Отидете към основна версия

3 465 50

Минеков взе страна за Народния театър – явно неправилната, а Румен Радев ли взе правилната…

  • минеков-
  • радев-
  • морфов-
  • дпс-
  • народен театър-
  • малкович

Лесно е да се уволнява, това и при Борисов го гледахме, но нали президентът бе „различен“   

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Народния театър започва да придобива значение на политически натиск. Също така се забелязват и много политически назначения. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков на 29 ануари 2023-а. А към днешна дата е… уволнен, сменен, недооценен, принизен, усмирен, отстранен и т.н.

Скандалът в Народния започна миналата година с надраскана врата. А в началото на тази година стана ясно, че рeжисьорът Александър Морфов е надраскал вратата не само на пиара Велислава Кръстева, но и тази на кабинета на директора Васил Василев. На 29 октомври миналата година вратата на офиса на настоящия пиар на Народния театър осъмна с изкъртена табелка и надписи: "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие режисьорът Александър Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил", след като прокуратурата образува разследване срещу "неизвестен" извършител.

Така започна всичко.

А развръзката е пословична. Силният на деня, овластеният решава. И така в новия служебен кабинет на Румен Радев с мястото си се раздели само министърът на културата проф. Велислав Минеков. Защо стана така е повече от ясно. Взе страна в скандала – явно неправилната. А Румен Радев ли взе правилната, след като го смени?

Да, при него се жалваха над 40 артисти от театъра. Надделя мнозинството ли… Нали няма място политиката в изкуството. Или това са само думи за пред хората. Дали съзнателно, или не, но тази реакция на Радев се харесва на ДПС. Някак звучи като политичиски успех.

Но дали се харесва на хората в театъра…

Тепърва ще разберем. Но се оказа едно нещо факт. Лесно е да се уволнява. Това и при Бойко Борисов го гледахме. Всичко зависеше от него, всеки проблем се решаваше, след като канеше недоволните в МС и готово. Туто финито. Нали Радев бе различен. Нали се противопоставяше на това еднолично управление. Ако беше сменил 5-6 минстри, щеше да се приеме за нещо нормално, защото така се подменя екипът. Когато махаш един, това си е назидание.

Всъщност, и на Радев май започва да му харесва да упражнява власт. Не че го иска, но като в парламента не могат да се разберат, ходът е негов. Та хубаво е да държиш властта, да уволняваш, но с една голяма разлика. Когато знаеш, че теб няма кой да те уволни (няма парламент). Тогава можеш да го караш и през просото, но в името на културата. Мелодрамата е пълна.

А сега може да очакваме Румен Радев да каже и няколко думи преди постановката на Джон Малкович (надали някой в Народния театър ще му откаже тази чест)… Защото нали това е събитието, около което всички тръпнат. Но след Малкович, хората пак ще ходят там заради „неизвестния“ Морфов. Такава е съдбата на театъра, а всичко останало е суета и ... власт. От време на време.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.

Свързани новини