Отидете към основна версия

4 428 81

Западът въоръжи Украйна за карикатура на модерна война

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • нато-
  • война

Остарялата представа за войната помага да се обясни защо САЩ се забавиха с доставката на ракети с голям обсег

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати най-накрая се заемат с доставката на някои далекобойни оръжия на Украйна, за които украинците настояват от месеци. Твърде дълго западните съюзници на Украйна въоръжаваха страната за водене на карикатурна, а не реална съвременна война. Резултатите от това решение са видими на картите, които повече от 500 дни след нахлуването на Русия показват само малки, постепенни промени в линията на фронта.

Украинците започнаха дългоочакваната контраофанзива преди почти четири месеца и отблъснаха руснаците на няколко места в района на Запорожие, но не постигнаха пълномащабен брониран пробив. Напротив, украинските ракетни удари зад вражеската линия доведоха до забележителни успехи през последните месеци - най-вече като принудиха Русия да изтегли основни елементи на Черноморския флот от базата му в пристанището Севастопол в окупирания Крим. Когато Русия се подготвяше да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., много военни анализатори си представяха как колони, водени от танкове, напредват бързо и смазват украинската армия - визия за войната, която продължава да определя западната политика и сега, когато Украйна се опитва да си върне територията. САЩ и други държави от НАТО предоставиха бронирани превозни средства и обучение за водене на комбинирани бойни действия, главно за да помогнат на Украйна да извърши директни атаки срещу руските фронтови линии. Но осъществяването на решителен пробив на фронта, което винаги е било трудно, стана изключително предизвикателство.

Руснаците, от своя страна, прекараха пет месеца в атаки срещу малкия украински град Бахмут, като завзеха малък парцел земя на огромна цена в жертви. Защитното въоръжение направи дори най-добрите танкове и превозни средства уязвими за повреди от различни по-евтини и по-многобройни видове техника. Ако превозните средства се струпват заедно в подготовка за атака, те могат да бъдат унищожени или поне забавени по много различни начини - с мини, артилерия, ръчни ракетни установки или, във все повече случаи, с дронове.

Единственият успешен пробив през последните 16 месеца се случи, когато Украйна успя да атакува много слабо защитена част от руската линия в Харковска област. Това подчертава, че напредването е възможно само ако Украйна може да идентифицира слаби места - или да ги създаде, като нанесе удари по военни съоръжения и логистика дълбоко зад фронта, така че Русия да не може да придвижва личен състав, оръжие и доставки към фронта.

Ето защо украинските официални лица са толкова настоятелни за получаване на произведената в САЩ армейска тактическа ракетна система или АТАКМС. Този боеприпас, който може да се изстрелва от мобилния HIMARS, има много по-голям обсег - до около 190 мили - от конвенционалната артилерия и дори от доставяната от Запада РСЗО, която украинските сили използваха с голям ефект през първата година на войната.

За съжаление САЩ предложиха на Украйна само ограничен набор от оръжия с голям обсег. Както твърдях по-рано тази година, подходът на Запада към военната помощ подготвяше украинските сили да водят възможно най-тежката кампания. Едва когато Обединеното кралство достави крилати ракети Storm Shadow, които обикновено се изстрелват от самолети и имат обсег над 150 мили, а Франция ги последва с ракети SCALP (нейна версия на същата оръжейна система), Украйна можеше да започне да поразява цели с висока стойност - мостове, складове за доставки, противовъздушни системи - дълбоко в окупираните от Русия райони, включително Крим.

Най-значимите атаки бяха срещу руската военноморска база в Севастопол. Използвайки само шепа от британските и френските ракети, украинците унищожиха два големи руски военни кораба, включително новата подводница клас "Кило", която руснаците използваха за обстрел на Украйна, и сериозно повредиха самия щаб на Черноморския флот. Въпреки това Обединеното кралство и Франция разполагат със скромни запаси от ракети.

По някои оценки Украйна вече е изстреляла около 100 от тях и трябва да бъде много внимателна кога и къде използва всички останали. В ретроспекция най-успешната кампания на Русия по време на войната е тази, която може да се нарече "голям блъф за ескалация". Може би защото руснаците осъзнават колко уязвими са от огъня на далечни разстояния, те винаги са намеквали, че предоставянето на по-голям обсег на Украйна може да доведе до разширяване на военните действия, дори до ядрен отговор.

Както показа приглушената реакция на нападенията срещу Севастопол през септември, тази реторика беше празна - отчаян трик за разубеждаване на Запада от правилното въоръжаване на Украйна Срамно е, че тази хитрост успя, и западните държави трябва да спрат да се поддават на нея. Въпреки че сега Украйна ще получи боеприпаси ATACMS, системата - заедно с изтребителите F-16, на които украинските пилоти вероятно ще летят някъде през първата половина на 2024 г. - ще пристигне твърде късно за лятната контраофанзива.

След като пропусна голяма възможност да помогне на Украйна да постигне по-значителен напредък, администрацията на Байдън не трябва да допуска същата грешка отново. САЩ разполагат с много други потенциално полезни видове оборудване, като например AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile, която е сравнително трудна за откриване от вражеските сили. САЩ имат на склад хиляди ракети JASSM от ранно поколение и трябва да ги предоставят при поискване. Германия разполага с добре разработената ракетна система Taurus.

Взети заедно, всички тези оръжия щяха да дадат на Украйна огромен арсенал, който да разглоби цялата логистична система на Русия в окупираната територия в Украйна, да опустоши базата в Севастопол и да изолира Крим като маршрут за доставки. Това щеше да отслаби руснаците на фронта много повече, отколкото каквито и да било преки атаки по подготвени позиции с бронирани машини. Необходимо е да помогнем на Украйна да спечели войната възможно най-бързо. Това е и най-добрият начин да се ограничат бъдещите разрушения и жертви. И все пак комбинацията от руските ядрени заплахи и остарелите виждания на Запада за големи пробиви в областта на танковете постави Украйна в трудно положение.

Тъй като фронталните атаки са толкова опасни, а превозните средства са толкова уязвими за нападение, украинците продължават пеша, предприемайки пехотна кампания, която може да продължи през цялата есен и дори през зимата. Колкото повече западните съюзници отдават приоритет на оръжията с далечен обсег, толкова повече Украйна може да отслаби руската съпротива и да си върне собствената територия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 84 гласа.

Свързани новини