Отидете към основна версия

1 587 25

Григор Лилов: Тежки месеци предстоят за Ердоган и неговия трон на властта

  • турция-
  • ердоган

Или както е споделил Мурат Салих Озке: "Винаги съм казвал, че революцията ще започне от стадионите..."

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Лъжи, мажи, лъжи, мажи вече 20 години – айде стига, оставка бе холан“ - огромен, десетки метри транспарант се развява от публиката.

39 425 души скандират единодушно "Оставка! Оставка! Оставка!

Зрелището е от футболния мач в събота "Фенербахче“ и „Коняспорт“. Ненавиждащите се фенове на двата отбора са единодушни в отрицанието си към Ердоган и неговия кабинет.

На следващия ден в неделя зрелището се повтаря на друг мач „Бешигташ“ - "Анталия спорт".

Почти всички турски телевизии изрязаха тези кадри, вкл. и много популярния спортен канал „Bein sports“. Но милиони ги видяха преди да се намеси цензурата.

Станалото вече нямаше как да се укрие.

Ердоган мълчи и досега.

Ала десетки депутати от управляващата коалиция захвърлиха членските си клубни карти от тези тимчове. Коалиационният му партньор - Девлет Бахчели, лидер на Ннационалистичната народна партия, публично призова мачовете от първенството да се играят на празни трибуни.

Страхът не е от вече случилото се, а от онова, което ще се случва. Футболните запалянковци се обединяват и заявиха, че на всички следващи мачове ще има такива транспаранти и ще се иска оставка.

Яростта, която експлодира, е предизвикана от огромните разрушения от зетмересението в Турция. През 2018 г. Ердоган даде амнистия за незаконното и некачествено строителство и около милион сгради бяха узаконени, вкл. и много от рухналите в пострадалите райони. Арестуваните сега няколкостотин предприемачи не могат да измият спомена за онази амнистия и трагедията, която тя доведе.

Масло в огъня наля и друг грандиозен скандал.

Оказа се, че турският "Червен полумесец" (аналога на нашия Червен кръст) е продавал дарения на граждани и организации от Турция и от целия свят. Най-голяма популярност доби случаят с продадените палатки - толкова оскъдни като брой за милион турци, останали без дом. Босовете на "Червения полумесец" нагло заявиха, че търговията с помощите е необходимост за организацията им да има финансови постъпления от дейността си. Въпреки протестите дори не започна следствие срещу тях.

Предстоят избори, а рейтингът на Ердоган главоломно се сгромолясва и вече е само 35% одобрение. В управляващата партия се чуват намеци изборите да се отложат заради щетите от земетресенията и въведеното извънредно положение в пострадалите райони. Явно се сондира общественото мнение, което обаче е на границата на кипенето.

Тежки месеци предстоят за Ердоган и неговия трон на властта.

Или както е споделил под кадрите от втория мач Мурат Салих Озке:

"Винаги съм казвал, че революцията ще започне от стадионите..."

(текстът е от фейсбук страницата на автора)

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.

Свързани новини