Отидете към основна версия

1 563 23

Води ли вече Израел пълномащабна операция по суша в Газа?

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че армията му навлиза в Газа и това е “втората фаза” на войната

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израелски сухопътни части вече изпълняват задачи в Ивицата Газа, но не е ясно дали тези ограничени маневри са началото на усилено подготвяната инвазия по суша в крайбрежната ивица. Какво казват експертите?

Когато американската армия нахлу в Ирак на 20 март 2003 година, вестниците по целия свят бяха категорични в оценката си и нарекоха това - война. Сега съобщенията за наземната офанзива на Израел в ивицата Газа, която върви от петък насам, са доста по-сдържани.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че армията му навлиза в Газа и това е “втората фаза” на войната. Но все още нищо не е ясно - това ли е е началото на планираната пълномащабна инвазия на Израел? Или да очакваме още?

Ограничени набези вместо пълномащабна инвазия

Вероника Понишчакова, експертка по въпросите на сигурността в Израел и Близкия изток от Университета в Портсмут, Великобритания, споделя пред ДВ защо Нетаняху не нарече офанзивата през уикенда пълномащабна инвазия: “Според мен тази [сухопътна операция] създава условия за това, което може да последва след това". На този етап обаче е трудно да се каже какво може да бъде то.

Възможно е да станем свидетели на поредица от по-малки набези, а по-нататък - и на голяма инвазия. Или пък изобщо да не се стигне до такава - в зависимост от настроенията сред съюзниците и самите израелци. Понишчакова казва, че през последните три седмици, откакто Нетаняху за първи път обяви плановете си да започне пълномащабна сухопътна инвазия - резултат, който мнозина смятаха за неизбежен - настроенията са се променили.

От една страна, САЩ, които са верен съюзник на Израел, препоръчаха в дипломатическите разговори след атаките Израелските сили за отбрана да предприемат по-малки нахлувания и атаки в Газа, а не обявената пълномащабна инвазия, припомня експертката и добавя, че чувствата на израелското население са се променили след атаките на 7 октомври. Тя цитира актуално проучване, според което населението "не подкрепя пълномащабната инвазия така ясно, колкото преди две седмици". Накрая идва сложният въпрос как израелската армия би могла успешно да "унищожи" Хамас, без да изложи на риск живота на повече от 200-те заложници, държани от терористичната групировка.

Всеки един от тези фактори помага да се обясни това, което изглежда като опит на Израел да води войната срещу Хамас - поне в началото - с ограничени действия, а не с драматично пълномащабно нахлуване. Понишчакова предполага, че това може да продължи няколко седмици или дори месеци. "Това подсказва, че каквото и да се случи, то ще отнеме много време", каза тя.

Какво се случва на границата?

На този етап все още не е ясно колко израелски войници са били изпратени в Газа. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви на брифинг в неделя, че военните постепенно разширяват периметъра на наземните си операции. "Ще направим всичко възможно по въздух, море и суша да гарантираме безопасността на нашите сили и да постигнем целите на войната”, подчерта той. Коментарите му дойдоха, след като в събота вечерта бяха разпространени съобщения за бомбардировки през нощта.

"Тук наистина можете да видите и чуете части от втората фаза, която се развива пред очите и ушите ни", каза кореспондентката на ДВ в региона Ребека Ритерс. "Виждаме постоянния артилерийски обстрел и чуваме прелитащи над главите ни изтребители и въздушни удари в далечината. От позицията на Ритерс се чувала и стрелба с тежки и леки картечници, което предполага, че израелските военни и бойците на Хамас са сравнително близо един до друг.

Междувременно е почти невъзможно да се получи надеждна информация за ситуацията от хората в Газа, тъй като от петък насам голяма част от телефонните връзки и интернета са прекъснати.

В неделя израелската армия публикува информация, че най-малко двама от войниците ѝ са били ранени.

Това е само началото

Също и според Джонатан Паникоф от Програмата за Близкия изток на Атлантическия съвет "Все още остава отворен въпросът за размера и обхвата на сухопътната офанзива." Дали това бележи началото на пълномащабна сухопътна инвазия или е подготовка за по-фокусирана, по-малка по своите мащаби операция за борба с бунтовниците, пита се той. "През следващите дни може да разберем на какъв вид операция е решен Израел", добавя Паникоф.

Макар на този етап все още много неща да не са ясни, експертите изглежда са единодушни поне в едно: военните усилия на Израел за унищожаването на Хамас вероятно ще бъдат дълги - "измерват се в седмици или месеци, а не в дни", смята също като Понишчакова Паникоф. Нетаняху сякаш сам потвърди това: "Това е нашата втора война за независимост", заяви той в събота вечерта. "Ние сме само в началото."

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини