Отидете към основна версия

3 054 104

Atlantic Council: НАТО трябва да предложи на Украйна план за членство сега

  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Алиансът трябва да покаже на Кремъл, че в бъдеще НАТО ще отговори колективно на опитите на Русия да унищожи независимостта на Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки че коалицията от съюзници и партньори, подкрепящи Украйна е много ефективна в предоставянето на оперативна подкрепа, тя не е имала същата степен на ефективност в подкопаването на стратегическата цел на Русия за прекратяване на независимостта на Украйна. В крайна сметка гарантирането, че Украйна поддържа своя суверенитет в дългосрочен план, ще изисква членството на Украйна в НАТО, тъй като това ще осигури на страната същата критична подкрепа за сигурността, която Алиансът предоставя в момента на своите членове, пише Atlantic Council.

Въпреки че е малко вероятно Украйна да бъде приета в НАТО по време на продължаващата война с Русия, Алиансът трябва да предостави на Украйна план за действие за членство, който ясно показва, че в дългосрочен план суверенитетът на Украйна е от решаващо значение за НАТО, неговите членове и демокрация в Европа. Наскоро медийни съобщения показаха, че Съединените щати (и някои други съюзници) в момента не подкрепят подобен подход; но като се има предвид днешната геополитика и ценностите на НАТО, предлагането на план за действие за членство е най-ефективният и подходящ отговор на предизвикателството, което Русия представлява.

Концепцията за план за действие за членство в НАТО беше изложена на срещата на върха във Вашингтон през 1999 г. - след присъединяването на Чешката република, Унгария и Полша - за да се изясни, че ще има нови присъединявания и да се ръководи изпълнението на тези присъединявания. НАТО предлага тези планове, които включват съвети, помощ и подкрепа на потенциални членове, за да помогне на страните да се реформират, за да изпълнят критериите на НАТО. Ключовите елементи на плана за действие за членство исторически са се фокусирали върху военния капацитет на страната кандидатка, икономическите обстоятелства, демократичния статут и стабилността на границите.

Украйна изпълнява или върви добре по всеки от тези критерии, с изключение, разбира се, на последния. Най-очевидно е, че Украйна демонстрира изключителни военни способности и като член на НАТО би била силен доставчик на сигурност. Икономически Украйна като цяло е съгласувана с икономиките на страните-членки на НАТО и ще стане още по-голяма, докато си проправя път по въпроси като ограничаване на влиянието на олигарсите, което е едно от изискванията за присъединяване към Европейския съюз (за който Украйна е страна кандидатка). Демократично Украйна е свободна страна и докато Киев трябва да се справи с оставащите проблеми, включително корупцията и подбора на съдии, той предприема действия дори докато войната с Русия продължава.

Границите на Украйна обаче далеч не са стабилни - и при настоящите обстоятелства страните-членки на НАТО не желаят да се включат пряко във войната за налагане на тези граници. Освен това, въпреки че има основателни причини да се смята, че Украйна може да надделее, стига да бъде осигурена достатъчна подкрепа, войната по своята същност е несигурно начинание. Напълно възможно е Украйна да успее да си върне както района на Донбас, така и Крим, но дори и да го направи, няма сигурност, че Русия ще уважи този резултат. Нещо повече, възможно е също така да си представим, че боевете могат да спрат, когато Украйна има по-малко от пълен контрол над всичките си национални граници (които, заслужава да се отбележи, бяха гарантирани от Русия в Меморандума от Будапеща за гаранции за сигурност от 1994 г.).

Но ако боевете престанат, НАТО ще има много причини да не позволи въпросът с нестабилните граници на Украйна да се превърне в пречка за присъединяване. По-скоро трябва да ѝ бъде позволено да се присъедини към Алианса именно защото Украйна все още ще бъде под заплаха. Основната роля на НАТО е да защитава суверенитета на своите членове - демократични трансатлантически нации - особено когато са изложени на риск. НАТО беше създадена през 1949 г. точно поради тази причина пред лицето на заплахата от Съветския съюз. Когато Западна Германия се присъедини през 1955 г., тя беше едната половина на разделена държава и беше изправена пред огромна група от сили на Варшавския договор, разположени точно отвъд границата. Ползите за демокрацията от присъединяването на Германия към Алианса в крайна сметка надвишават рисковете от война и тези рискове бяха намалени, а не увеличени от перспективата за колективна отбрана.

Заплахите, пред които е изправена Украйна, са подобни и обосновката Украйна да стане член на НАТО е същата. Както френският президент Еманюел Макрон заяви, пълномащабното нахлуване на Русия "пренебрегва принципите на единствения възможен международен ред, единствения ред, който може да гарантира мир; с други думи, зачитане на националния суверенитет и нематериалните граници." Най-важното е, че не само границите на Украйна са изложени на риск. По-скоро, както каза министър-председателят на Финландия Сана Марин, украинците "представляват всичките ни ценности, европейските ценности, и се борят за нас, всички нас". По подобен начин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше ясна: "Можете да разчитате на нас. Ще продължим да оказваме пълната си подкрепа. Сега... и за в бъдеще."

Разбираемо е решението на страните от НАТО да не влизат във войната при сегашните обстоятелства. Но в името на бъдещата стабилност в Европа Алиансът трябва да покаже на Русия, че в бъдеще НАТО ще отговори колективно на опитите на Русия да унищожи независимостта на Украйна. Стратегическата концепция на НАТО изяснява значението на "значително засилване на възпирането и отбраната за всички съюзници" за възпиране на руската агресия. И както заяви германският канцлер Олаф Шолц, атаката срещу Украйна е "абсолютно неоправдана атака срещу независима държава, срещу мирния ред в Европа и света". Възпирането на Русия в бъдеще от по-нататъшни атаки срещу Украйна е от ключово значение за осигуряването на този мирен ред в Европа и света. План за действие за членство, който в крайна сметка ще доведе Украйна в НАТО, ще бъде значително възпиращо средство и ценен фактор за постигането на тази цел.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 64 гласа.

Свързани новини