Last news in Fakti

19 Септември, 2013 11:44 10 345 23

Настъпва хаос, ако няма нотариална заверка

  • нотариус-
  • коли-
  • хаос-
  • мпс

Никой не е искал засега официално становище от Нотариалната камара

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изключително сме изненадани от внесеното предложение. Така председателят на Нотариалната камара нотариус Красимир Катранджиев коментира пред Факти.бг оповестената вчера идея на правителството да отпадне  т.нар. нотариална заверка на подпис при покупко-продажба на МПС.

Нотариусите са изненадани и от това, че никой не им е искал официално становището по въпроса.

„Нашето мнение е че това предложение не е обмислено организационно. В момента 600 нотариуса извършват тази услуга. Тя е от години и не случайно е възникнала. Един капацитет от подобен брой служители от страна на полиция или на някаква администрация не би могъл да се създаде толкова бързо. В момента няма нито готовност, нито нужните компетентни хора” посочи нотариус Катранджиев. По думите му при въвеждането на подобна мярка е възможно да нараснат и измамите при препродажбите на коли, нещо което притеснява и обществото.

Това което се цели с тази мярка – премахването на административната тежест, няма да се постигне. Напротив, ще се задълбочи, заяви нотариус Катранджиев.

„Всички колеги са на мнение, че сегашното положение не е просто приумица на законодателя преди 40 години. Ролята на нотариуса е в охранителната функция, която осъществява. Изследва се кой е собственик, ако има наследство - кой е наследник, ако е юридическо лице – кой е представителят. Това е гаранцията за сделката”.

Нотариусът не просто удостоверява истинността на подписите, положени в негово присъствие. Нотариусът изследва и самата собственост, дали собственикът е легитимен да продава. Всеки един нотариус изисква доказателства за правото на собственост.

Нещо което обществото може би не знае е че нотариусите съблюдават и за събирането на данъците, съобщи председателят на Нотариалната камара.

„Ние формираме част от бюджета на местната администрация. Пътният данък се проконтролира от нотариуса. За да се извърши една сделка, нотариусът трябва да е убеден, че пътният данък на МПС-то е платен. На следващо място той проконтролира и внасянето на местния данък в бюджета.

Вменено ни е в задължение, по смисъла на Закона за местните данъци и такси. Второто по значимост перо в местните бюджети са сделките с недвижими имоти и моторни превозни средства. Ние спомагаме своевременно да бъдат начислявани и внасяни в съответните общински хазни”.

Не на последно място нотариусът е ангажиран и със своята имуществена отговорност, когато гарантира  една сделка. За разлика от държавните служители, които отговарят до размера на три свои заплати, нотариусът е отговорен с цялото си имущество, подчерта нотариус Катранджиев.

Нотариалната камара ще излезе с официално становище, ако до две седмици то не и бъде поискано от правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Margo

    12 0 Отговор
    Mnogo podskochiha notariosite kato ne mogat da lapat veche
  • 2 Peter Petrov

    16 0 Отговор
    Уплашиха се нотариусите,че ще им секне келепира...Цяла Европа работи само с подпис на продавач и купувач на Талона.Нито има измами,нито чакане пред нотариуса да му дойде настроение за подпис...
  • 3 Peter Petrov

    12 0 Отговор
    Уплашиха се нотариусите,че ще им секне келепира...Цяла Европа работи само с подпис на продавач и купувач на Талона.Нито има измами,нито чакане пред нотариуса да му дойде настроение за подпис...
  • 4 Румен Янев

    16 1 Отговор
    Хайде сега нотариусите пред парламента да дудукат и квичат за оставка ! То едно хубаво нещо да се замисли и веднага ще се намери кой да е против ! Даааа сделките с коли са огромно перо в бюджета им но нали сме европейци ужким ? Я да млъкват и да не правят на откачени !!!
  • 5 Гошо от село

    15 0 Отговор
    Не знам защо веднага се хващат за случаите с наследници, дали не са им по-изгодни финансово? Защото това са частни случаи и могат да се третират като такива. Идеята на това предложение е да се опрости смяната на собствеността на една вещ, която е не по-различна от велосипеда, скеитборда и дори джапанките, които се продават из интернет.За твърдението, че следят за платен данък и ГО мога да кажа, че това е една откровенна наглост - всеки знае, че и без това става. Явно става въпрос за накърнените интереси на шепа хора - за сметка на народа.
  • 6 Свилен Александров

    22 0 Отговор
    Г-н нотариус Красимир Катранджиев , може да си разкара и да не ми обеснява какви гаранти са те. Всички ги знаем , дай боже по скоро да се отмени минаването през нотариус , а после да ги видим колко ще останат. Стига сме ги хранили търтеите недни...
  • 7 светозар малинов

    13 0 Отговор
    Lele bez notarius super qko i mn burzo she stavat neshtata neka pogladuvat i notariusitee
  • 8 Todor Tzvetkov

    11 0 Отговор
    Пътен данък няма, откакто има винетки, има данък МПС!!!
  • 9 Biancko Nero

    5 0 Отговор
    dadaaa ta nali notarius prehvarli limozinata na prezideta li beshe ili nqkoi drug predi vreme s izmama
  • 10 comment

    17 0 Отговор
    Хаос, ама друг път. Планетата ще спре да се върти още малко. Хайде стига простотии! Просто ще стане хаос за нотариусите. Ще им отпадне тлъсто перо, от което лапкат и папкат грешни пари, с труд и мъка спестени от обикновените хорица. Пука ми за тлъстите и нагли нотариуси.
  • 11 Николай Николов

    3 5 Отговор
    Нотариалната заверка има тежина ако се стигне до съд или нещо такова,но то времето ще каже да ли е било добро решение или не.
  • 12 Емилко

    14 0 Отговор
    Дано отпадне тази тежест с нотариусите!!!
  • 13

    8 0 Отговор
    в договора за продажба има всички данни и за двете страни така че които е извършил нещо нередно си носи отговорност. остава само определените органи да си вършат работата съвестно и бързо. след като в други държави може защо тук да не може... нотариусите ще плачат много не толкова защото може да има измами а защото парите доста ще намалеят.аз предлагам на управляващите господа да може всеки сам да избира сделка с нотариус и съответно такса или пък не. всеки да има право на избор ако има съмнения за далавера. същите документи които провери нотариуса може всеки по нормален човек сам да си ги провери.нотариуса не проверява номера на двигателя и рамата с лампичка в ръка нали???
  • 14 Красимир Босолов

    8 0 Отговор
    Колко хора останаха без домове и имоти , обрани от жилищната мафия и всички са нотариално заверени.? Можем си и без нотариус.
  • 15 ВИП АМГ

    3 0 Отговор
    shto v italia i ispania imali haus be
  • 16 lt. kolombo

    6 0 Отговор
    Нотариусът няма да ви помогне с нищо. Той е само един паразит. Нито гарантира сделката, нито знае колата крадена ли е. Ето ви работеща и до момента схема. Вацлав от Прага продава кола, която е застрахована против кражба. Намира се български джамбазин Сали например, който я купува евтино. Качва я на автовоз и я кара на полско-германската граница. Там има момчета, които срещу заплащане изкарват немски документи. С тези документи колата идва в Абсурдистан. Т.е. тук. Салито я регистрира в КАТ с фалшивите документи. Познахте - никой не разбира, че са фалшиви. Слагат БГ номера. Обявява в mobile.bg, следва продажба през нотариус. Купувачът си я кара и се радва. 6 месеца по-късно Вацлав обявява колата за открадната от паркинга пред блока. Застрахователят в Прага му плаща. Нашият купувач нищо не знае, решава да се разкара в Европа и му я конфискуват на някоя граница. И МОЖЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕ САМО НА АРМЕНСКИЯ ПОП. НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ. ПИТАМ - КАКВА Е РОЛЯТА НА НОТАРИУСА В ТАЗИ СХЕМА. ОТГОВОР - ВЗЕЛ СИ Е ПАРИТЕ. НИЩО ПОВЕЧЕ!!!
  • 17 Йордан Славов

    6 0 Отговор
    Колко платиха мафията на нотариусите, че да публикувате тази статия? Сега ще развържат кесийките и ще хранят журналята, за да лъжат хората колко ще е зле ако не лапат парички.
    В Европа може, ама тук не може, защото ще секне монополното кранче?! За нещастие предполагам, че октоподът на нотариусите ще надделее в борбата със справедливостта. Подобна загуба за обикновения гражданин имаше и преди 15-на години, когато наглите адвокати извоюваха да нямаме право да защитаваме домовете и собствеността си с огнестрелно оръжие!
    Никоя медия не защитава интересите на обикновените граждани!
    Нека си траем още
  • 18 Ulpian

    3 1 Отговор
    До It. kolombo

    Това, което толкова прецизно описваш не е сделка, а схема за вършене на престъпления. Ако полицията и прокуратурата спи, нотариуса ли да им свърши работата. Нотариуса е удостоверител на прехвърлянето на собствеността, а не разследващ орган !!!
  • 19 Дими Димов

    4 0 Отговор
    Никакъв хаос не настъпва, в В КАТ имат достатъчна база данни за автомобилите и техните собственици. Нотариуса е само един паразит.
  • 20 Easy ryder

    3 0 Отговор
    Стига глупости.Щял да настъпи хаос.Да не би в Германия или Швейцария да е настъпил хаос или в някоя друга държава?

    Купувал съм кола в Швейцария например.Срещате се със собственика стискате си ръцете за колата,пишете договор(на ръка с два подписа) , после той ти дава регистрационния си талон ,отивате заедно до местната служба за регистрация( за да си прибере той стария номер) а на теб за 5 минути ти пишат нов талон с номер и те изпращат по живо по здраво.
    В Германия е почти същото и процедурите са много кратки.Никой не го интересува дали предишния собственик бил платил данък.Там си има механизми да му го съберат много преди това.

    Във Франция дори номерата ги правят при ключаря в "Карфур" или "Бриколаж" , просто носиш документите за регистрация и човека ти изработва номера.

    А в България какво става? Отиваш първо при нотариус.Там чакаш неизвестно колко да му дойде кефа.Той почва да мрънка че нямало застрахователна оценка и те праща да търси някой да ти направи,после пък нямало бележка за данъка към общината от миналата година ит.н и т.н.
    Накрая ти одират кожата за услугата според оценката на колата и те наритват към КАТ.
    Там сагата продължава.Чакаш на опашка да ти дадат номер,да ти проверят номерата на мотора да ти прегледат колата нищо че вчера може да е минала преглед....
    И като има повече хора чакаш с часове.
    Ако не дай боже ти падне или се повреди регистрационна табела веднага ти одират кожата за комплект нови номера и талон.Във Франция просто отиваш и
  • 21 Easy ryder

    4 1 Отговор
    ти изработват нова табела.
    У нас всичко е направено да събират пари и да оправдаят заплати на хрантутници били те нотариуси или катаджии.
    На финала отиваш в общината и ако недай боже колата ти е 102 коня и по малко от 5 годишна така те порязват че свят ти се завива.
    Е нали трябва и те да папкат и да си оправдаят търкането на столове цял ден.
  • 22 Илия Митов

    3 0 Отговор
    Ей как си пазят хляба, какъв хаос ще стане... , защо не гледат Европа когато трябва а само когато им е изгодно, къде в Европа има нотариуси за МПС, ако Данъчни и Полиция, си гледа работата ще си събират и данъци и глоби, Държавната администрация като не си гледа работата, защо хората да плащат и да се нервят излишно при Нотариуси,
  • 23 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    imat lobi v parlamenta tia kravopiici i se samniavam da mine zakona ama dano se otarvem ot tezi izlishni plashtania i gubene na vreme