Отидете към основна версия

5 240 68

За съжаление Кисинджър не е разбрал нищо от войната в Украйна

  • бесарабски фронт-
  • хенри кисинджър-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • михайло подоляк

Всяка сделка с дявола ще бъде победа за Путин

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отново за "спасяването на имиджа на Путин"

За съжаление, дори след 10 месеца война, г-н Кисинджър не е разбрал нищо... Нито същността на тази война, нито нейното въздействие върху световния ред. Рецептата, към която бившият държавен секретар призовава, но се страхува да изрече на глас, е проста: да се успокои агресорът, като се пожертва част от територията на Украйна срещу гаранции за ненападение срещу други държави от Източна Европа.

Това, което Кисинджър не разбира, е, че ако за всички потенциални "лоши момчета" стане ясно, че възрастните не са си у дома (т.е. международното право не работи), това ще означава, че сигурността на неядрените държави вече може да бъде спасена само чрез наличието на ядрени оръжия. И не съм сигурен, че това развитие на събитията ще му хареса.

Всички привърженици на "простите решения" трябва да помнят очевидното: всяка сделка с дявола - "лош мир" за сметка на украинските територии - ще бъде победа за Путин и рецепта за успех за автократите по света. Това означава, че тя само ще увеличи апетитите на Русия, значително ще засили руската агресия, ще увеличи новите конфликти по света, ще превърне ракетите в инструмент на международните отношения и ще доведе до ера на нестабилност и ново преследване на атома от неядрени държави.

Единственият възможен начин да се сложи край на войната и да се установи мир е да се върне спазването на международното право. И следователно, чрез освобождаване на териториите на Украйна, открит процес срещу руските военнопрестъпници и ангажимент на Русия за дългосрочно изплащане на репарации. За щастие, с всеки изминал ден това се разбира все по-добре в западните столици от двете страни на океана: чуваме го от Столтенберг и Борел, Щайнмайер и държавния секретар Блинкен. Това подсказва едно: времето на "съветолозите" и на онези, които обичат да жертват част от Европа при всяка неясна ситуация, приключи с падането на Берлинската стена. Време е за отговорно лидерство.

Източник: Михайло Подоляк

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 91 гласа.

Свързани новини