1 Март, 2023 16:00 1 586 25

Григор Лилов: Тежки месеци предстоят за Ердоган и неговия трон на властта

  • турция-
  • ердоган

Или както е споделил Мурат Салих Озке: "Винаги съм казвал, че революцията ще започне от стадионите..."

Григор Лилов: Тежки месеци предстоят за Ердоган и неговия трон на властта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Лъжи, мажи, лъжи, мажи вече 20 години – айде стига, оставка бе холан“ - огромен, десетки метри транспарант се развява от публиката.

39 425 души скандират единодушно "Оставка! Оставка! Оставка!

Зрелището е от футболния мач в събота "Фенербахче“ и „Коняспорт“. Ненавиждащите се фенове на двата отбора са единодушни в отрицанието си към Ердоган и неговия кабинет.

На следващия ден в неделя зрелището се повтаря на друг мач „Бешигташ“ - "Анталия спорт".

Почти всички турски телевизии изрязаха тези кадри, вкл. и много популярния спортен канал „Bein sports“. Но милиони ги видяха преди да се намеси цензурата.

Станалото вече нямаше как да се укрие.

Ердоган мълчи и досега.

Ала десетки депутати от управляващата коалиция захвърлиха членските си клубни карти от тези тимчове. Коалиационният му партньор - Девлет Бахчели, лидер на Ннационалистичната народна партия, публично призова мачовете от първенството да се играят на празни трибуни.

Страхът не е от вече случилото се, а от онова, което ще се случва. Футболните запалянковци се обединяват и заявиха, че на всички следващи мачове ще има такива транспаранти и ще се иска оставка.

Яростта, която експлодира, е предизвикана от огромните разрушения от зетмересението в Турция. През 2018 г. Ердоган даде амнистия за незаконното и некачествено строителство и около милион сгради бяха узаконени, вкл. и много от рухналите в пострадалите райони. Арестуваните сега няколкостотин предприемачи не могат да измият спомена за онази амнистия и трагедията, която тя доведе.

Масло в огъня наля и друг грандиозен скандал.

Оказа се, че турският "Червен полумесец" (аналога на нашия Червен кръст) е продавал дарения на граждани и организации от Турция и от целия свят. Най-голяма популярност доби случаят с продадените палатки - толкова оскъдни като брой за милион турци, останали без дом. Босовете на "Червения полумесец" нагло заявиха, че търговията с помощите е необходимост за организацията им да има финансови постъпления от дейността си. Въпреки протестите дори не започна следствие срещу тях.

Предстоят избори, а рейтингът на Ердоган главоломно се сгромолясва и вече е само 35% одобрение. В управляващата партия се чуват намеци изборите да се отложат заради щетите от земетресенията и въведеното извънредно положение в пострадалите райони. Явно се сондира общественото мнение, което обаче е на границата на кипенето.

Тежки месеци предстоят за Ердоган и неговия трон на властта.

Или както е споделил под кадрите от втория мач Мурат Салих Озке:

"Винаги съм казвал, че революцията ще започне от стадионите..."

(текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГоусТ

    10 7 Отговор
    Да, да, иска ви се!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Време е за затвори

    7 12 Отговор
    Разпада се Турция, идва Кюрдистан!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Селянин

    6 4 Отговор
    Не е важно как се гласува на изборите, а кой брои бюлетините, а комшийте са топ експерти в броенето.
  • 5 Девширмета много

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Време е за затвори":

    Питат ме ти като гражданин на ЕС хората там какво правят с толкова голяма заплата аз им казвам че повечко купувт тоалетна хартия да си бършат дупетата като не ползват водата за чисене на дупето , икономия правят две коли тоалетна хартия струва 100 авро ,гледат ме като крава излязла от царевича нива и пак питат те наистина ли не си чистя дупета с вода и посушаване с хартия и като разберат истината и нашите девширмета почват да плюят на техните учители девшрмета .

    Коментиран от #20

  • 6 Търновец

    4 6 Отговор
    Дворецът на Ердоган може да побере цяло село заедно с овцете с преди опита за преврат излязоха данни за тлъсти офшорки на негови близки. Администрацията е раздала на строителни предприемачи повече от 50000 индулгенции за строителство неотговарящо на стандартите. Една стара поговорка твърди "интересът клати феса"

    Коментиран от #7

  • 7 А Кой ще изклати Феса?

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Търновец":

    Гордите Братя от Кюрдистан!!!Писах за това още в 2017!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "А Кой ще изклати Феса?":

    За стотици години Кюрдите бяха вярно на Отоманската империя и убиха Християни и завоюваха Християнски земи, а сега са верни на Израел и служат за буфер с Иран. Самите Кюрди са по произход отделило се Персийско племе с език подобен на Персийски

    Коментиран от #10

  • 10 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Всички виждате как умират турци и кюрди етаж под етаж в мирно време по време на бедствие ...Бъдете сигурни че знаят да мрат и рамо до рамо в битка с враг...правили са го векове наред в историята си и едното и другото...Така че внимавайте как и с кого се базикате !!!
    В Османската и Турската история няма аристокрация или елит с династичен произход ! ... Затова сплотеноста и обединението на нацията е реална и силна ! ... Далновидноста на Османската династия с цената на скъпи родови жертви и възпиране на роднинската паяжина в управлението на държавата си , днес е гаранция за демографската цялост и сплотеност на турската нация която е един сбор от сродни етноси ! От векове насам враговете ни са ни нападали пряко по тази линия... но никога не са успели да засадят семето на раздора ! Затова турците са станали империя... затова са една от най издръжливите и силни националности на планетата !!!...Затова Ердоган пак ще спечели защото застава винаги до обикновенните турски граждани и умее да ги мотивира и обединява !

    Коментиран от #12, #21

  • 11 Гладна кокошка просо сънува

    4 0 Отговор
    Нагледен пример е тази "публикация"
  • 12 Търновец

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Ще спечели, а при още един земетръс колко ще загинат. А ти от чие име говориш

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българските турци

    5 2 Отговор
    Много жалко че катаклизмът и хаосът който очаквате със затаен дъх не се получава !?...А такива грозни , подли и груби фейкове разработвани въз основа на дребни зрелищни акции на марионетната турска опозиция едвали ще се превърнат в детонатор на взрив който да ви зарадва !!!...
  • 15 Българските турци

    2 4 Отговор
    Днес Ердоган обяви датата на предстоящите избори !!! А над Турция са се надвесили тъмни облаци ! Гласи се апокалиптичен сценарий ! Наред с искрените и най човечни състдрадания и съболезнования на милиони добри и благородни хора от целия свят отправени към всички пострадали в земетресението, с брутална циничност прозират и "крокодилските сълзи" и подлото лицемерие на ония които "точат нож" и "дебнат момента" за да нанесат "Брутусовия удар" в гърба на Ердоган и турския народ ! Голямото бедствие и трагедията сполетяла милиони човешки съдби в Турция днес с всеки изминал час , с всеки изминал ден се тласка към евентуален социален катаклизъм в турското общество ! Погледнете картата...става въпрос за територия по голяма от България ! Такова нещо е в състояние да срине всякаква европейска икономика ! Турция понася най големия удар от близо век насам !... Сега наблюдавате как хората забравят всичко друго и се сплотяват солидарно за помощ с всичко ! Няма злоба,няма омраза,няма Тия няма Ония ... Това е характерно за хората които живеят от векове по тия земи ... Бедите винаги ги сплотяват !!!...

    Коментиран от #22

  • 16 Търновец

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "ако не е Ердоган":

    През 1999 г в Измир на земетръса загинаха около 20000 и Ердоган обеща....сега загинаха повече от 45000 и той пак обещава.....

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българските турци

    2 5 Отговор
    Ей свестни и добри хора...Не позволявайте на злите , гнилите и подлите , с тънките си намеци , с безочливата си лицемерност и груба манипулация да унищожат човешкото в душите Ви !!!
  • 19 Панов

    3 1 Отговор
    Революция от стадиони (кръчми, публични доове, явки и складове за наркоопици) - добре дошли на Кенсингтън авеню, Фили (1776).
  • 20 Справка от Уикипедия:

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Девширмета много":

    "Кръвният данък (девширме) е периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби."
    Това, което пишеш в своя коментар е глупаво, неграмотно, а целта ти е да обидиш християните. Един толкова зле образован и злонамерен човек като теб, може да обиди само себе си.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Немноуентелегентен

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Удар в гърба вика чучелото.Скоро ще му го на бият в канчето, както и на все йезу..иди.

    Коментиран от #24

  • 23 реалист

    5 0 Отговор
    Целта на американците е да махнат Ердоган и да сложат марионетка като Кирчо и Кокорчо, който да затвори Босфора за руски кораби, а това означава нова война и здрави бомби, да пази Господ, те това е.
  • 24 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Немноуентелегентен":

    Алевитите и кюрдите са в турското общество откакто съществуват! Това са общества затворени и забулени от погледа на другите етноси или религиозни секти и общности от началото на съществуването си до днешни дни !...Тази забуленост на алевитите например особенно в България стават причина за разпространение на разни пикантни и екзотични митове и мистерии сред непосветените,което прави алевитите сллотени и уединени в свои населени места или махали в населените места ! Днес все още забулеността е факт сред алевитите по целия свят , както е факт да виждат Йезид в лицето на всеки сунит !...
  • 25 Значи

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    Писал си пълни глупости каква 1999 какъв Измир .вземи си авери календара и паметта не пиши на изуст