Отидете към основна версия

2 510 31

Отец Дилян пред ФАКТИ: Смирението е да позволим на Господ да действа така, както сметне за най-добре

  • отец-
  • диян-
  • великден-
  • бог-
  • господ-
  • вяра-
  • божие царство

В този ден трябва да ни води това колко голям благодетел е Бог, казва той.

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възкресение Христово отразява радостта от Божията грижата за нас, а и също е и залог за вярата във възкресението. На този празник християните честват връщането на Иисус Христос към живота подир три дни в ада, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироносици откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите. За Великден… Пред ФАКТИ говори отец Дилян, който служи в храмСв. пророк Илия“ в Княжево.

- Отец Дилян, виждате ли смирение у хората в днешно време, когато ни връхлитат множество кризи. Какво е значението на вярата за всеки от нас?
- Въпросът е интересен, но в него намираме много аспекти и те все са потайни.

- Какво е смирението?
- Смирението, когато става въпрос за Бог, е да позволим на Господ да действа така, както сметне за най-добре, но без да Му налагаме наши правила. Това е свързано и с хората - да им позволим и те да действат по този начин, както те смятат за най-добре, макар понякога и в наш ущърб. Друго нещо, свързано със смирението, е преценката за самите нас. Какво трябва да вършим ние и какво не трябва да вършим, когато стане дума за Бог. Ние, хората, трябва да сме наясно, че вършим постоянно грехове, а те е добре да бъдат минимализирани. Също така към другите хора е редно да нямаме по-голямо изискване от това, което имаме сами към себе си.

- За какво трябва да мислим на Великден…
- Великден е празник, който обединява в себе си живите и починалите. Това, което празнуваме, произтича от една много по-стара история. Човек е създаден със и за свобода. Но също така той решава как да използва свободата си – с или без Бог. Радостта от празника е, че Бог ни дава възможност да не търпим последствията от нашия гибелен избор, който правим, когато живеем без Бог. Последствието е смъртта и реално това е най-голямата драма на човечеството - бягайки от Бог, достигаме само до безпътица, до смъртта. Доста често ние си даваме сметка, че имаме свободата, но не знаем как да я използваме и не знаем какво да правим с нея.

- Какво трябва да ни води в този светъл ден?
- В този ден трябва да ни води съзнанието колко голям благодетел е Бог. Колко много е изтърпял, за да ни даде възможност ние да влезем отново в царството Божие и да ни направи отново жители на рая, който сме загубили.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини