Отидете към основна версия

3 014 50

Григор Лилов: "Бялото знаме" за Украйна и интересите на Ватикана

  • ватикан-
  • папата-
  • украйна

След онзи Пий - "Папата на Хитлер", папа Франциск също изглежда като готов да кандидатства да се запише в историята - като "Папата на Владимир Путин"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както вече знаете, папа Франциск даде скандално интервю за Radio Télévision Suisse (RTS), швейцарска обществена телевизия, излъчваща на френски език. Предвидено е да се излъчи на 20 март, но острата обществена реакция срещу позицията на папата за "бялото знаме", което трябва да развее Украйна в отговор на агресията на Русия, може да да накара Ватикана да спре излъчването.

Официалният медиен орган - "Ватикана нюз" започна да разяснява и да дава части от интервюто под заглавие "Не се срамувайте да преговаряте". Директорът на пресслужбата на Светия престол, Матео Бруни, се опитваше пред журналисти да защити тази позиция.

Скандалът в няколко думи:

Въпрос:

"В Украйна има хора, които молят за смелостта страната им да се предаде, за вдигане на бялото знаме. Но други казват, че това би легитимирало силата. Какво мислите?

Отговор:

"Това са интерпретации... Но вярвам, че тези, които виждат ситуацията, тези, които мислят за хората, тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да преговарят, са по-силни. И днес може да се договорят с помощта на международни сили. Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш. Срам те е, но с колко смъртни случая ще свършиш? Преговаряйте навреме, търсете държава, която да действа като посредник. Днес, например във войната в Украйна, има много желаещи да действат като посредници. Турция се предложи за такава роля. И други. Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили."

И завършва с думите "тук съм" като готовност за евентуално посредничество.

В това интервю, поне по излязлото досега от него, няма дори думичка за осъждане на руското ръководство и Кремъл за агресията му.

Прегледах сайта на Ватикана, на който от доста време насам не бях хвърлял око.

Потресен съм!

Всяка атака с дронове - например срещу Крим, се отразява като новина. Руските атаки срещу цивилни цели в Украйна не се отразяват. Погребението на Навални е отбелязано с репликата "няколкостотин души се събраха, за да изпратят Навални". За руските зверства нито се говори, нито се пише, нито се осъждат. И т.н.

Има един папа, който остана в историята като "Папата на Хитлер". Говоря за Пий XII, който ръководи римокатолическата църква от 1939-а до 1958-а година. Той не се противопоставя на депортирането на евреи от Италия към Аушвиц и никога, дори след Втората световна война, не е осъдил публично и не казал думичка срещу Хитлер и националсоциалистите. Конспиративните теории гласят, че тогава Ватикана е изпирал награбеното от евреите, а след разгрома на Третия райх е приютил и надеждно управлявал нацистки авоари.

Но не е конспиративна теорията, че сега Ватикана чрез неговите финансови институции и влияние в други такива, особено в Латинска Америка и в Африка, а в немалка степен и в Далечна Азия е като смазка за потоците руски капитали, пътуващи по света и интерфейс за руските парични операции.

Има и още един мотив за тази позиция - натиск от влиятелни западни среди на фона на предстоящата поредица избори и особено президентските в САЩ.

Съществува и трети мотив.

Например какво е обещал Кремъл на Ватикана в разговорите, които се провеждат от юни миналата година? Най-вероятно е преференциално отношение към вярващите католици, строителство на огромен католически храм в Русия, а може би и най-големия в Европа, както Путин обеща и го направи с джамията в Москва пред шейховете от Близкия Изток. И още?

Известна е позицията на Кремъл в тази преговори. А вече бих казал, че тя е и на Ватикана.

В няколко думи: отпадане на санкциите, неутралитет – икономически и военен на Украйна, ограничаване на армията ѝ, специален статус в рамките на Русия на сега окупираните региони. Освен това призивът на папа Франциск цели украинците в Западна Украйна, които ненавиждат Кремъл до дъното на душите им и сред които католицизмът е със силни позиции.

Навремето посочих, че "възобновяването на папската инициатива веднага – буквално светкавично след похода на Пригожин към Москва и незабавно даденото съгласие от Путин за разговори за посредничество на папата за мир подсказва, че сибирските гризлита в Москва са отстъпили от позициите си."

Случилото се тези дни говори за едно: гризлите не са отстъпили, но Путин е напълно готов за преговори, понеже знае, че не може да смаже изцяло Украйна, но иска да запази награбеното.

Явно сметката е такава: Ватикана е по-малкото зло, отколкото европейците и англосаксонците. Преговори без участието на ЕС, САЩ и НАТО и затова вариантът за посредник е избран - Ватикана!

Не се случва за първи път Ватикана да е посредник - сещам се за срещата в акваторията на остров Малта между съветския и американския президент.

Проблемът е, че днес светът е много по-различен и империята на злото вместо да отстъпва, се въздига. И сегашният папа Франциск не е вестителят папа Йоан Павел II.

Така че след онзи Пий - "Папата на Хитлер", папа Франциск също изглежда като готов да кандидатства да се запише в историята - като "Папата на Владимир Путин".

Със сигурност такава позиция ще отврати от Ватикана милиони вярващи католици. Защото за разлика от интересите в онзи дворец те със сърцето си и душата разбират кое е зло и кое е добро, кое трябва да се защитава и кое трябва да се прокълне.

(текстът е от Фейсбук страницата на автора)

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.

Свързани новини