Отидете към основна версия

2 106 30

Френските предградия пламнаха отново!

  • париж-
  • безредици-
  • нантер-
  • полиция

По-често полицаите са влачени по шосето от бегълците и понякога са осакатени до живот

Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този път много по-масово, с много повече бели и отстъпателна нерешителност от страна на управляващите.

Рано сутринта на 27 юни полицията спира за проверка кола с полски номер в предградието на Париж - Нантер. В него има трима младежи - малолетни, съответно без книжка и с вид на араби.

Шофьорът изключва мотора за миг и когато полицаят се надвесва до го провери, пали и подкарва колата. Полицаят стреля и го убива на място. Подобни ситуации на неподчинение спрямо органите на реда се случват във Франция всеки 20 минути.

Не всички приключват със смърт. По-често полицаите са влачени по шосето от бегълците и понякога са осакатени до живот. Нарушителите са в 99% деца на емигранти от Африка. Зарязали образователната система, самоизключили се от френското общество, те се препитават най-вече с търговия на наркотици. Броят им расте, защото емигрантската вълна не спира, а бащите им в повечето случаи се появяват само в края на месеца за да получат социалните помощи които им се полагат.

Всяка седмица в предградията има престрелки между различни квартални бабаити. Падат убити малолетни, но бунтове срещу френската държава - няма. Ако случайно полицейски изстрел причини смърт, целият квартал се надига срещу представителите на държавата. Подобни гета има и в САЩ. Разликата между американските и френските гета се състои в омразата която африканците пазят срещу бившите колонизатори, омраза която в Америка е избледняла. Друга съществена разлика е ислямизацията на френските гета.

Ненавистта към неверниците е "чернозем" за всякакви самозвани брадати проповедници. Ето защо "убийството" в сряда на 17 годишният Наел подпали десетки френски градове, където изгоряха коли, трамваи, училища, библиотеки и фитнес салони. Нападнати бяха полицейски участъци, кметства и префектури. Направен бе опит да се разбие вратата на един затвор. Арестувани са 150 метежници. Никой не казва, че 17 годишната жертва има зад гърба си 5 ареста за неподчинение и притежаване на наркотици. "Полицията убива" - размахва юмрук "Червеният" революционер Жан Люк Меланшон и зове за бунт срещу държавата.

Съдебните анкети започнаха и полицаят е в ареста за 24 часа. Президентът Макрон вместо да гарантира независимостта на магистратите, както е по конституция, взима страна, като казва, че постъпката на полицая е недопустима?! С тези си думи френският президент видимо паникьосан от пожарите, забрави презумпцията за невинност. Това негово изказване вероятно ще сплоти полиция и жандармерия, в защита на техния колега.

Настоящите събития няма да спрат бързо. Манифестации и протести ще продължат застрашително по цяла Франция. Много е вероятно да бъде въведено "Извънредно положение", което ще даде повече права на органите на реда. Не е изключено и френската армия да бъде призована на помощ.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.

Свързани новини