Отидете към основна версия

19 326 219

Западът е в паника: САЩ се готвят за евакуация на Киев, Залужни ще бъде уволнен

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • война-
  • киев-
  • лвов-
  • валерий залужни-
  • володимир зеленски-
  • кирило буданов-
  • авдеевка-
  • евакуация-
  • путин

Зеленски планира рокада в ЗСУ и преместване на столицата, твърди колумнист на Asia Times

Снимки: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на американския военен експерт Стивън Брайън за Asiatimes.com:

В Киев се носят слухове, че украинският президент Володимир Зеленски ще уволни началника на въоръжените си сили генерал Валерий Залужни.

Зеленски и Залужни са в конфликт от известно време. Като причина за това решение ще бъдат посочени вероятно загубите във и около Авдеевка. Според слуховете Кирило Буданов, шеф на военното разузнаване, ще смени Залужни. Руснаците са напреднали в южната част на града, руската операция набира скорост и сила, тъй като в битката се изсипват нови войски.

Няма съмнение, че Русия ще успее. Въпреки че украинската армия може да забави руснаците, тя няма никаква способност да ги спре. Ако Украйна се опита да привлече допълнителни сили, за да увеличи шансовете си, тя ще се отвори за руски заплахи другаде по линията на съприкосновение.

Авдеевка, независимо от значението ѝ, е само извинение за Зеленски. Той се нуждае от лоялни хора около себе си, тъй като положението му става все по-несигурно. Неговите европейски и американски съюзници, които все още казват, че искат да му дадат това, което иска под формата на оръжия и финансова помощ, разбират, че Украйна не може да устои на руския военен натиск.

Ето защо сега Европа е в паника и Вашингтон търси нова политика. Европа смята, че ако Русия победи в Украйна, както сега изглежда вероятно, тогава Европа ще бъде застрашена от Русия, за което не е подготвена. Ръководителите на НАТО, както и политици в Германия, Швеция, Холандия, Естония, Полша и другаде, настояват за укрепване на защитата на НАТО. Сигурността на Европа зависи от американците. След разпадането на Съветския съюз, а може би и доста преди това, европейците се фокусираха върху социалните разходи и инвестираха малко в програми за отбрана.

Много от тях са изпратили своите стратегически резервни военни материали в Украйна, оставяйки ги с празни рафтове и складове. Докато изглежда, че Русия е наредила на своите компании за отбранителна промишленост да работят на допълнителни смени, за да произвеждат оръжия, в Европа или Съединените щати не е направено съществено, за да се придвижи значително напред производството.

През последните месеци се очертава нова политика спрямо Украйна. Политиката е предназначена да адресира новата реалност, че Украйна ще загуби войната и правителството на Украйна може да се наложи да евакуира Киев. Поставянето на Буданов под ефективен контрол, включително за преместването на столицата на Украйна, вероятно в Лвов, е в основата на политиката. Ако руснаците могат да създадат проруско правителство в Киев, европейците ще трябва да намерят практическо решение да живеят с Москва. Ключовият играч е Германия и сегашното германско правителство няма да разговаря с Русия, поне не сега. Но това може да се промени в близко бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 308 гласа.

Свързани новини