Отидете към основна версия

2 233 24

Проф. Вили Лилков пред ФАКТИ: Очаквам да имаме избран председател на СОС от ПП-ДБ и “Спаси София“

  • вили-
  • лилков-
  • софия-
  • общински съвет-
  • председател

Общинският съвет реално не работи от средата на септември, а това е много дълъг срок, казва той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес Столичният общински съвет ще направи седми опит да избере свой председател. Основната причина за досегашните неуспешни опити е разпределението на политическите сили в СОС. Ето какво очаква да се случи днес проф. Вили Лилков, общински съветник от „Синя София“.

- Проф. Лилков, близо ли сме вече до момента, в който най-после ще бъде избран председател на столичния Общински съвет?
- Искрено се надявам, защото вече стигнахме до момента, в който в разговорите ще се включат и ГЕРБ-СДС. До момента ГЕРБ не участваха изобщо в преговорите, не участваха и „Възраждане“. Но „Възраждане“ трайно са се отделили от живота в общинския съвет. Ключът на решенията досега се държеше от ПП-ДБ и „Спаси София“ - от една страна, и ГЕРБ - от друга страна. Сега вече се надявам да се постигне някакво разбирателство.

- Как да си обясним тогава тази промяна в позицията на ГЕРБ…
- Най-вероятно и те вече се разбрали, че тяхното упорство и стоене настрани само задълбочава проблема в Общинския съвет, а не е добре и за самата политическа сила. Така че това, което очаквам, е да се избере председател на Общинския съвет, но едва ли ще се стигне до коалиционно споразумение.

- Говорите за отношенията между ПП-ДБ и „Спаси София“ и ГЕРБ…
- Да. Вероятно няма да има коалиционно споразумение, но се надявам да има избран председател с консенсус. Не само от ПП-ДБ и „Спаси София“ и ГЕРБ, а целият Общински съвет да вземе отношение по този въпрос.

- В този смисъл докъде вече стигна прагматизмът и къде приключи инатът…
- Според мен инатът е задължително да е свършил. Вижте, ние вече сме на съвсем друг етап на работата на Общинския съвет. От 30 декември тече 45 дневният срок, в който трябва да се приеме бюджетът на София. Когато няма председател на общинския съвет и когато няма избрани комисии на Общинския съвет, които да разгледат бюджета, няма как да стане.

- Кога изтича срокът от 45 дни…
- От 30 декември започна да тече този срок, така че до средата на февруари и малко след това може би изтича. Дотогава трябва да сме приели бюджета. А при положение, че ние още нямаме председател на Общинския съвет, че нямаме комисии, ние поставяме под риск бюджета на София. И още нещо. Общинският съвет реално не работи от средата на септември – имаше подготовката за изборите, самите избори и всичко, което се случва след тях. Това е много дълъг срок, който скоро ще доближи половин година, в която нищо не се случва. Това не е никак добре за София.

- Кой може да стане председател. Фигура от ПП-ДБ и „Спаси София“, от ГЕРБ или пък някой от другите партии, независима кандидатура?
- Предполагам, че ще бъде избран по-скоро човек от от водещата информация – ПП-ДБ и „Спаси София“.

- В този смисъл Борис Бонев алтернатива ли е отново…
- Не мога да кажа.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини