Отидете към основна версия

10 440 23

Настъпва хаос, ако няма нотариална заверка

  • нотариус-
  • коли-
  • хаос-
  • мпс

Никой не е искал засега официално становище от Нотариалната камара

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изключително сме изненадани от внесеното предложение. Така председателят на Нотариалната камара нотариус Красимир Катранджиев коментира пред Факти.бг оповестената вчера идея на правителството да отпадне  т.нар. нотариална заверка на подпис при покупко-продажба на МПС.

Нотариусите са изненадани и от това, че никой не им е искал официално становището по въпроса.

„Нашето мнение е че това предложение не е обмислено организационно. В момента 600 нотариуса извършват тази услуга. Тя е от години и не случайно е възникнала. Един капацитет от подобен брой служители от страна на полиция или на някаква администрация не би могъл да се създаде толкова бързо. В момента няма нито готовност, нито нужните компетентни хора” посочи нотариус Катранджиев. По думите му при въвеждането на подобна мярка е възможно да нараснат и измамите при препродажбите на коли, нещо което притеснява и обществото.

Това което се цели с тази мярка – премахването на административната тежест, няма да се постигне. Напротив, ще се задълбочи, заяви нотариус Катранджиев.

„Всички колеги са на мнение, че сегашното положение не е просто приумица на законодателя преди 40 години. Ролята на нотариуса е в охранителната функция, която осъществява. Изследва се кой е собственик, ако има наследство - кой е наследник, ако е юридическо лице – кой е представителят. Това е гаранцията за сделката”.

Нотариусът не просто удостоверява истинността на подписите, положени в негово присъствие. Нотариусът изследва и самата собственост, дали собственикът е легитимен да продава. Всеки един нотариус изисква доказателства за правото на собственост.

Нещо което обществото може би не знае е че нотариусите съблюдават и за събирането на данъците, съобщи председателят на Нотариалната камара.

„Ние формираме част от бюджета на местната администрация. Пътният данък се проконтролира от нотариуса. За да се извърши една сделка, нотариусът трябва да е убеден, че пътният данък на МПС-то е платен. На следващо място той проконтролира и внасянето на местния данък в бюджета.

Вменено ни е в задължение, по смисъла на Закона за местните данъци и такси. Второто по значимост перо в местните бюджети са сделките с недвижими имоти и моторни превозни средства. Ние спомагаме своевременно да бъдат начислявани и внасяни в съответните общински хазни”.

Не на последно място нотариусът е ангажиран и със своята имуществена отговорност, когато гарантира  една сделка. За разлика от държавните служители, които отговарят до размера на три свои заплати, нотариусът е отговорен с цялото си имущество, подчерта нотариус Катранджиев.

Нотариалната камара ще излезе с официално становище, ако до две седмици то не и бъде поискано от правителството.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини