Отидете към основна версия

24 469 159

Генерал Димитър Шивиков: Русия създава българските ВМС да се знае и помни!

  • генерал-
  • димитър шивиков-
  • русия-
  • българските вмс-
  • българия-
  • опълченци

Преди 144 години на 12 август, само година след като Русия ни освобождава от пет-вековното Османско робство, група руски флотски офицери полагат началото на българския военен флот. Тогава е наречен Дунавска флотилия и се състои от подарените от Русия 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и 5 гребни лодки

Снимка: Димитър Шивиков / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 144 години Русия, а не Германия, Англия, Франция или Австро-Унгария поставят основите на българския военен флот. Изброените държави разпокъсаха освободеното от Русия Отечество, контра адмирал Михайлов! Не знаете ли тези исторически факти за създаването на ВМС и кой ни ПОДАРЯВА първите бойни кораби? Недостойно и позорно поведение! Честит празник на колегите от ВМС с пожелания да служат само и единствено на Отечеството! Бъдете живи и здрави, колеги! Публикувам и едно мнение на възмутен сънародник, Димитър Гигов, зад когото заставам изцяло. "Поредната грозна българска неблагодарност!


По повод 12 август - празник на осакатените след "демократичните промени" български военноморски сили, поздравление по БНТ направи техния командир - контраадмирал Кирил Михайлов (на снимката).
В поздравлението чухме за "агресията на Русия", включително и за нейната вина за мините по нашето крайбрежие. Без да се уточни, че това са некадърно поставени украински мини.


Така и не стана ясно на зрителите откъде на 12 август 1879 г. в Русе се е появил българския военен флот. Сигурен съм, че ако беше доставен от САЩ, Англия, Германия, Австро-Унгария или Франция, това щеше да е дебело подчертано. Уви!


Преди 144 години на 12 август, само година след като Русия ни освобождава от пет-вековното Османско робство, група руски флотски офицери полагат началото на българския военен флот. Тогава е наречен Дунавска флотилия и се състои от подарените от Русия 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и 5 гребни лодки.


Първият набор от 145 български военни моряци е обучен от 9 офицери и 54 подофицери и матроси на Руския флот.
Ето това можеше и трябваше да каже лицето Кирил Михайлов, но не посмя.
Язък!" Русия създава българските ВМС да се знае и помни!

И да се помни, че преди 146 години изгря Свободата на майка България със саможертвата на българските опълченци и руските воини! Дълбок поклон пред паметта на героите! Благодарим ти, Русийо, освободителка наша!

Поставете оценка:
Оценка 4 от 242 гласа.

Свързани новини