Отидете към основна версия

1 548 11

Евгений Кънев: ДПС надминаха себе си със законопроект срещу “промъкването” на руски капитали у нас

  • законопроект-
  • дпс-
  • руски инвестиции

С внесеното предложение те “закрилят” България от чужди “лоши” инвеститори в стратегически сектори като отбрана, позовавайки се на… еврорегламент

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДПС вкарва закон, който щял да бори “промъкването” на руски капитали у нас. Забележете - не да се анализират вече направените инвестиции у нас, а само тепърва входящите.

Дългият опит с ГЕРБ и ДПС и техните производни трябва да ни е научил, че тяхната законодателна инициатива се свежда - накратко - до това как да уредят някоя кражба от държавата, или да ударят техен конкурент, или някой пречещ на тази цел.

Като индулгенция пред ЕС, за да запазят еврофасон заради фондовете - включват се да гласуват в транспонирането и на някоя и друга евродиректива.

С този законопроект са надминали себе си - “закрилят” България от чужди “лоши” инвеститори в стратегически сектори като отбрана, позовавайки се на… еврорегламент.

Публично, за маркетинг, тези инвеститори са нарочени пред медиите за руски, заради еврофасона. Но двойното дъно - което трябва винаги да търсим при тях - веднага лъсва като се прочете самия текст на закона. В него, разбира се, не пише никъде “руски”, а инвеститори извън ЕС.

Сякаш отсега нататък тепърва чакаме руски инвестиции в стратегически сектори, а от САЩ, примерно, която е извън ЕС, но в решаващата за нашата сигурност НАТО - не!

#КОЙ би имал интерес да се търси разрешение от министъра на иновациите за всяка инвестиция извън ЕС, вкл НАТО - в която има поне 5 страни извън ЕС - САЩ, Канада, Норвегия, Турция и Исландия? Защо - ако Русия е целта на закона - не е изрично спомената или поне страните от НАТО да не бъдат обект на закона? Има ли страна по-важна за инвестиции за отбрана от САЩ и която повече да “страхува” именно… Русия?

И защо ДПС не вземат да се загрижат законодателно за руската пропаганда, която се лееше и лее през уж вече бившите медии на техен депутат?

Дано има кой да ги попита.

(Текстът е от Фейсбук-страницата на Евгений Кънев)

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.

Свързани новини