15 Август, 2023 09:30 1 998 9

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Държавата се намеси и процесът тръгна“

  • русия-
  • рубла-
  • криза-
  • икономика-
  • банката на русия

Помощникът на президента Максим Орешкин заяви, че очаква рублата скоро да се стабилизира. А Банката на Русия обяви извънредно заседание на борда на директорите. На този фон националната валута започна да укрепва

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Държавата се намеси и процесът тръгна“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На руснаците не им пука за курса на долара, заяви председателят на комисията по финансовия пазар на Думата Анатолий Аксаков. Според него Русия е на върха на развитието в новата история. Това е, което трябва да бъде отправната точка. Междувременно помощникът на президента Максим Орешкин заяви, че очаква рублата скоро да се стабилизира. А Банката на Русия обяви извънредно заседание на борда на директорите. На този фон националната валута започна да укрепва. Политическият наблюдател на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе припомня опасността от административен натиск върху икономиката.

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Държавата се намеси и процесът тръгна“
Снимка: Коммерсантъ

Максим Орешкин, помощник на президента по икономическите въпроси, в статия за агенция ТАСС заяви буквално следното: „Настоящият обменен курс се отклони значително от фундаменталните нива и се очаква да се стабилизира в близко бъдеще. Слабата рубла усложнява преструктурирането на икономиката и се отразява негативно на реалните доходи на населението. Силната рубла е в интерес на руската икономика.

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Държавата се намеси и процесът тръгна“
Снимка: Shutterstock

Причината за това състояние според Орешкин е разхлабената парична политика - съкратено РПП. Но Банката на Русия разполага с всички необходими инструменти за нормализиране на ситуацията. Но засега това, както виждаме, не се случва. Обменният курс на долара надхвърли 100 рубли и може да изглежда, че той не е осъзнал напълно как се е отклонил от основните ценности и може би дори ще отиде по-далеч - нагоре по стълбите. Но все още има време да дойде на себе си. Както и Централната банка да приложи вече споменатите по-горе инструменти. Въпреки че понятието "в близко бъдеще" е доста неясно.

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Държавата се намеси и процесът тръгна“
Снимка: Shutterstock

Все пак да продължим. Ръководителят на комисията по финансовия пазар на Държавната дума Анатолий Генадиевич Аксаков каза, че той по служба следи валутната търговия, но по-голямата част от населението не се интересува от всички тези съотношения: рубла-долар, рубла-евро, и така нататък. Ситуацията е под държавен контрол. Това е, което трябва да бъде отправната точка.

Тогава Аксаков разказа как стоят нещата в Чувашия, където е избран за депутат. И така, републиката „живее пълноценен живот“, нейните жители „имат усмивки на лицата си и няма стрес, че курсът на долара е доближил 100 рубли“. Е, остава да се радваме за жителите на Чувашия, но с цялото ми уважение към тях, това в никакъв случай не е мнозинството от населението, дори чисто математически. Да се ​​говори от името на мнозинството, може би не е съвсем правилно.

Няма да спорим, разбира се. Наистина, защо руския човек се нуждае от някакъв чужд долар там - трябва да се радвате и да гледате към бъдещето без съмнение. Въпреки, че дори и с минимални познания по икономика е лесно да се предположи, че много стоки могат да поскъпнат.

Както и да е, представители на властовия вертикал на Руската федерация решиха официално да коментират протичащите събития, при това по добрия стар и доказан начин. Доларът отдавна не представлява интерес за хората. Що се отнася до тези, които се интересуват, Централната банка е отговорна за това. Ако не вземе съответните мерки, значи има основание за това.

При всички случаи, претенциите да се отправят към него. Не е изключено решаването на въпроса да премине на по-високо ниво, за да не се бави Централната банка с необходимите решения. Но, както знаете, административната намеса в икономиката и финансите е доста рисковано нещо. В резултат на това ситуацията може само да се влоши. Всеки ученик дори знае това, така че няма смисъл да го повтаряме.

Банката на Русия обаче реагира - предприемат се мерки. И сега, изглежда, курсът се е опомнил в една или друга степен. Държавата се намеси и веднага започна процесът. Поне трябва да върви в правилната посока. Разбира се, някой може да има въпроси: те казват, как е било позволено? Случва се, какво да се прави, времената не са никак лесни сега - ето такъв ще е отговорът.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    19 4 Отговор
    Путин съсипа Русия
  • 2 Българин

    17 5 Отговор
    поне руснаците ще има какво да горят зимата в печките си
  • 3 Българин

    16 4 Отговор
    Матушка е пред фалит

    Коментиран от #7

  • 4 БСП на Бунището

    16 3 Отговор
    " И сега,изглежда,курсът се е Опомнил...." Не е лесно да си Руснак..." Курса се объркал нещо,ама се Опомнил...А как е било Позволено това"....Ами ,случва се...
    Хахахаха....Комедия или Трагедия...Важното е ,че "руснаците" в Чувашия са с усмивки на лицата....

    Коментиран от #8

  • 5 Фанфан

    13 2 Отговор
    Леле като чета това ми се струва, че се връщам 50 години назад....Тия ватенки са много зле, а този от Чувашия е направо идиот. Как е попаднал в управлението този? Е сега ми става ясно защо повечето руснаци живеят в примитивни условия, газят кал, ходят по жужда във външни тоалетни, и естествено по цял ден пият фалшиво пиене....
  • 6 Фалитът наднича зад ъгъла,

    8 0 Отговор
    мислех, че оркистан ще фалира през 2026, ама явно ватите ще бързат да ни зарадват още догодина!

    Ура, дрОгарееее!
  • 7 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Де да беше фалит , това се преживява с други управляващи и други мерки , дори България го е преживявала поне 4 пъти след световната война , три пъти скрито при тато и един път открито при Луканов !! Тук става въпрос за нещо много по-лошо , явно унищожение на държавата с пълно съзнание за това , щото Путлер знае , че това ще е и неговия физически край и не го интересува какво ще става след това !
  • 8 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "БСП на Бунището":

    Не знам това старо изказване ли е , или тоя си мисли , че всички четат само ТАСС и Известия !! Щото оправения курс оня ден мина 100 рубли за долар и няма никакви шансове за оправяне , по статистиката на световната банка рублата е в тройката най-зле представящи се валути , заедно с турската лира и аржентинското песо и въобще не е ясно дали няма да е последната от тия трите до края на годината !!
  • 9 населението не се интересува

    1 0 Отговор
    Има такава незаинтересована част от населението, но тя не е незасегната от валутните курсове. По многогодишна традиция всичко в Русия се оферира в долари или както там завоалирано им казват у.е. - условни единици. Така че промените веднага се виждат на пазара на ценности, имоти и в търговията на едро и дребно.

    ЦБ вдигна основната лихва на 12%.