Отидете към основна версия

4 167 33

Борисов и Нинова не могат да повлияят на балотажа в София

  • избори-
  • ваня григорова-
  • васил терзиев-
  • корнелия нинова-
  • бойко борисов

Към момента - с "една идея" по-близо до крайния успех е представителят на ПП-ДБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от изборите в столицата вече са ясни, но дойде време за нови калкулации - откъде могат да добавят още гласове към процента си оцелелите за балотажа кандидати. Най-коментираната хипотетична подкрепа е тази на ГЕРБ - политическата сила, издигнала отпадналия Антон Хекимян. Мнозина изтълкуваха поредната "борисовка", родена вчера - "По-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност" - като знак към правоверните гербаджии да ударят рамо на Ваня Григорова.

А дали е така? По-скоро не. При Бойко Борисов често изказът изпреварва мисълта, с което не подлагаме под съмнение интелектуалния му капацитет, но този тип поведение е по-скоро плод на нетърпението му да се опиянява и наслаждава на собствената си оригиналност.

Който си няма друга работа - да тълкува остроумията му.

Друг любим негов похват, вече преднамерен, е да хвърля думички и да следи реакции. След което, в зависимост от тях, продължава напред според казаното или коригира курса.

По-вероятно е Борисов да се опита да минимизира щетите от лансирането на безпомощния Хекимян, като демонстрира лоялност към другия кандидат на сглобката и призове да се "мачкат комунистите", пришивайки партията към победителите.

Вторият вариант - Борисов наистина внезапно се "влюбва" в "държавната собственост" и Ваня Григорова и открива фронт срещу "тротинетковците", което от своя страна обаче може да затрие и без друго паянтовата "сглобка" на национално ниво.

Ако той вече го е решил, ще му е по-лесно, но пък така ще загуби с лекота и дълго налагания и все още крехък и приеман с насмешка от мнозина десен имидж - свой и на партията му.

От Борисов може да се очаква всичко, особено в динамичната среда, в която битуват политическите ни страсти.

Все пак, доста по-вероятен е първият вариант, който ще бъде обоснован с лекота - ние сме партньори.

Колко гербери ще отговорят радушно на този призив е друг въпрос, но такива ще има. Но сред поклонниците на Борисов ще се намерят и такива, които биха подкрепили Григорова. Бойковият призив в едната или другата посока не би променил нищо генерално. Цифрите за Хекимян няма как да се влеят механично към "ДС" или "държавната собственост".

Същото може да се каже за гласоподавателите на Вили Лилков. Пред тъмносините "жълтопаветници" стои екзистенциалната дилема, да изберат "внучето на ДС" или "Ваня комунистката". Този "отвратителен" избор ще откаже мнозинството от тях от участие в балотажа.

По-сериозна подкрепа Григорова би получила от "Възраждане" и ИТН, които вече декларираха такава готовност, докато при Терзиев възможност за разширяване на периферията практически няма.

Какво ще каже оттук натам лидерът на БСП Корнелия Нинова реално няма никакво значение за крайния резултат. Дали ще коментира отново "подкрепата" на Борисов за Григорова или, както вметнаха мнозина - "злобеела и завиждала" на Ваня - чудо голямо. При всички положения предстои интересен балотаж - чисто мажоритарен - по симпатии или за по-малкото зло - без значение.

В името на съспенса ще приемем, че шансовете на двамата кандидати са изравнени.

Към момента - с "една идея" по-близо до крайния успех е представителят на ПП-ДБ.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.

Свързани новини