Отидете към основна версия

2 572 23

Удивителен подем: как Гърция се изправи на крака

  • инфлация-
  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • икономика-
  • ес-
  • атина-
  • подем-
  • дълг-
  • фалит-
  • финансова криза

Гърция отново стъпи на краката си. А само преди 8 години трябваше да бъде спасявана от държавен фалит.

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на гръцката дългова криза борсовият индекс на Атина се срина до такава степен, че държавните облигации бяха наречени на шега узо-облигации заради това, че доходността им от 40 процента бе сравнима с алкохолното съдържание на традиционната гръцка напитка. В момента обаче курсовете на борсата в Атина вървят само нагоре, посочва "Ханделсблат".

Гърция, която само преди осем години бе спасена от държавен фалит благодарение на възлизащите на милиарди креди от партньорите в еврозоната, отново е на крака. Растежът ѝ е сред най-високите в Общността, бюджетът е консолидиран, а дълговете се изплащат по-бързо от очакваното. Новият министър на икономиката и на финансите Костис Хацидакис заяви по този повод, че Гърция вече не е "черната овца на Европа". И действително - както отбелязва германското издание - в икономически план в Гърция цари истинска еуфория, а това привлича вниманието на все повече инвеститори.

Политическа стабилизация и ръст на доверието

По данни на финансовата агенция "Блумбърг" в първите четири месеца на тази година 3,4 милиарда евро от чужбина са били вложени в гръцки акции и облигации, а до края на годината се очаква тази сума да надхвърли десет милиарда. Същевременно с ясната изборна победа на консервативната "Нова демокрация" в края на юни страната се стабилизира и политически, а от това печелят и гръцките държавни облигации. Нарастващото търсене кара курсовете да растат, а печалбите намаляват съответно: в момента при десетгодишните облигации те възлизат на 3,87 процента. Съответно расте и доверието на инвеститорите, а премиерът Кириакос Мицотакис ще може да продължи след изборите своя икономически реформаторски курс за най-малко още четири години, опирайки се на абсолютното мнозинство в парламента.

"Ханделсблат" прогнозира, че Мицотакис може да спечели и трети мандат - при положение, че икономиката процъфтява, а хроничната безработица намалява. От идването на сегашния премиер на власт през 2019 година тя е спаднала от 17,6 процента на малко над 11 на сто.

ЕЦБ прогнозира за тази година растеж в Гърция от 2,4 процента, което би било двойно повече от средното за Еврозоната. Очакванията са ръстът на БВП да е 5,9 на сто, а инвестициите са се увеличили с 44 процента от идването на Мицотакис на власт. На фона на всичко това се разчита кредитният рейтинг на Гърция да бъде повишен и тя отново да бъде класифицирана като "достойна за инвестиции".

Война на сенчестата икономика

Междувременно гръцкото правителство предприе още една важна стъпка - обяви война на сенчестата икономика, пише германската медийна мрежа RND. Тя привежда оценки, според които към една четвърт от транзакциите се осъществяват встрани от данъчната отчетност. По данни на университета в Тюбинген обемът на сенчестата икономика в Гърция е 21,7 процента от официалния БВП, а експерти от гръцката Евробанк го изчисляват дори на 30 на сто.

Непосредствено след преизбирането си през юни премиерът Мицотакис обаче предупреди, че няма да допусне повече укриване на доходи. "Казвам ви съвсем ясно, че това правителство разполага както с политическата легитимация, така и с волята и със съответните технически възможности да ви идентифицира и да ви принуди да направите очевидното, а именно - да плащате данъци, които отговарят на реалните ви доходи." Икономическият министър Хацидакис на свой ред обяви борбата с укриването на данъци за "своя лична мисия".

Наред с другите предвидени мерки, се разчита много на плащанията с карти, към които гърците все още не са преминали масово. Занаятчиите, лекарите и адвокатите ще бъдат задължени да приемат плащания с карти. А терминалите ще бъдат свързани през мобилната мрежа с фиска, за да могат всички транзакции да се регистрират в реално време.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини