Отидете към основна версия

3 330 65

ЧВК "Вагнер" опитва да разпространи дейността си в Европа

  • чвк вагнер-
  • наемници-
  • сърбия-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Опитът за вербуване на наемници в Сърбия за войната в Украйна е сигнал за събуждане на Запада

Снимка: TCH
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владимир РОСТОЦКИ, политолог, Русия

На 12 януари съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле пристигна на работно посещение в Белград, където се срещна със сръбския президент Александър Вучич. Шоле предупреди сръбския президент, че Вашингтон е много обезпокоен от набирането на наемници в тази страна от рускаТА частна военна компания (ЧВК), известна като групата Вагнер.

Според информацията, с която разполагат американците, вербовчиците на ЧВК "Вагнер" сега активно търсят свежо "пушечно месо" в Сърбия, за да ги изпратят на войната в Украйна. Освен това представители на ЧВК Вагнер се опитват да вербуват не само сърби, но и представители на други страни по света за войната срещу Украйна.

Наемници от ЧВК "Вагнер" са извършили много престъпления срещу цивилното население в Африка, Сирия, а сега извършват своята терористична дейност в Украйна. „Вагнеристите“ вече са вербували няколко десетки хиляди затворници от руските затвори и колонии за войната срещу украинския народ. Предимно това са престъпници със сериозно криминално минало, а именно серийни убийци и изнасилвачи, обирджии и крадци, представители на организирани престъпни групи.

Най-напред Москва прокара пускането в Сърбия на руския пропаганден канал Russia Today, който вече е забранен във всички страни от ЕС. Следващата стъпка беше получаването на официално разрешение от Белград за откриване на представителство на ЧВК "Вагнер" на базата на Руско-сръбския център "Орли", регистриран през 2017 г. като неправителствена организация със седалище в Санкт Петербург.

Това потвърди и собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който преди месец публично обяви откриването на представителство на тази компания в Белград. На свой ред именно руският пропаганден портал Russia Today наскоро стартира новинарски сайт на сръбски език и публикува съобщение за вербуването на наемници от „групата Вагнер“.

Днес ЧВК "Вагнер" е синоним на тероризъм и поръчкови убийства. Опитът за вербуване на наемници в Сърбия за войната в Украйна е сигнал за събуждане за целия Запад, защото откритият тероризъм може да обхване цяла Европа. В тази връзка ЧВК Вагнер може да се превърне в пречка за влизането на Сърбия в Европейския съюз, тъй като Европейският парламент призна тази компания за терористична организация, а нейният собственик Евгений Пригожин се издирва от Европол и американското ФБР. Следователно, ако сръбските правоохранителни органи не спрат дейността на вербовчиците на ЧВК Вагнер на територията на Сърбия, страната ще бъде заплашена от сериозни санкции както от ЕС, така и от САЩ.

ЧВК "Вагнер" извършва своята терористична дейност с мълчаливото одобрение на върховното ръководство на Руската федерация, така че днес е важно да се засили политиката на санкции срещу Руската федерация и тя да бъде призната за терористична страна, защото това е ключът за гарантиране на европейската сигурност утре.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини