Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 14:40 1 628 17

Безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел – за едни акт на чисто зло, за други опосредствана чиста печалба

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • иран-
  • бенямин нетаняху

С днешна дата отношенията на Русия с Израел може и да са хладни, но те се подобриха с връщането на власт на премиера Бенямин Нетаняху и Москва оценява това, че Тел Авив досега не е изпратил смъртоносни оръжия на Украйна

Безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел – за едни акт на чисто зло, за други опосредствана чиста печалба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън определи безпредедентите нападения на "Хамас" в Израел като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста" и "кампания на чиста жестокост срещу еврейския народ". На среща с ръководители на еврейската общност във Вашингтон Байдън каза, че случилото се "не е просто омраза" и че "Хамас" е донесъл на света "не само терор, но и абсолютно зло". На същата дискусия с водачи на еврейската общност Байдън предупреди Иран да не се въвлича в конфликта между Израел и "Хамас", тъй като има опасност от по-мащабен регионален сблъсък, отбелязва Ройтерс.

Байдън заяви, че изпращането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да се разглежда като сигнал към Иран, който подкрепя палестинската ислямистка групировка "Хамас", както и ливанската "Хизбула". "Дадохме на иранците ясно да разберат: Внимавайте", каза американският лидер.

Иран вероятно е знаел, че бойците от "Хамас" планират операции срещу Израел, но първоначалните доклади на американското разузнаване показаха, че някои ирански лидери са били изненадани от безпрецедентната атака, предприета от групировката от Газа, заявиха американски източници.

Същевременно осъждането на нападенията на "Хамас" по целия свят върви успоредно с твърдения, че случилото се е резултат от политиката на САЩ в Близкия изток. Според руския президент Владимир Путин рязкото нарастване на насилието между Израел и палестинците е „ярък пример за провала на САЩ“ в региона. Путин заяви пред гостуващия в руската столица иракски премиер Мохамед Шия ас Судани, че САЩ са се опитали "да монополизират" международните усилия за мир в Близкия изток и обвини Вашингтон, че е пренебрегнал търсенето на компромиси, които биха били приемливи за всяка от страните.

Същия ден – 10 октомври, руски медии съобщиха, че очаква палестинският президент Махмуд Абас да посети Москва. Палестинският посланик Абдел Хафиз Нофал заяви по руската държавна телевизия, че руската и палестинската страна поддържат "всекидневни контакти". Предния ден Израел беше наложил пълна блокада на ивицата Газа след изненадващото нападение през уикенда, извършено от "Хамас", наречено от някои наблюдатели "израелския 11-и септември".

Русия отдавна поддържа контакти с контролиращата Газа палестинска екстремистка групировка "Хамас", определена от САЩ, ЕС, Великобритания, Израел и други държави като терористична организация, отбелязва ДПА. В аналитичен материал от 10 октомври изданието "Политико" извежда в заглавие, че атаката на ислямистите от 7 октомври е "Подаръкът на "Хамас" за Владимир Путин“ по случай рождения му ден. Руският лидер е роден на 7 октомври 1952 г. и в събота навърши 71 години.

Според тезата на "Политико" Русия се наслаждава, а отчасти и подклажда хаоса в поредица от глобални горещи точки, които отклоняват енергията на Запада от Украйна. Истина е, че Путин не е възпламенил всички тези кризи, обяснява "Политико", но сега с удоволствие налива масло в огъня и ги използва за своя изгода.

Големият въпрос, според авторите на анализа, е колко голяма е заслугата на Кремъл за перфектната буря от нарастващи кризи – в Израел, Косово, Кавказ и Африка. Всички те се надигат срещу Америка и Европа. За мнозина е изкушаващо да видят Путин като "мозъка" или кукловода, предизвикащ толкова много конфликти, че да са свръх капацитета на Запада да се справи с тях.

Подобен катастрофичен шок в сферата на сигурността в Близкия изток вероятно е бил добре дошла изненада за руския президент, анализира "Политико", чийто стратегически приоритет е отклоняване на западната подкрепа и вниманието от Украйна. А огромен пожар в Израел рискува да направи точно това. "Грачещите" руски пропагандисти вече лансират наратива, че война в Близкия изток е победа за Русия, а парите за Украйна ще секнат, пише изданието.

"Това вероятно е най-хубавият рожден ден за Путин. Атаката срещу Израел ще раздвои вниманието като се има предвид естественият фокус на САЩ върху Израел", посочва дипломат от ЕС, цитиран от "Политико". Той допълва, че сега надеждата е, че това няма да има драматичен ефект върху подкрепата за Украйна, но „разбира се много ще зависи и от продължителността на конфликта в Близкия изток“. Дипломатът заключава, че "ако наистина искаме да сме геополитически Европейски съюз, трябва да сме в състояние да се справяме с множество кризи едновременно“.

Усещайки заплахата, че Западът може да не бъде вече така концентриран върху Киев, президентът на Украйна Володимир Зеленски изтъква, че Иран, който е поддръжник на "Хамас", и Русия са близки съюзници и обедини битката срещу Русия и борбата срещу ислямистите в една цел, защото става дума "за едно и също зло“. Единствената разлика е, че "Израел беше атакуван от терористична организация, а Украйна – от терористична държава“.

На 9 октомври Зеленски изтъкна в редовното си вечерно си видеообръщение, че е в интерес на Русия да разпали война в Близкия изток, за да отслаби световното единство, цитира го Ройтерс.

"Въз основа на наличната информация, много достоверна информация, е в интерес а Русия да разпали война в Близкия изток, за да създаде нов източник на болка и страдание, който би отслабил световното единство, би посял разделение и би помогнал на Москва да подкопае свободата в Европа“, каза Зеленски. Той допълни, че случилото се в Израел представлява много по-голяма заплаха, отколкото светът може да си представи.

Реакцията на Москва дойде от името на зам.-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, който написа в "Телеграм", че "с наркомани е безсмислено да се говори на езика на разума“, цитира го ТАСС. Според Медведев ИДИЛ ("Ислямска държава“) е традиционен партньор на украинския режим и изпълнява поставените му от него терористични задачи по цялата планета.

Базираната в Берлин изследователка от Центъра "Джон Мартин" за изследване на неразпространението на оръжия за масово унищожение Хана Ноте подчертава, че връзките на Русия с "Хамас" са добре документирани, така както и връзките ѝ с главния крепител на ислямистите – Иран. Пред Радио "Свободна Европа" Ноте посочва, че сближаването на Русия с Иран е от полза за Москва във войната ѝ в Украйна. Техеран ѝ доставя дронове камикадзе и друга военна техника, за да помага на руските сили да сдържат бавно напредващата украинска контраофанзива. Ноте съобщава, че има сведения отпреди началото на инвазията в Украйна, че руски военни системи са на разположение на "Хамас“. Става дума за противотанкови ракети, изстрелвани от рамо, за противовъздушни ракети. Това е факт от години, а Израел през този период смяташе, че тези оръжия са попаднали у "Хамас“ чрез Иран. Същевременно изследователката подчертава, че досега не е видяла преки или косвени доказателства, че при последните атаки на “Хамас“ са използвани руски оръжия или че руснаците са обучавали ислямистки бойци.

Нейната оценка е, че Русия не е склонна да се обвърже изцяло с Иран и не иска да разстрои отношенията си с Израел и държавите от Залива. Същевременно, през последните години руснаците са били много активни в желанието си да посредничат между различни палестински фракции, но естествено не са обявявали "Хамас“ за терористична организация.

Заключението на Ноте е, че руснаците са си направили ниша в мирния процес, успоредно с оплакванията им през последните години, че американците го монополизират, особено по времето на президента Доналд Тръмп и неговото спорно предложение за мир, наречено "Сделката на века“. Така че руснаците вече имат своя ниша, отчита Ноте, и се хвалят, че разговарят с всички палестински фракции, които впрочем често посещават Москва.

Важно е да се отбележи, че пропалестинската позиция на Москва води началото си от епохата на СССР, посочва Ноте и добавя, че ролята на Русия трябва да се разглежда като се има предвид обстоятелството, че тя развързва ръцете на Иран да действа в региона. Затова Техеран се чувства по-окуражен, казва Ноте за РСЕ. От една страна – Иран доставя дронове и друга подкрепа на Русия, а от друга – вероятно получава някаква подкрепя от Москва. А и руснаците вече не са така ентусиазирани да бъде възстановена Иранската ядрена сделка от 2015 г. и са станали по-опрощаващи по отношение на Ислямската република.

Освен това, може да се твърди, че "отглеждането“ на нестабилност, напрежение, насилие в Близкия изток е като цяло от голяма полза за Русия в този момент, коментира изследователката. Ако са в състояние да способстват за кризи и нестабилност на други места и така да ангажират вниманието на западните държави и на първо място на САЩ, отклонявайки го от Украйна и от източния фланг на НАТО, то това би било благоприятно (за нея) в настоящата по-широка геополитическа игра. Ако съпътстващ резултат от случващото се сега е предизвикването на засечка в преговорите за нормализиране на отношенията Израел–Саудитска Арабия, това също е добре дошло за Москва. Защото израелско-саудитските отношения са игра на американците.

Руската външна политика в Близкия изток е политика на грижливо калибрирана нестабилност, на нестабилност на ниско ниво, коментира Ноте. Но ескалацията на конфликта по посока на по-обхватна война, с конфронтация Израел–Иран, която може да погълне Ливан и Сирия, не е задължително благоприятна за Русия.

Ноте обръща внимание, че руснаците имат много важни военновъздушни и военноморски бази в Сирия и чрез тях упражняват властта си в източното Средиземноморие. Тези бази, казва Ноте, са логистични хъбове, чрез които руснаците продължават операциите си в Африка и Сахел, а ЧВК "Вагнер" също остава в играта на Черния континент. Затова Сирия е важна за Кремъл. И ако бъде дестабилизирана от по-голяма война, руснаците няма да разполагат с военен капацитет да се справят с такава ситуация.

Затова не е сигурно, че по-голяма война е в техен интерес, заключава Ноте пред РСЕ. В момента играта на Русия, обяснява тя, е да се опита да изтласка тези 800-900 американски войници, които са в Североизточна Сирия.

С днешна дата отношенията на Русия с Израел може и да са хладни, но те се подобриха с връщането на власт на премиера Бенямин Нетаняху и Москва оценява това, че Израел досега не е изпратил смъртоносни оръжия на Украйна. Кремъл предпочита нещата да останат както са в момента, като запази и значимите си търговски отношения с Еврейската държава. А и руската диаспора в Израел се увеличи допълнително след началото на инвазията на Кремъл в Украйна, отбелязва Ноте.

Не на последно място, според изследователката, Русия не е подкрепила директно "Хамас" преди атаката му, защото си дава сметка, че израелците по-скоро рано, отколкото късно биха открили това и Москва завинаги ще ги загуби като партньор.

След съботната атака на "Хамас", припомня "Политико", руснаците побързаха да изтупат от праха старите планове за връщане на Израел към границите му от 1967 г.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че създаването на палестинска държава бива ощетявано от „деструктивната“ политика на САЩ и, като посочват авторите на "Политико", за малко да се чуе доволното пръхтене на бившия руски президент Медведев, който злорадо нарече атаката на "Хамас" "очаквано развитие" и насочи яростта си срещу Запада. "Вместо активно да работят за уреждане на палестинско-израелския въпрос, тези глупаци (САЩ) ни се месят и доставят на неонацистите (в Украйна) широкомащабна помощ, изправяйки два тясно свързани народа един срещу друг", цитира подигравките му "Политико".

Норман Роул – бивш висш служител на американското разузнаване, специалист по Близкия изток, също смята, че Москва оказва политическа подкрепа на "Хамас", но отвъд това ролята ѝ е по-скоро скромна, посочва "Политико". Роул обяснява, че използваната стратегия позволява на руснаците да твърдят, че подкрепят мирния процес, но произтичащото насилие подрива региона, отклонява вниманието на властимащите от руската агресия в Украйна и става причина за прехвърляне на американски военни кораби от Черно море към източното Средиземноморие.

Флиртуването с "Хамас" и подкрепата за палестинците помагат на Путин в стремежа му да се представи като важен играч в глобалното прегрупиране срещу Запада, редом със сродните му Китай и Иран. Само преди броени дни Путин обяви, че намерението на Русия е "да изгради нов свят" и обвини Запада за войната в Украйна като каза също, че продължаващият конфликт "е за принципите, върху които ще стъпи новият световен ред".

Иран – руският съюзник и главен чужд военен доставчик на Москва, със сигурност също иска нов световен ред, обобщава Роул, но е спорно доколко преки са заповедите, които Техеран дава на "Хамас".

Роул не смята, че Техеран е участвал в оперативното планиране на последната атака срещу Израел. Но същевременно не трябва да се изкривява разбирането за това как действа Иран и каква е ролята му, както и как използва прокситата си.

"Иран създаде чудовищен "Франкенщайн" и го пусна да вилнее срещу цяло село", обобщава анализаторът. А този подход за възпламеняване на световната геополитика устройва идеално и Русия, заключава "Политико".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички заедно сегаааа

    1 8 Отговор
    Кой не вика АЛАХ В БАР е джендър
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Араби и евреи

    7 2 Отговор
    са все от едно котило, нагли двуноги, мръсни до костите си. Да се избиват! То си им е в мръсната природа, която няма нищо общо Гспода Богъ.
  • 5 дядото

    6 1 Отговор
    а за трети- борба за национално освобождение,за палестинска държава,за бъдеще на палестинския народ на бащината му земя,изгонен и преследван от западните империи и евреите но за вас тези третите не са важни и не ги броите за хора.
  • 6 Ти да видиш

    14 1 Отговор
    Бай Дън, старче, след като "има опасност от по-мащабен регионален сблъсък", вие какво търсите там?
    Искате да сте сигурни, че наистина ще се случи ли този голям мащаб, или какво?
  • 7 да де

    12 1 Отговор
    Ами безпрецедентно е, евреите с уж най-технологичната армия не са свикнали да ги трепят на тяхна територия. Между другото и америкосите се мислят за недосегаеми и май ще разберат по трудния начин, че не е така.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатана Z

    17 2 Отговор
    Лъжа и то опашата
    “Тел Авив досега не е изпратил смъртоносни оръжия на Украйна”
    Тел Авив изпрати 300 000 броя 155мм снаряди за гаубица на Укро райха.Продаде за 10 милиарда долара оръжие на Азербайджан.
    Хиляди еврейски нацисти се бият като доброволци в терористичните групи вербувани от ГУР срещу Русия.

    Коментиран от #14

  • 10 А50

    12 1 Отговор
    Запада с вековна поробителска политика над народи и континенти се чуди от къде и защо им идва сега, и си обясняват всичко единствено със злите руснаци. Това означава че много са затъ.пе.ли, за да не видят истината или немогат да я признаят, и двата случая са пагобни за тях. Докато не искарат истинските си проблеми и не започнат да ги отстраняват западняците ще затъват все повече. А те няма да се справят със себе си, защото в природата им е да са лицемери, лъжци, надменни , а всъщото време са и плужеци дето он.ожд.ат жените идецата им разни отрепки.
  • 11 САЩ

    3 10 Отговор
    Сега арабеските ще видят къде зимуват раците бедна им е фантазията

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Малийййй,

    9 1 Отговор
    "Бай Дън определил"!!! Бе той себе си не може да определи на кой свят е, че и определял.
  • 13 Мишо

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "САЩ":

    Ти па дори не съзнаваш колко си далеч от реалния живот!
  • 14 ццц

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Тово разбира се не е вярно, еврейски нацисти е термин нонсенс , както и руски хуманисти или руски православни християни, то е нещо като дървено желязо.
    А и Израел много разумно не е изпращал оръжие на нашите украински братя, щото знаеше, че всеки момент може да му потрябва, но дори да беше изпратил то щеше да е в парадигмата на общо действие на цивилизования сват срещу различните варвари

    Коментиран от #17

  • 15 Не е

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "САЩ":

    Няма единни арабески, ако беше така Египет щеше да е отворил отдавна границата със сектора Газа и дори нямаше да изгражда стена с него ....яка бетонна и изобщо от Кемп Дйивид насам Израел непрекъснато предлага на Египет да вземе отново Газа в своя състав и Египет УПОРИТО отказва....видя се защо
  • 16 Някой може ли да ми обясни

    0 0 Отговор
    Гледам по една джендърска телевизия дават някакви пустиняци. Тичат напред назад. Крекат нещо пищат. Викат къде да се крием на къде да бегаме. Абе тия що не питат хамас. Ами питат джендърите.
  • 17 Малийййй,

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ццц":

    И ти ли си като дървено желязо или обратно, желязно дърво, а най-вероятно, уменякглупатак.