Отидете към основна версия

1 166 18

Огнян Минчев: Путин се нареди в една редица с Адолф Хитлер като брутален диктатор

  • путин-
  • хитлер-
  • нацизъм-
  • агресия

И това е началото на нова епоха в битието на Европа и на света като цяло

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 22 юни нацистка Германия нападна сталинисткия Съветски съюз. Пактът Рибентроп - Молотов бе временно споразумение за преразпределяне на господството върху източна Европа между двамата тоталитарни диктатори, които продължиха да се дебнат в очакване единият да изпревари с първи удар втория.

Започна Великата отечествена война на народите на Съветския съюз, в която с кръвта на десетки милиони хора бе легитимиран сталинисткия режим в Москва като основна антинацистка сила. Огромните жертви и победата, изкована в пряко сътрудничество със западните съюзници легитимира съветския комунизъм като водеща световна сила. Опитите на Йосиф Сталин да продължи завоеванията на своята империя отвъд границите на централна Европа - след окупирането на половината континент - изправиха срещу Кремъл обединения Запад, организиран в отбранителния съюз НАТО, основния инструмент за сдържане на тоталитарния комунизъм.

Почетната роля на Съветския съюз като победител над нацистка Германия продължи и след разпада на съветския комунизъм, когато победителите в Студената война изрично поканиха демократизираща се Русия да се включи като равноправен партньор в обединената евроатлантическа система за сигурност. Владимир Путин реши да се възползва от тази покана за да оказва натиск и да изнудва обединена Европа и Запада с цел възраждане на великодържавния имперски експанзионизъм.

Москва поиска възстановена "сфера на влияние" над народите, току що еманципирали се от имперското господство на Москва. Арогантността на тази претенция ескалира до откритата агресия на Кремъл срещу Украйна през 2014 и 2022 г. Тази агресия делегитимира изцяло визията на Русия като страна - победител на нацизма. Путин се нареди в една редица с Адолф Хитлер като брутален диктатор, отхвърлящ международното право и нормите на хуманизма в поредицата престъпления на Кремъл на украинска земя. Пред очите ни Путин превръща Русия в държава - парий. И това е началото на нова епоха в битието на Европа и на света като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини