Отидете към основна версия

4 620 43

Презрение и сподавен гняв: руснаците, пленени в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Всички военнопленници, с които са разговаряли журналистите от АРД, твърдят, че не знаели нищо за садистичните жестокости спрямо украински военнопленници или за убийствата, мъченията и изнасилванията на украински цивилни граждани

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички те са руски бойци, попаднали в украински плен. И до днес твърдят, че не знаели нищо за садистичните жестокости спрямо цивилни украинци. Екип на АРД посети единствения лагер за руски военнопленници в Украйна.

Стотици мъже в поизбелели якета и панталони обядват в стола на единствения лагер за руски военнопленници в Украйна. Няма публично достъпна информация за местонахождението му или за броя на мъжете, които се намират там, съобщава кореспондентката на АРД Андреа Беер и разказва, че днешното меню включва наред с другото яхния от месо и картофи с бял хляб.

"Благодаря за обяда"

Щом се нахранят, арестантите стават и в хор казват на украински "Благодаря за обяда". Мъжете ядат на смени, а опашката е дълга - стига до двора навън. По високите зидове с телена ограда отгоре висят снимки на известни украинци от миналото и на всички досегашни президенти от обявяването на независимостта насам. Посланието е ясно - Украйна, която Русия иска да унищожи, има дълга история.

Военнопленниците са от Русия и от окупираните от Русия области, казва пред АРД Петро Яценко от координационния център в Киев, на чието подчинение е лагерът. Повечето мъже не излежават наказания, но част от тях са осъдени за военни престъпления.

"Най-известният пример е Буча. Но във всички окупирани от руснаците градове е имало престъпления срещу цивилното население. Хора са били безмилостно избивани, измъчвани, изнасилвани. А извършителите са всъщност престъпници, които използват войната, за да безчинстват", добавя Яценко пред германската медия.

Всичко това е пълна измислица, твърди на свой ред военнопленникът Руслан. Мрачният 40-годишен мъж се оплаква от храната и от отношението към затворниците. Руслан е от Донецк и твърди, че Украйна била нападнала Донбас. "Отнасят се към нас като към терористи, като към сепаратисти."

Леглата в болничното отделение са плътно едно до друго. Ранените са с превързани глави, с ампутирани крайници. Някои от тях проследяват журналистите от АРД с погледи, в които се смесват презрение и сподавен гняв.

На няколкостотин километра оттам Дмитрий Воробьов седи в мазето на една сграда в Киев. 41-годишният мъж носи руска униформа и е под охраната на въоръжен украински войник. Руснакът от региона на Волгоград на три пъти е служил в частната армия "Вагнер" - заради парите, както казва самият той. Бил се е и при Бахмут и многократно е бил раняван.

Пред екипа на АРД мъжът твърди, че не знаел нищо за жестокостите, извършвани от "Вагнер". В средата на юли се прехвърлил в редовната руска армия и се върнал да се бие в Украйна, където в началото на септември се предал. Не прави разлика между руската армия и бойците от "Вагнер".

"Просто надалеч от всичко"

28-годишният Александър Гапонов от Челябинск се записал в армията от един руски затвор. Сега пак е в затвора, но в Украйна - като руски военнопленник. В Русия бил осъден на 10 години за кражба. Постъпил доброволно в армията, в една от частите, които се състоят предимно от мобилизирани затворници - и които биват изпращани на най-опасните места на фронта, пише АРД, позовавайки се на американския Институт за изследване на войната.

Гапонов бил толкова тежко ранен през юли в района на Запарожие, че можел само да пълзи. "Искаха да ме евакуират чак вечерта, но аз им казах, че дотогава вече няма да съм жив. Продължих да пълзя нататък - просто надалеч от всичко. В крайна сметка бях заловен от украинците."

Всички военнопленници, с които са разговаряли журналистите от АРД, твърдят, че не знаели нищо за садистичните жестокости спрямо украински военнопленници или за убийствата, мъченията и изнасилванията на украински цивилни граждани.

Военнопленниците искат да се върнат в Челябинск или в Донецк. Но от лятото насам, с малки изключения, е имало съвсем малко размени на затворници, казва Петро Яценко от Координационния център. "За съжаление руската страна замрази този процес, а това е голям проблем." Яценко иска всички мъже от лагера да бъдат разменени за украинци - и то колкото може по-скоро.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 48 гласа.

Свързани новини