Отидете към основна версия

1 999 9

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Държавата се намеси и процесът тръгна“

  • русия-
  • рубла-
  • криза-
  • икономика-
  • банката на русия

Помощникът на президента Максим Орешкин заяви, че очаква рублата скоро да се стабилизира. А Банката на Русия обяви извънредно заседание на борда на директорите. На този фон националната валута започна да укрепва

Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На руснаците не им пука за курса на долара, заяви председателят на комисията по финансовия пазар на Думата Анатолий Аксаков. Според него Русия е на върха на развитието в новата история. Това е, което трябва да бъде отправната точка. Междувременно помощникът на президента Максим Орешкин заяви, че очаква рублата скоро да се стабилизира. А Банката на Русия обяви извънредно заседание на борда на директорите. На този фон националната валута започна да укрепва. Политическият наблюдател на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе припомня опасността от административен натиск върху икономиката.

Максим Орешкин, помощник на президента по икономическите въпроси, в статия за агенция ТАСС заяви буквално следното: „Настоящият обменен курс се отклони значително от фундаменталните нива и се очаква да се стабилизира в близко бъдеще. Слабата рубла усложнява преструктурирането на икономиката и се отразява негативно на реалните доходи на населението. Силната рубла е в интерес на руската икономика.

Причината за това състояние според Орешкин е разхлабената парична политика - съкратено РПП. Но Банката на Русия разполага с всички необходими инструменти за нормализиране на ситуацията. Но засега това, както виждаме, не се случва. Обменният курс на долара надхвърли 100 рубли и може да изглежда, че той не е осъзнал напълно как се е отклонил от основните ценности и може би дори ще отиде по-далеч - нагоре по стълбите. Но все още има време да дойде на себе си. Както и Централната банка да приложи вече споменатите по-горе инструменти. Въпреки че понятието "в близко бъдеще" е доста неясно.

Все пак да продължим. Ръководителят на комисията по финансовия пазар на Държавната дума Анатолий Генадиевич Аксаков каза, че той по служба следи валутната търговия, но по-голямата част от населението не се интересува от всички тези съотношения: рубла-долар, рубла-евро, и така нататък. Ситуацията е под държавен контрол. Това е, което трябва да бъде отправната точка.

Тогава Аксаков разказа как стоят нещата в Чувашия, където е избран за депутат. И така, републиката „живее пълноценен живот“, нейните жители „имат усмивки на лицата си и няма стрес, че курсът на долара е доближил 100 рубли“. Е, остава да се радваме за жителите на Чувашия, но с цялото ми уважение към тях, това в никакъв случай не е мнозинството от населението, дори чисто математически. Да се ​​говори от името на мнозинството, може би не е съвсем правилно.

Няма да спорим, разбира се. Наистина, защо руския човек се нуждае от някакъв чужд долар там - трябва да се радвате и да гледате към бъдещето без съмнение. Въпреки, че дори и с минимални познания по икономика е лесно да се предположи, че много стоки могат да поскъпнат.

Както и да е, представители на властовия вертикал на Руската федерация решиха официално да коментират протичащите събития, при това по добрия стар и доказан начин. Доларът отдавна не представлява интерес за хората. Що се отнася до тези, които се интересуват, Централната банка е отговорна за това. Ако не вземе съответните мерки, значи има основание за това.

При всички случаи, претенциите да се отправят към него. Не е изключено решаването на въпроса да премине на по-високо ниво, за да не се бави Централната банка с необходимите решения. Но, както знаете, административната намеса в икономиката и финансите е доста рисковано нещо. В резултат на това ситуацията може само да се влоши. Всеки ученик дори знае това, така че няма смисъл да го повтаряме.

Банката на Русия обаче реагира - предприемат се мерки. И сега, изглежда, курсът се е опомнил в една или друга степен. Държавата се намеси и веднага започна процесът. Поне трябва да върви в правилната посока. Разбира се, някой може да има въпроси: те казват, как е било позволено? Случва се, какво да се прави, времената не са никак лесни сега - ето такъв ще е отговорът.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини