Отидете към основна версия

3 099 35

От Газа до Ливан Израел е изправен пред заплахи на много фронтове

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • ливан

Няколко проирански групировки, като хутите в Йемен или организацията "Бадр" в Ирак, вече предупредиха, че са готови да се намесят, ако Вашингтон се намеси в конфликта

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато Израел струпва танкове и войски около границата с Газа на юг, след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври зачестиха случаите на ракетен обстрел и снаряди по северните граници с Ливан и Сирия. На фона на опасенията от подновяване на въстанието на Западния бряг експертите по сигурността поставят под въпрос способността на Израел да реагира на едновременни, разнопосочни атаки и заплахи на различни фронтове, пише France 24.

На 13 октомври, когато Израел нареди безпрецедентна евакуация на северната част на Газа преди очакваната сухопътна офанзива, "Хизбула" заяви, че е "напълно готова" да се присъедини към своя съюзник "Хамас" във войната срещу Израел, "когато настъпи моментът за действие".

Декларацията на заместник-ръководителя на "Хизбула" Наим Касем дойде в момент, когато израелски снаряд попадна над събрали се международни журналисти от другата страна на северната граница в Ливан, убивайки един журналист и ранявайки други шестима. Последният обстрел дойде след дни на ограничена размяна на удари между Израел и "Хизбула" след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Докато Касим се обръщаше към събралото се множество в южните предградия на Бейрут, иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан беше в Ливан и се срещаше с ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала.

През последните няколко дни Иран, който подкрепя финансово и военно "Хизбула" и "Хамас", призовава съюзниците си и регионалните арабски държави да сформират единен фронт срещу Израел.

Палестинските групировки на окупирания Западен бряг призовават за въстание срещу Израел и на 13 октомври няколко града, включително Рамала, Наблус, Тулкарем и Хеброн, избухнаха сблъсъци, в резултат на които най-малко девет палестинци бяха убити от израелски огън, според палестинското министерство на здравеопазването.

Ден по-рано иранският външен министър Амир-Абдолахиан предупреди Израел, че срещу страната може да бъдат открити "нови фронтове", ако не спре бомбардировките над Газа.

Това е предупреждение, което анализаторите в областта на сигурността обмислят от 7 октомври насам, когато израелската сухопътна инвазия в Газа изглеждаше неизбежна.

"Съществува ясен риск Тел Авив да се окаже принуден да управлява няколко фронта едновременно", смятат експерти по сигурността на Израел и Близкия изток.

На север заплахата от Хизбула

В северната част на страната най-належащата заплаха за Израел е на границата с Ливан, където нападенията на "Хизбула" станаха по-интензивни през последните дни. Според Хизбула това включва и удар с управляема ракета по израелска територия.

Междувременно най-малко шестима бойци на "Ислямски джихад" "са се опитали да преминат на израелска територия от Южен Ливан от 8 до 9 октомври", според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната ISW.

В Голанските възвишения ситуацията е по-объркана. По Голанските възвишения са изстреляни ракети, но "на този етап не знаем кой ги е изстрелял. Най-вероятният заподозрян остава "Хизбула", която има доказано присъствие в Сирия", посочват анализатори.

Но "Хизбула" не е единственият заподозрян. "Възможно е да е и една от многото малки пропалестински групировки, действащи от Сирия, като "Народния фронт за освобождение на Палестина - Главно командване" [НФОП-ГК]", обяснява Клайв Джоунс, експерт по Израел и Близкия изток в университета в Дърам.

Освен това от 9 октомври насам по данни на Института за изследване на войната на границата между Сирия и Израел са разположени и сили на просирийския режим. Войнственото крило на Сирийската социал-националистическа партия, "Орлите на вихъра", "разположи сили и обеща подкрепа на 9 октомври", се посочва в доклада на ISW.

Опасенията на израелската армия са, че тази взривоопасна ситуация на север ще се влоши още повече, ако и когато Израел започне сухопътна офанзива в Газа. Това от своя страна ще окаже огромен натиск върху израелските отбранителни сили.

"Смята се, че само "Хизбула" може да разположи между 80 000 и над 100 000 ракети, някои от които са управляеми ракети с голям обсег", обяснява Джоунс.

Дали тогава Израел ще може да издържи на шока от война на няколко фронта?

"На теория това е напълно възможно, тъй като израелската армия е обучена за нападение от няколко държави едновременно", е заявил Сим Так, военен анализатор, който е работил по въоръжени конфликти с участието на Израел в Ливан и Газа през 2012 и 2014 г. за Force Analysis, компания за мониторинг на конфликти. През 1973 г. например израелската армия успешно отблъсква атаки от Египет и Сирия по време на войната от Йом Кипур.

Но на практика подобен сценарий "би натоварил отбраната и би могъл много бързо да се окаже много скъп", допълва Джоунс. За да се справи с подобна война, "Израел вероятно ще трябва да използва всичките си резерви, което би имало очевидно въздействие върху икономиката, ако конфликтът е дълъг", е добавил той. Това е една от причините Израел да прави всичко възможно, за да провежда бързи военни кампании, отбеляза Джоунс.

Натиск върху "Железния купол"

Истинското изпитание в крайна сметка "зависи от това какво иска да постигне израелската армия", смята Так. Израел ще има по-малко проблеми, ако успее да се справи със заплахата на север единствено чрез нанасяне на въздушни удари по позиции на "Хизбула" и прехващане на ракети, изстреляни от шиитската милиция и нейните съюзници. "Но ако трябва физически да унищожаваме вражеските позиции, ще бъде много по-трудно да се справим както с южния, така и със северния фронт", обяснява той.

Друг проблем за Израел ще бъде дали неговата противовъздушна отбрана, прочутият "Железен купол" (Iron Dome), ще остане ефективна, ако има многопосочни ракетни атаки, изстреляни едновременно от Газа, както и от границата с Ливан и Сирия.

Израел разполага само с 10 батареи "Железен купол", всяка от които може да защитава от ракетен обстрел площ от около 150 кв. км. При обща площ от близо 22 000 кв км би било невъзможно да се защити цялата страна. "Възможно е Израел да бъде принуден да направи избор", смята Так.

"Железният купол" е система, предназначена срещу снаряди с малък обсег, които са основното оръжие на "Хамас" в ивицата Газа. Но "Хизбула" разполага с по-усъвършенстван арсенал и ако войната избухне на няколко фронта, "една от първите цели на израелската армия ще трябва да бъде унищожаването на пусковите установки за ракети с голям обсег на проиранското движение", обяснява Джоунс.

И това не включва евентуални атаки от Западния бряг. Макар че "Хамас" има присъствие на Западния бряг, "ще му бъде трудно да започне мащабни военни операции, не на последно място заради борбата за власт с "Фатах', който управлява тази територия", допълват анализаторите.

В допълнение към "Фатах" има "цяла поредица от малки групи от млади бойци, които се формираха през последните години, без да са лоялни нито към "Фатах", нито към "Хамас", и които могат да представляват сериозен проблем за Израел".

Възпирането на САЩ се превръща в цел

Новите, по-малки палестински бойни групи, които се появиха през последните няколко години в отговор на израелската окупация, не са оборудвани да обстрелват Израел със снаряди или да извършват нахлувания. Но "ако те нападнат израелски селища, към тях могат да се присъединят и други млади хора, което може да се превърне в народно въстание. В момента израелската армия не се нуждае от допълнителното бреме да охранява тези селища", отбелязват анализаторите.

Основната застраховка на Израел срещу война на няколко фронта са САЩ. Военните послания на Вашингтон досега бяха последователни. Пристигайки в Тел Авив, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остън заяви на израелските лидери: "Ние ви подкрепяме".

Но за да може възпиращата мярка да проработи, "Вашингтон трябва наистина да е готов да удари позициите на Хизбула".

С други думи, готови ли са САЩ да обстрелват ливанска или сирийска територия? Що се отнася до Сирия, всички експерти, смятат, че това е вариант от последна инстанция, тъй като може да се възприеме като провокация от страна на Русия, основния съюзник на сирийския президент Башар Асад. От друга страна, "Съединените щати биха могли да реагират, ако "Хизбула" започне да нанася удари по гъсто населени райони в Израел", допълват анализаторите.

Всяка намеса на САЩ би довела до ескалация на напрежението в региона. Няколко проирански групировки, като хутите в Йемен или организацията "Бадр" в Ирак, вече предупредиха, че са готови да се намесят, ако Вашингтон се намеси в конфликта.

"Те биха се затруднили да нанесат директен удар по Израел. Но биха могли да атакуват американските интереси в региона", посочват анализаторите.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.

Свързани новини