Отидете към основна версия

3 222 89

Москва планира митинги в Европа с цел засилване на проруските настроения

  • украйна-
  • русия-
  • протести-
  • мюнхенска конференция

Те са насрочени в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурност

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неспособността на Кремъл да повлияе политически върху вземането на решения в НАТО доведе до опити за организиране на демонстрационни митинги за „солидарност“, замислени по подобие на тези, провеждани от комунистическа Москва по време на Студената война, пише cursorinfo.co.il.

В навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която започва на 18 февруари, Руската федерация планира действия в европейските страни за насърчаване на проруските настроения, провокиране на обществени вълнения във връзка със санкциите срещу Руската федерация и военната помощ, предоставена на Украйна. Това съобщават анализатори от института Робърт Лансинг (RLI).

Очевидно, според оперативния план на Москва подобни действия трябва да предизвикат известни съмнения сред населението относно единството на Запада по въпроса за противодействието на въоръжената агресия на Русия.

„Неспособността на Кремъл да повлияе политически върху вземането на решения в НАТО води до опити за организиране на демонстративни митинги на „солидарност“, замислени по подобие на тези, провеждани от комунистическа Москва по време на Студената война“, коментират експерти.

Като част от продължаващите усилия за организиране на проруски митинги, има тенденция към организиране на демонстрации в близост до американски военни бази, отбелязват източници в Москва. „Друга възможност е да се съберат тълпи край други военни инфраструктурни обекти на съюзниците от НАТО, където се обучават украински военни“, се казва в съобщението.

Анализаторите смятат, че този тип операции на Кремъл предоставят уникална възможност за разкриване на руски агенти и свързани с тях организации.

В допълнение към действията, планирани за февруари във Великобритания, според RLI, от 16 до 18 февруари руските специални служби ще проведат подобни събития в Португалия. Организатор е Португалският съвет за мир и сътрудничество, който е правоприемник на прокомунистическата организация Движение за мир в Португалия. Нейният лидер Мария Хилда да Коста Фигейредо е член на Централния комитет на "комунистическата партия на Португалия" от съветско време.

„Организаторите на акциите ще изискват прекратяване на военните действия в Украйна, възобновяване на прекия политически диалог с Москва, отказ от политиката на санкции, а също така ще изискват португалското правителство да спре да предоставя военна помощ на Украйна и др. “, посочва RLI.

На 18 февруари е планирана демонстрация под мотото „Преговори вместо стрелба“ в Мюнхен, Германия. Организатор е „Обществена инициатива срещу провеждането на конференция по сигурността на НАТО“.

Според анализаторите на RLI на събитията ще присъстват проруски активисти, които са дошли в окупираните от Русия територии на Украйна или са участвали в пропагандни кампании в Русия като журналисти или членове на обществени организации. Редица "събития" в Германия, според анализаторите, се провеждат с пряката подкрепа на дяснопопулистката политическа партия "Алтернатива за Германия". Нейни представители са заподозрени в получаване на финансова подкрепа от Руската федерация, активно сътрудничество с руски дипломати в Германия и членове на проруски чуждестранни организации.

Съобщава се също, че на 26 февруари в 12:00 ч. местно време е насрочен митинг близо до базата на НАТО в Рамщайн под мотото „Спрете износа на оръжие на НАТО за Украйна, за да предотвратите Третата световна война“.

Както Cursor съобщи, патриотична група от "вдовици на руски войници" призова Владимир Путин да нареди мащабна мобилизация на милиони мъже и да затвори границите, за да осигури победа във войната срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.

Свързани новини