Отидете към основна версия

1 580 79

Как да скъсаме с комунизма и да се опазим от освободители?

  • финландия-
  • освободители

Представете си финладци да бранят МОЧА

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финландия ще даде поредна финансова помощ за Украйна в размер на 96 млн евро. През м. май Хелзинки отпусна 110 млн евро на Киев. Така финландската помощ за украинците достигна 1,3 млрд евро.

На 4 април 2023 г. Финландия стана член на НАТО. Въпреки заканите на Русия. Двете страни имат 1269 km обща граница, но това не уплаши финландците, които преди това провеждаха политика на неутралитет.

Някога, доста отдавна, Финландия е била считана за сателит на Русия.

Преди 200 години Финландия, която дотогава е окупирана от Швеция, става провинция на Руската империя, след края на Руско-шведската война от 1808-1809 г., за която днес финландците почти не говорят. Преди тази война е имало още десет между Русия и Швеция, но именно тази някои руски политици и историци наричат „освободителна“ – сиреч, избавили финландците от техните шведски „поробители“. Подписан е и така нареченият Фридрихшамски мирен договор - споразумение, според което Швеция отстъпва Финландия на Русия. (Както Турция отстъпва българските територии на Русия след войната през 1877-1878 г., подписания предварителен Санстефански предварителен мирен договор и основно Берлинския договор)

През 1809 г. Финландия става уж руска провинция, но относително свободно княжество със собствена валута и собствен парламент. Натрапват се прилики с България, не може да се отрече. Отношенията като "провинция - метрополия" с Русия, понякога безоблачни, понякога обтегнати, са прекъснати чак през декември 1917 г., когато Финландия обявява независимост.

Договорът за т.нар. „руско освобождение“ на Финландия се случва на 1 април (20 март - ст.н.) 1808 г., когато се подписва Фридрихшамския договор.

Във Финландия обаче тази дата не фигурира в календара дори като нещо положително. Нищо.

Национален празник на страната е Денят на независимостта – отбелязван на 6 декември. Този ден се счита за най-важен за страната и ден на знамето. За първи път Денят на независимостта се чества на 6 декември 1917 г. - след като финландският парламент приема Декларацията за независимост на Финландия от Съветска Русия.

Не празнуват „освобождението“ от Швеция, а това от Русия…

Финландия днес е 5-милионна държава, шеста по територия в Европа, 70% от която е покрита с гори и 10% - от езера.

Финландия никога не е била част от СССР, както смятат някои у нас, но части от нейните територии са били присвоени от Москва - Република Карелия и част от Ленинградска област. По-конкретно това са: Виборг с околностите му, селата Кузнечное (Каарлахти), Репино, Рощино (Райвола), градовете Колпино, Кингисеп, Светогорск и др. .

Германия и СССР: борбата за сфери на влияние

През 1939 г. Сталин предявява претенции към земи на Финландия. След като официалното Хелзинки отхвърля апетитите на Кремъл, Съветският съюз напада своя съсед на 30.11.1939 г. Повод за войната е сключеният през 1939 г. пакт Молотов-Рибентроп, в който Финландия е призната за територия, включена в зоната на влияние на Съветския съюз. Така им харесвало на Сталин и Хитлер.

В Москва били сигурни, че войната ще продължи от 3 до 7 дни и ще завърши пълен триумф за СССР и крах за Финландия. По това време Червената армия е най-голямата и най-добре оборудвана армия в света. Така поне тръбяла пропагандата. Освен това Сталин бил сигурен, че мощното ляво движение във Финландия ще посрещне войските му като освободители. Централните съветски издания дори публикували съобщения, че е формирано марионетно финландско правителство, вярно на Кремъл.

Нищо подобно не се случва: цяла Финландия се вдига срещу съветските пълчища. Успешната защита на финландците се обяснява както с високия морал на финландската армия, така и с големите недостатъци на Червената армия, в чиито редици през 1937-38 г. са извършени поголовни чистки. Командването на войските на Червената армия се оказват слабо подготвени, а бойците и командирите демотивирани. На всичкото отгоре военната техника се оказва некачествена.

Тогава във Финландия се ражда изразът „духа на Зимната война“, като описание на единомислието и готовността за саможертва на финландците в защита на Родината.

(Подобна картина наблюдаваме днес във войната на Русия срещу Украйна.)

В този период дори финладските комунисти разбират същността на съветския модел, основан на агресия, фалшива идеология, пропаганда, страх и репресии.

През 1941 г. започва втора война на Москва срещу Финландия, считана тогава за съюзник на Германия. Щетите и за двете страни са големи.

Дълги години след края на Втората световна война отношенията между двете страни са сложни, с редуване на нервни и по-спокойни периоди. През втората половина на 1944 г. Финландия се включва във войната срещу Хитлер. (Същото прави България след 9 септември 1944 г.)

Какви са реалностите днес?

БВП на Финландия на глава от населението е 276 млрд долара на година – 10-13 място в Европа.

Отлична здравна система. Финландия е известна в световен мащаб с една от най-добрите социални системи. Медицинското обслужване в страната е евтино и достъпно. Пациентите не трябва да харчат много пари за медицински прегледи или спешна медицинска помощ.

Изключително качество на държавно образование – образователната система на Финландия се счита за една от най-добрите в света. Образованието е безплатно, а учениците получават най-малко домашни.Финландия има едно от най-високите нива на грамотност в света - 99%. Всеки финландец чете по 17 книги годишно. Всеки българин – малко повече от половин книга…

Финландия е на 3-то място в света по качество на живот.

Тя постоянно оглавява класациите на страните по отношение на образование, здравеопазване, баланс между работа и личен живот, качество на околната среда, социални връзки, безопасност и удовлетворение от живота. Финландия е призната за най-безопасната страна за живеене в света.

Липса на йерархия и разделение на работниците. Служители с различни позиции обикновено работят заедно. Частният сектор се развива прозрачно, при пълно спазване на законодателството.

Финландия е една от най-некорупмираните страни в света. Върховенството на закона е непоклатимо.

Околната среда във Финландия е известна със своя просперитет и стабилност.

Така в класацията на най-здравословните страни.Питейната вода се доставя през най-дългия в света (124 км) тунел, изсечен в скалите. Финландия е страната на хилядите езера.

Общата площ на националните паркове е 8 хиляди кв. км.

На държавно ниво се полагат мащабни усилия за опазване на природата, има система за разделно събиране и обезвреждане на отпадъците. Има огромни глоби за изхвърляне на боклук на неправилно място.

Nokia – Финландия е трета в света по производство на технологии, мрежи и компоненти за мобилни телефони и комуникации. Това я прави важен участник в световната икономика.

И нещо позабравено у нас. Непрекъснато ни натякват, напоследък дори агресивно, че трябва да сме благодарни вечно единствено на Русия, че ни е освободила от османските нашественици. Благодарни сме. Но сред загиналите във войната от 1877-1878 г. има украинци, поляци, румънци, словенци, сърби, финландци…

Малко хора знаят, че човекът на коня със сабята под фигурата на Цар Освободител на паметника срещу Парламента, е финландският генерал Казимир Ернрот, който воюва в България по време на войната. Той става министър-председател на България през 1881 година. Бил е и военен министър. Финландският корпус във войната наброява малко над 1000 души, но по онова време цялата финландска армия е около 1600 щика...

Финландските лейб-гвардейци се сражават храбро край Долни Дъбник и Плевен. Проявяват чудеса от храброст и в тяхна чест е построен Лавров парк.

Маршът на финландския полк по-късно е утвърден за национален химн на страната. Всяка година всички ученици и студенти във Финландия в първия учебен ден пеят този химн.

Полезни финландски уроци, но няма как да ги разчетем правилно, докато има лица, у нас, които твърдят, че благодарение на Сталин сме станали модерна държава...

Поставете оценка:
Оценка 4 от 88 гласа.

Свързани новини