Last news in Fakti

18 Септември, 2013 18:02 61 914 68

Продажба на кола без нотариус - възможно ли е това?

  • автомобили-
  • нотариус-
  • продажба

 

Вицепремиерът Даниела Бобева предложи втори пакет от мерки за разглеждане в Министерския съвет, целта, на който е да бъде намалена административната тежест. Много от 88-те внесени мерки звучат смислено, но има и такива, които граничат с абсурда. Една от тях е 81-ва и засяга покупко-продажбата на автомобили в България. По-конкретно става дума за отпадане на т.нар. нотариална заверка на подпис или с други думи предложението е при покупко-продажба на МПС да не се "минава" през нотариус.
 
Според вицепремиер Бобева всяка една от мерките върви с аргументи. Конкретното предложение идва от Асоциацията на вносителите на автомобили, според които практиката в европейските страни е да не се изисква нотариална заверка на подписите при прехвърляне на собствеността на превозно средство. Според предложението и у нас документът, удостоверяващ придобиването на собствеността, трябва да е само договор между продавач и купувач, без да се налага нотариална заверка.
 
В много от европейските държави това наистина е така, и ако предложението бъде прието, действително ще се спести доста време, нерви и пари от страна на продавачи и купувачи. Основният проблем обаче е друг. Питаме се: Няма ли тази мярка да доведе до драстично нарастване на измамите с коли? Първоначалният смислен отговор, предвид нашата, българска действителност е: ДА, ЩЕ ДОВЕДЕ! Допълнителните аргументи в посока на това твърдение не са малко и точно поради тази причина предложението беше негативно прието от доста хора.
 
Изниква и още един съществен въпрос: Наистина ли това предложение идва от Асоциацията на вносителите на автомобили и ако е така дали министър Бобева го е разбрала правилно? Защото точно членовете на въпросната Асоциация са регистрирани автокъщи, които продават автомобили само с фактура и оригинални документи и почти нямат вземане-даване с нотариални кантори.
 
Ако се цели само намаляване на административната тежест, не е ли по-добре да бъдат премахнати излишните сини талони, които са задължителна част от шофьорската книжка, например? Има още доста по-наболели проблеми около бюрокрацията, свързана с автомобилите, по които всеки от нас има собствено становище. Вашето можете да споделите в коментарите под статията.
 
А еипът ни ще продължи анализирането на тази 81-ва мярка, имаща за цел да намали административната тежест или пък косвено да облагодетелства лицата, занимаващи се с измами при покупко-продажба на автомобили. В продължение на темата очаквайте и всички останали гледни точки.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    2 14 Отговор
    mercedes benz kakto vinagi s dobar nov model.tova e markata za avtomobili.evala.

    Коментиран от #2

  • 2 skier

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "БУМЕР КАМОР":

    Коментирай по темата плс. Според мен становището на мобиле е правилно, измамите с коли ще се увеличат 100-кратно.
  • 3 Румен Янев

    17 1 Отговор
    То и сега си една каша та знае ли се ! Нотариуса не е баба Ванга и само удостоверявя подписите а след това ако се окаже в кат че колата е под запор ??? Какво правим ???А ако и е чукнато VIN-чето ??? Не съм виждал нотариус с фенерче или дефектоскоп .... Та в този ред на мисли - сделките с автомобили само в кат а паричките - след като си взел талона на твое име ! Другия вариант е пълномощно ако си навит да караш чужда собственост ... Проблема си е твой ! Преди години продадох една хондичка с нотариален договор както си му е реда но след известно време дойде чичко милиционер едва ли не да ме арестува ...и то защото купувачите не си бяха сменили талона и тя реално си беше моя ...Добре че пазех копие от договора ! Та с две думи НЕКА БЪДЕМ ЧЕСТНИ И КОРЕКТНИ - ТОВА Е ИСТИНАТА
  • 4 Marin Marinov

    19 1 Отговор
    В Германия продажбата на автомобил става само с договор,друг е въпроса че двете страни в договора трябва да бъдат коректни и институциите трябва да си вършат работата. В германия да не би да има измами с автомобили повече отколкото в България.То точно нотариусите са най-корумпираната брънка в системата по този въпрос ,така че дали ще минава през тях .............
  • 5 майор Костов

    12 1 Отговор
    Мотопедите се прехвърлят без нотариус и сега. Какви нарушения сте чули или видели?
    90% от автомобилите "нов внос" също се продават само с фактура, без заверки и т.н.
    Най-вероятно ще се открие някоя пробойна, но дали в момента е невъзможно да се регистрира крадена кола?
  • 6 Ivelina Chernaeva

    17 1 Отговор
    в германия даже и договор не правите продавача си взема номерата и ти пожелава лек път а ти отиваш договора който сте си написали преди това на капака на колата и си копуваш номера и талони на твое име.та ка че много ще се улесни всяка една сделка а именно нотариус оцинки МПС и още от 7 до 10 гишета с надути и недоспали служителки на които ние сме длъжни винаги.
  • 7 Милена Димитрова

    22 1 Отговор
    Един нотариус за прехвърляне на кола струваща 300лв иска 120лв. Отделно са оценка на колата и разни други такива. За какво ми е нотариус чиято работа е само да ти завери подписа. А помните ли проблема с едно прехвърляне на автомобила на президента? Точно при нотариуса беше проблема. :)

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 galaxy

    21 1 Отговор
    И в САЩ не се ходи при нотариус, а на гърба на тайтъла/това е лист хартия удостоверяващ собствеността на автомобила/ се отразява продажбата между купувача и продавача. Държавата България яко рекетира собствения си народ и властта създава паразитни структури, които пречат и задушават икономиката ни.
  • 10 Костадин Ризов

    20 1 Отговор
    И сега нотариусите не носят никаква отговорност, те само документират сделката! А дали е крадена или може да се установи само в КАТ!
  • 11 Славчо Димитров

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "Милена Димитрова":

    Миленче, дано не ти дойде до главата, но някой измамник така ще омотае с някое псевдо договорче, че ще има да се вайкаш после...
  • 12 EMSKI

    22 1 Отговор
    Регистрационните табели трябва да станат собственост,като телефонния номер-разпознаваем си по него. Продаваш колата с договор,вземаш си номерата ,и си ги слагаш на другата.Може да имаш 2 коли с едни табели-просто ги прехвърляш.Данъка се плаща на базата на собственост-демек регистрационен номер-това е облекчение за хората,нали?

    Коментиран от #15

  • 13 comment

    17 1 Отговор
    Трябва да се премахне маркираната върху табелите областна принадлежност. Така на милите ни КАТ-хрантутници няма да им е възможно да делят водачите на "наши" и "не-наши" и избирателно да спират автомобили от други области.

    Освен това, в Англия дори и договор не е нужен, какво остава за някакви нотариуси. Талона на автомобила е във формат А3, прегънат през средата. Ако се спазарите, на страница 2 има място за дани за новия собственик. Попълват се от настоящия. Странб=ица 3 и 4 е лист с няколко отрязъка, които се попълват в зависимост за какво се купува колата. Ако е за локално пордаване се попълва и откъсва един отрязък, ако е за продажба с цел износ - друг и т.н. От там нататък, се плаща /имат ограничение за максимална сума в брой само/ и новият собственик си кара с мъничкия отрязък. Старият собственик има задължение да прати по пощата на DVLA /КАТ службите на UK/ стария талон, с което отписва колата от своето име и я прехвърля на новото име. Това е всичко. С отрязъка за износ се минават всички възможни и невъзможни граници при идване на ход с такъв автомобил до Българи1. Лично съм го правил. Там хората ценят времето, парите и нервите на гражданите. Тук е точно обратното.
  • 14 Йордан Славов

    16 1 Отговор
    Замислете се каква инстанция е нотариата - държавата ги е упълномощила да я представляват срещу процент от сделката, който обаче си остава за нотариусът!!! Как така се дава възможност да се става милионер, само с един подпис? И после защо Фидосова беше сивия кардинал в ГЕРБ?!
    След като представляват държавата, най-резонно е да са на държавна заплата като лекарите, учителите, полицаите и т.н.
    Как сега да изпуснат кокала - ще пускат подобни апокалиптични статийки за измами, ако не продължават да вземат паричките на хората!

    Коментиран от #20

  • 15 gost

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "EMSKI":

    Подкрепям те напълно, както и гражданската отговорност да е на шофьора, а не на МПС-то. Обаче, държавата ще загуби много пари от това и никога няма да го направи.
  • 16 бати батев

    5 10 Отговор
    Това е поредната недомислица на червеното правителство за да създава хаос в държавата.Не си мислете,че таксите за нотариус ще отпаднат,те ще бъдат прехвърлени под друга форма в кат,а там бюрокрацията е тотална
  • 17 Симеон Тасев

    4 2 Отговор
    ЩЕ ДОВЕДЕ! Допълнителните аргументи в посока на това твърдение не са малко и точно поради тази причина предложението беше негативно прието от доста хора.коиса тези хора или нотариусите неса съгласни заради това че няма да лапат пари еи така това според мен ще улесни много будещите собственици на мпсета има и други плусове че при прехвърлане нама дасе иска годишен данък

    Коментиран от #21

  • 18 Илия Митов

    15 0 Отговор
    Супер предложение, дано стане, защо трябва да ходим при нотариус, и да даваме пари, в цяла Европа ги няма тези излишни бумащини, и защо предложението да граничи с абсурда. това е за улеснение на хората, а ако се спазват законите и има власт няма да има и измами
  • 19 Бай Иван

    14 0 Отговор
    Така или иначе нотариуса не върши нищо.Нито проверява колата за тежести нито за фалшиви документи а сделката истински се изповядва едва в КАТ. Така,че реално не виждам никакъв смисъл от нотариусите при сделките с коли.Въпроса е кой ,ще прибира мангите?
  • 20 Пилотирам Багер

    0 10 Отговор

    До коментар #14 от "Йордан Славов":

    Това не е изцяло вярно. Нотариусите са и гарант за изрядността на сделката, включително и за някои дреболии като платен данък за придобиване, данък Превозно средство, наличие на Гражданска отговорност. Доколко това се изпълнява и как, това вече е друг въпрос.

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 21 Славчо Димитров

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Симеон Тасев":

    с това мислене за данъците няма скоро да се оправим, заради такива като теб

    Коментиран от #28

  • 22 аноним

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Пилотирам Багер":

    не говори неща-които НЕ са ти Ясни
    освен ако не си Заинтересовано лице !

    Нотариусът събира Такса/запознанство - при проблем с крадено кола - нотариусът НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ !!!
    ---------
    т.н. Гаранция от Нотариуса е - гаранция/франция

    чети Закона , не говори

    докато не се Регистрира автомобилът пред КАТ на купувача-няма гаранция .

    при проблем След регистраицята има правило : "Трета независима страна" - т.е. НЕ си знаел,че автомобилът е краден и съотв не носиш отговорност
  • 23 Николай Проданов

    10 0 Отговор
    В повечето нормални държави на водача се водят само номерата на автомобила т.е.: Продавам автомобила, пише се оговор за покупко - продажба на капака на автомобила, старият вече собственик си сваля номерата/новият собственик качава своите/ и след това НА ДОБЪР ПЪТ. Само тук ни ограбват така кожудерски.
  • 24 Йордан Славов

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Пилотирам Багер":

    Май не ме четеш изобщо. Нали съм писал, че нотариусът е упълномощен от държавата да я представлява, както е упълномощен един учител да учи децата ни. Само, че нотариуса не е на заплата. А дреболиите които следи, ги следят и в данъчното където получават 300 лева заплата, колкото получава нотариус при изповядване на сделка с 15 годишен Голф.
  • 25 comment

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пилотирам Багер":

    Начилсяването на данък върху продажба на автомобил на старо е незаконно. При първата му продажба данъкът е бил платен. Незаконно е последващо облагане на фактически вече обложена сума. Нотариусът не трябва да се занимава с данъци, застраховки и прочее простотии. Той само и единствено удостоверява, че сделката е извършена в рамките на закона. Проблема е, че по тази логика могат да ни задължат законово и старите си джапанки като продаваме да се удостоверява от нотариус. Пълно безумие е да се плащат едни луди такси при покупко-продажба на движимо имущество. Чукащите минуси май имат полза да се запази статуквото?!?
  • 26 Йордан Параланов

    12 1 Отговор
    Пак са ги натиснали от ЕС , да не мислите, че Даниела Бобева го е измислила. Преди така усукваха та мито, та ДДС , та не знам какво си, докато един умен човек не осъди държавата и ЕС ги натиснаха да отпадне митото. Сега се опъват като девица за ..р, но лека полека тая корупционна система трябва да я разрушим, важно е да не се примиряваме.
  • 27 Бай Иван

    6 2 Отговор
    Те и така се карат само с пълномощни.Кой ли будала ще тръгне да забива 500лв за прехвърляне на кола която струва 1500?
  • 28 Симеон Тасев

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Славчо Димитров":

    какво ми на мисленето че само давам а замяна нищо не получавам като бях безработен някои дами е дал една стотинка а искат да плащам усигоровки

    Коментиран от #29

  • 29 EMSKI

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Симеон Тасев":

    Почти нищо не ти се разбира!!!

    Коментиран от #42, #43

  • 30 Иван Николов

    5 2 Отговор
    абе хора замислете се малко то е логично , искат колите да не минават през нотариус но се питате парите кой ще ги лапа е как кой те са го измислили не се ли сещате ......вместо да платите за договор при нотариус 300 лв кат ще вдигнат цените за смяна на талон и рег номера на 250 лв и ето ви кой ще лапа парите............някой го е измислил схемата е ясна
  • 31 Yanko Kurami

    7 3 Отговор
    Освен премахването на абсолютно излишното изповядване пред нотариус, трябва да се прекрати и тъпоумната практика чичковците в КАТ да се завират под колите и да търсят "номер на двигателя".
  • 32 waveceptor

    0 1 Отговор
    Az mislia 4e takiva biurokratshtini triabva6e da badat premahnati mnogo otdavna, ta nie sme v evroto ot 2007g.4ak sega li se setiha da otkriat toplata voda......az go razbiram 4e te niamat nikakva komunikacia sus zapada za da vidiat pri tiah kak deistva sistemata.....ujas,napravo ne mi se misli....totalno razo4arovanie
  • 33 Споок Армин

    10 0 Отговор
    Аз мисля че най лесно би било ако новия и стария собственик отидат в КАТ и минат преглед дали колата е редовна след което директно се издава нов талон на новия собственик.От там в банката и готово.Трябва една система която да отчита автоматично че от тази дата колата се води на нов собственик и данъка се дължи от новия собственик.Това е.
  • 34 Споок Армин

    6 0 Отговор
    Ако данъка е бил платен значи новия собственик НЕ дължи нищо.
  • 35 ВИП АМГ

    4 1 Отговор
    tova e edinstvenoto smisleno predlojenie na pravitelstvoto do momenta.dano go priemat
  • 36 Атанас Димитров

    4 1 Отговор
    edno smisleno predlojenie i njama da go priemat stiga pulnene na gushki na notariusite.
  • 37 brake point

    8 1 Отговор
    Крайно време е да се сложи край на тази порочна комунистическа практика нотариусите да се занимават със сделки с автомобили.

    Крайно време е също господа управляващите да преразгледат данъците за МПС.
    В момента собственик на МПС до 5 години плаща по голям данък от собственик на камион.В Европа новите коли с евро 4,5 стандарт плащат по малко в България е обратно.
  • 38 курти

    1 7 Отговор
    Нотариуса е гарант, че сделката е реална. Ако няма нотаруис като ви откраднат/вземат/присвоят/намерят големия талон и директно могат да си регистрират колата. Ходи доказвай после, че не си я продал

    Коментиран от #57

  • 39 Aleksandar Georgiev

    3 1 Отговор
    абе кой нотариус е дошъл и се е навел да види номера на двигателя и номера на шасито че извършва продажбата ...... как може без да гледа да се разписва че е всичко наред ,колко пъти сте прехвърлили автомобил и той е дошъл да види дали отговарят индикациите на номерата...талон купе -талон двигател
    алоооооооооооооо
    ама някой друг път
  • 40 Aleksandar Georgiev

    0 1 Отговор
  • 41 йордан иванов

    6 1 Отговор
    Стига сме пълнили гушите на тези нотариоси, станаха милионери вече! За да пръднеш минаваш през нотариос ..
  • 42 Симеон Тасев

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "EMSKI":


    какво ми има на мисленето че само давам а замяна нищо не получавам като бях безработен някои дами е дал една стотинка а искат да плащам усигоровки дануци и т.н за очила си

    Коментиран от #44

  • 43 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "EMSKI":

    приет е но трябва да мине през държавен вестник
  • 44 alex xela

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Симеон Тасев":

    Монка ма ти си работил???? И какво си работил с основно образование???
  • 45 божидар пашунов

    7 1 Отговор
    какьв хаос,какьв абсурд?и който е писал статията ще даде ли пример в коя европейска дьржава се минава нотариус при покупко продажба на автомобил?
  • 46 alex xela

    4 3 Отговор
    НЕКА ДА ПРИЕМАТ ЗАКОН ДА НЯМА ДАНЪЦИ ЗА АВТОМОБИЛ. ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЪЛНО КАСКО, АМА ТИ СИ ИЗБИРАШ В КОЯ КОМПАНИЯ ДА Е. СТРИКТЕН ТЕХ. ПРЕГЛЕД, ТАКИВА С ГУМИ НА 10Г. ИЗПИЛЕНИ И ИЗГНИЛИ ДА НЕ ГИ ДОПУСКАТ ДО ПЪТЯ. ВСИЧКО ПО КОЛАТА ДА Е В ПЪЛНА ИЗПРАВНОСТ, СПИРАЧКИ СВЕТЛИНИ И Т.Н. ДА ВКАРАТ ДАНЪКА В ГОРИВАТА, КОЙТО КАРА ПОВЕЧЕ ДА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ , А ДЪРЖАВАТА ДА СИ ГИ ВЗЕМА ДАНЪКА ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ. ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ 250 ЛВ. ГРАЖДАНСКА, ВИНЕТКА, ДАНЪК НА КОЛАТА, КАТО МИНАВАМ 2000КМ. НА ГОДИНА. А НЯКОЙ МЕНАВАТ 50ХИЛ. И ПЛАЩА СЪЩОТОТО. сТАРИТЕ ДРЪГЕЛИ , КОИТО ГОРЯТ ГРАДСКО ПО 15 Л. И ЗАМЪРСЯВАТ ПОВЕЧЕ ОТ КАМИОН ЩЕ ПЛАЩАТ ЯКО ЗА ТОВА, ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ КУПИ БМВ НА 20Г. 150 К.С. С РАЗХОД 15Л. ИЛИ ЩЕ ВЗЕМЕ НЯКОЕ ОПЕЛЧЕ С РАЗХОД 7Л. ТАКА В ХАЗНАТА ЩЕ ВЛЯЗАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА НЯМАШ ВИНЕТКА ИЛИ ГРАЖДАНСКА, АМА БЕЗ ГОРИВО НЕМОЖЕШ ДА КАРАШ КОЛАТА, КРАЙ НА ТАРИКАТИТЕ ,А И С ПЪЛНО КАСКО ЩЕ НАМАЛЕЯТ ДРАСТИЧНО КРАЖБИТЕ. ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ДРЪГЕЛИТЕ, ЩЕ ИМА ПО-ДОБРИ ПЪТИЩА, ЩЕ НАМАЛЕЕ БЮРОКРАЦИЯТА, КРАЖБИТЕ, И ЩЕ СЕ КАРАТ ИЛИ ПО НОВИ КОЛИ ИЛИ ПО МАЛКО ЗАМЪРСЯВАЩИ, НЯМА ДА ИМА И ТАРИКАТИ.
  • 47 Valentin Trifonov

    4 1 Отговор
    това за без нотариус е добре,да се увеличи данъка не е , там трябва да се помисли повече,и защо не вземат пример от други държави ам се опитват да го изсмучат от празните си кратуни
  • 48 PROFESIONALISTA

    8 1 Отговор
    Това е замислено много отдавна- още когато се въведе малък и голям талон вместо стария хартиен сив талон. Още тогава нещата се подготвиха за отпадане на необходимостта от нотариална заверка на проодажбата, защото големият талон е определящият документ за собственост, и който го притежава заедно с нормален договор за покупка, си става собственик както е във всяка нормална европейска държава. Но дълго време лобито на нотариусите беше силно, и затова не отпаднаха от играта. Сега обаче властта в момента иска да натрупа дивиденти и точки у избирателите чрез социални мерки, и затова като нищо ще се приеме този закон, дано да стане. Тогава всички уядени и закостенели нотариуси, които сега не искат да си мръднат дебелите з-ци и да реагират, ще останат на сухо и ще отпадне едно значително перо в техните доходи- напълно заслужено.
  • 49 Alex Ivanov

    9 1 Отговор
    Ясно е, че нотариусите ще са против. Взимат им една дейност от която скубят моого пари. По цял свят е така, ако ги слушаме и продажбата на килограм картофи трябва да е със заверен от нотариус договор. И това, че си приписват някакви контролни функции също е глупост. Ограничавайте бюрокрацията, дайте свобода на народа!

    Коментиран от #50

  • 50 Dimitar Nikolov

    0 8 Отговор

    До коментар #49 от "Alex Ivanov":

    А ти откъде си наясно с нотариалните такси господин Иванов. Виждам, че много компетентно се изказваш кой колко пари скубе и понеже такива като теб в тази държава са прекалено много и плюят без да са наясно и с 5% от реалността нека поне малко те светна в качеството ми на помощник-нотариус и човек, който е прехвърлял смея да твърдя повече коли от теб за какво иде реч.
    Нотариалната такса за прехвърляне на МПС се определя от застрахователната оценка на автомобила или по точно от материалният интерес в договора. Предполагам, че както за всичко и с това не си запознат но застрахователите в нашата мила татковина пишат чисто символично оценки на автомобилите - съответно и таксата при нотариуса е толкова смешна, после като си заверят договора и тичат да се декларират в данъчното като собственици на джипове на стойност 300лв. и ощетяват държавата с хиляди левове. Така, че в повечето коли са при нас с по-малка такса от едно пълномощно със съдържание. Сега като отпадне това съответно ще си прехвърляш каручката на реална цена и вместо 40 лв например на нотариус, ще даваш по 400 лв. на държавата за месни данъци и пр. Много малко са тези който прехвърлят на фирми и пишат реални цени по договорите за да си ги приспадат като фирмен разход. Мислиш си, че нотариусите те скубят или че са се хванали като удавник за сламка за това да правят проверки като луди дали си си плащал данъците, дали страните по сделката са действително те, да попълват един куп деклараций и какво л

    Коментиран от #52, #53

  • 51 БУМЕР КАМОР

    0 3 Отговор
    koi s vsichkiq si shte prodava mercedes
  • 52 Йордан Славов

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Dimitar Nikolov":

    Пич, ясно е, че ще си засегнат пряко, ама с такива апокалиптични глупости не е нужно да лъжеш. От къде ти хрумна, че сега държавата ще взема 400 лева вместо 40? Тия лъжи ги разправяй на друг, както и това с измамите. Да ви назначат и за полицаи, та да спрете престъпността
  • 53 PROFESIONALISTA

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Dimitar Nikolov":

    Това дали държавата ще вземе 40 или 400 от сделката няма нищо общо с това дали има или не нотариална заверка. Те могат да намерят механизъм сделките да се облагат на реална цена и сега, а могат да го направят и ако отпадне нот. заверка. Въпроса е обаче, че това колко струва една кола и за колко се продава не подлежи на регламентиране и никой не е в състояние да го направи по някаква универсална схема. Затова и нещата ще си останат такива, по-скоро моагат да въведат задължителна минимална такса прехвърляне, доста по-висока от сегашните. Но няма никакъв смисъл да се продължава с пълненето на гушите на нотариусите. Това го няма в никоя нормална държава.

    Коментиран от #64

  • 54 ВИП АМГ

    1 3 Отговор
    MERCEDES BENZ e marka sas koiato vsichki se saobraziavat.vsichko drugo e kompromis

    Коментиран от #55

  • 55 БУМЕР КАМОР

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "ВИП АМГ":

    prav si
  • 56 Бхд БхД

    5 1 Отговор
    Отдавна чакам подобна новина нека да прекратим тоя хаос при покупко продажба на коли.Аз поне не знам такава държава в ЕС да мотат и продавача и купувача и някакви измислени закони.Искам да купувам кола с един документ от продавача (Vertrag)
  • 57 Bg 2

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "курти":

    За това съм съгласен с теб. Иначе ще е добре да се спести някой лев, но как ще се докаже, че сделката е валидна, а не се е подписал някой случаен човек за продавач. Трябват ти само личните данни на собственика, и си готов.
  • 58 Димитър Георгиев

    5 0 Отговор
    Наистина в повечето държави от ЕС няма нотариус а едно бланка която попълват двете страни. Защо да не са я предложили хората от асоциацията като при тях има доста автомобили които са "вкарани" на бартер и така няма да се занимават с нотариуси. Колкото до това дали ще има измами просто без големия талон няма да може да я прехвърли в кат и готово. А и наистина стига със тези нотариуси колко пари им наливаме не е истина за щяло и нещяло
  • 59 Петър Пешев

    1 0 Отговор
    Пари при пари отиват :) Закона ще се разглежда на заседание, ще се приеме след една година, ще влезне в действие 2015... Да живее България!
  • 60 Петър Пешев

    1 0 Отговор
    Пари при пари отиват :) Закона ще се разглежда на заседание, ще се приеме след една година, ще влезне в действие 2015... Да живее България!
  • 61 Петър Пешев

    0 0 Отговор
    Пари при пари отиват :) Закона ще се разглежда на заседание, ще се приеме след една година, ще влезне в действие 2015... Да живее България!
  • 62 Любомир Петков

    5 0 Отговор
    В белия свят колите имат паспорт и човек като купи кола името му го няма в паспорта на колата те си слагат номера ,който са на собственика и при промяна на собственост си взимаш номерата и ги слагаш на другата си кола а пък новия собственик си слага неговите номера ,няма нотариус такси и даже пререгистрация в КАТ.При покупка всеки може да си провери колата дали е крадена в база данни и носи отговорност за това.Като направиш пакост те издирват по номера на колата.Данъци застраховки и др. се плащат на едно място,като по този начин се избягва и разходи за издръжка на данъчна администрация/отделно от заплатите държавата плаща за отопление зимата охлаждане през лятото на бирниците и др./ ,като тези пари отиват за подръжка и направа на пътища а не за климатици и заплати на бирници.Сетете се защо при по малко данъци и тежести за хората имат по хубави пътища и по добър живот
  • 63 Веселин Милков

    3 0 Отговор
    Ziviah v Ireland i si kupih i prodadoh kola na 2 pati.Nikakvi notariusi,nikakvi taksi.Kolata varvi s edin dokument ot 2 stranici.Na parvata e sobstvenika a na vtorata se napisva kupuvacha-ime ,adres, telefon.Prashta se po poshtata do informacionen center na ministerstvo na transporta-Shannon i sled 1 sedmica si poluchavash noviat dokument-na parvata stranica e tvoeto ime ,adres i t.n.Danacite se plashtat po internet,printvash edna kartinka, izriazvash ia i ia slagash v djob na prozoreca.Vsichko e prosto i iasno.Zashto da ne stane i v Bulgaria taka?Pomislete?
  • 64 Dimitar Nikolov

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "PROFESIONALISTA":

    А ти наясно ли си че МПС-та подлежат на регистряция в КАТ и Данъчно в срокове след които има глоби и то солени. Отвори си закона и почети малко, това че застраховател ти е пуснал удостоверение за автомобил 300 лв при положение че реалната цена на автомобила е да речем 60 000лв мислиш ли че ще върви в КАТ както до сега, а те трябва да защитят и държавния интерес ? Местния данък се определя като се умножи продажната цена по процент на Общината към която е регистриран купувача - сметни си сам 60 000 лв по например 2,0% колко е или 300 по 2.0% колко е. Не ти говоря дали трябва нотариална заверка или не - живей по европейски стандарт на европейски цени
  • 65 Цветан Цветанов

    4 0 Отговор
    ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
    (2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 cm3 подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.

    Без нотариална заверка се регистрират автомобили, закупени в чужбина и новозакупени в България. За тях също се плащат данъци и застраховки, които нотариусите не проверяват.
    Жалките крадци-нотариуси искат да им плащам, за да ме проверяват дали си плащам данъците. Скоро ще поискат и да получавам заплатата си срещу нотариално заверен подпис срещу такса от половината ми заплата, за да проверяват дали са ми удържани данъци и осигуровки.
    Документ за собственост на автомобила е регистрационния талон. При издаването му КАТ проверява всички данъци и застраховки. При ГТП всяка година проверяват също. Крадци-нотариуси!!!

    Коментиран от #66

  • 66 Цветан Цветанов

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Цветан Цветанов":

    Жалки крадци-нотариуси!!! Купих кола от фирма. Платих по банков път, издадоха ми данъчна фактура с фискален бон. Дадоха ми ключовете на колата и самата кола. Когато отидох в КАТ, за да я регистрирам на мое име ми казаха, че трябва писмен договор за прехвърляне на собствеността с нотариално заверени подписи, че аз съм съгласен да купя, а фирмата е съгласна да ми продаде автомобила. Пълен абсурд. За сравнение. Купих си телевизор със същите документи по-скъп от колата и си го занесох в къщи без нотариална заверка на подписите на купувач и продавач. Дебелата Фидоска вдигна тарифите на нотариусите двойно. Крадци-нотариуси!!!
  • 67 гост

    1 0 Отговор
    Само не ходете при нотариус в Люлин в Силвър центъра.Много нелюбезни с крясъци по клиентите и всяка услуга умножена по 2,че и повече..За кола,която струва 300 лв. ми взеха такса - 98 лв.За сравнение, при които и друг нотариус да отидете,таксата е не повече от 50 лв.
  • 68 Христо 3

    1 0 Отговор
    Да се махнат всички бюрократични грабителски такси. Държавата трябва да взима пари от богатите, и да показва милост към сиромасите. Това се нарича Божия Правда. Тогава тази държава ще бъде благословена и защитена включително и от измами от всякакъв вид и род. С мъдрост и добро желание за всичко се намира най-правилния начин.