Last news in Fakti

12 Март, 2024 13:00 2 955 50

Григор Лилов: "Бялото знаме" за Украйна и интересите на Ватикана

  • ватикан-
  • папата-
  • украйна

След онзи Пий - "Папата на Хитлер", папа Франциск също изглежда като готов да кандидатства да се запише в историята - като "Папата на Владимир Путин"

Григор Лилов: "Бялото знаме" за Украйна и интересите на Ватикана  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както вече знаете, папа Франциск даде скандално интервю за Radio Télévision Suisse (RTS), швейцарска обществена телевизия, излъчваща на френски език. Предвидено е да се излъчи на 20 март, но острата обществена реакция срещу позицията на папата за "бялото знаме", което трябва да развее Украйна в отговор на агресията на Русия, може да да накара Ватикана да спре излъчването.

Официалният медиен орган - "Ватикана нюз" започна да разяснява и да дава части от интервюто под заглавие "Не се срамувайте да преговаряте". Директорът на пресслужбата на Светия престол, Матео Бруни, се опитваше пред журналисти да защити тази позиция.

Скандалът в няколко думи:

Въпрос:

"В Украйна има хора, които молят за смелостта страната им да се предаде, за вдигане на бялото знаме. Но други казват, че това би легитимирало силата. Какво мислите?

Отговор:

"Това са интерпретации... Но вярвам, че тези, които виждат ситуацията, тези, които мислят за хората, тези, които имат смелостта да вдигнат бялото знаме и да преговарят, са по-силни. И днес може да се договорят с помощта на международни сили. Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш. Срам те е, но с колко смъртни случая ще свършиш? Преговаряйте навреме, търсете държава, която да действа като посредник. Днес, например във войната в Украйна, има много желаещи да действат като посредници. Турция се предложи за такава роля. И други. Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили."

И завършва с думите "тук съм" като готовност за евентуално посредничество.

В това интервю, поне по излязлото досега от него, няма дори думичка за осъждане на руското ръководство и Кремъл за агресията му.

Прегледах сайта на Ватикана, на който от доста време насам не бях хвърлял око.

Потресен съм!

Всяка атака с дронове - например срещу Крим, се отразява като новина. Руските атаки срещу цивилни цели в Украйна не се отразяват. Погребението на Навални е отбелязано с репликата "няколкостотин души се събраха, за да изпратят Навални". За руските зверства нито се говори, нито се пише, нито се осъждат. И т.н.

Има един папа, който остана в историята като "Папата на Хитлер". Говоря за Пий XII, който ръководи римокатолическата църква от 1939-а до 1958-а година. Той не се противопоставя на депортирането на евреи от Италия към Аушвиц и никога, дори след Втората световна война, не е осъдил публично и не казал думичка срещу Хитлер и националсоциалистите. Конспиративните теории гласят, че тогава Ватикана е изпирал награбеното от евреите, а след разгрома на Третия райх е приютил и надеждно управлявал нацистки авоари.

Но не е конспиративна теорията, че сега Ватикана чрез неговите финансови институции и влияние в други такива, особено в Латинска Америка и в Африка, а в немалка степен и в Далечна Азия е като смазка за потоците руски капитали, пътуващи по света и интерфейс за руските парични операции.

Има и още един мотив за тази позиция - натиск от влиятелни западни среди на фона на предстоящата поредица избори и особено президентските в САЩ.

Съществува и трети мотив.

Например какво е обещал Кремъл на Ватикана в разговорите, които се провеждат от юни миналата година? Най-вероятно е преференциално отношение към вярващите католици, строителство на огромен католически храм в Русия, а може би и най-големия в Европа, както Путин обеща и го направи с джамията в Москва пред шейховете от Близкия Изток. И още?

Известна е позицията на Кремъл в тази преговори. А вече бих казал, че тя е и на Ватикана.

В няколко думи: отпадане на санкциите, неутралитет – икономически и военен на Украйна, ограничаване на армията ѝ, специален статус в рамките на Русия на сега окупираните региони. Освен това призивът на папа Франциск цели украинците в Западна Украйна, които ненавиждат Кремъл до дъното на душите им и сред които католицизмът е със силни позиции.

Навремето посочих, че "възобновяването на папската инициатива веднага – буквално светкавично след похода на Пригожин към Москва и незабавно даденото съгласие от Путин за разговори за посредничество на папата за мир подсказва, че сибирските гризлита в Москва са отстъпили от позициите си."

Случилото се тези дни говори за едно: гризлите не са отстъпили, но Путин е напълно готов за преговори, понеже знае, че не може да смаже изцяло Украйна, но иска да запази награбеното.

Явно сметката е такава: Ватикана е по-малкото зло, отколкото европейците и англосаксонците. Преговори без участието на ЕС, САЩ и НАТО и затова вариантът за посредник е избран - Ватикана!

Не се случва за първи път Ватикана да е посредник - сещам се за срещата в акваторията на остров Малта между съветския и американския президент.

Проблемът е, че днес светът е много по-различен и империята на злото вместо да отстъпва, се въздига. И сегашният папа Франциск не е вестителят папа Йоан Павел II.

Така че след онзи Пий - "Папата на Хитлер", папа Франциск също изглежда като готов да кандидатства да се запише в историята - като "Папата на Владимир Путин".

Със сигурност такава позиция ще отврати от Ватикана милиони вярващи католици. Защото за разлика от интересите в онзи дворец те със сърцето си и душата разбират кое е зло и кое е добро, кое трябва да се защитава и кое трябва да се прокълне.

(текстът е от Фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    23 21 Отговор
    Латинос левичар...... Това е.... Уважавах го този човек, но вече не
  • 2 Ха ха ха

    16 28 Отговор
    Тоя дъртак да си гледа педалите около себе си
  • 3 провинциалист

    14 1 Отговор
    "Но не е конспиративна теорията, че ..." - е такова като прочета и се успокоявам.
  • 4 Батето

    54 13 Отговор
    Гриша,чета ти книжките,но тук изплиска легена.Умен човек си.Погледни откъде изгрява слънцето.После ми кажи,откъде винаги идва избавлението.какво си видял от У С А и албионските ръдльовци?Ако е нещо хубаво,значи си сънувал.Помни кой разруши София!Помни,заради кого не ходиш с иб рик!.помни,че от 34г. България умира!

    Коментиран от #10, #13, #14, #15, #21, #37

  • 5 Трол

    13 12 Отговор
    Папата е галил Бойко по главата и оттам е прихванал русофилство.

    Коментиран от #9

  • 6 а така григоре!

    10 25 Отговор
    тва го не знаех за тоя аржентинец,монтирал се на престола за мангизи и блага.да изгоним гладния,нахален аржентинец от ваатикан
  • 7 Дяволски

    7 1 Отговор
    мераци - низост.
  • 8 Град Симитли

    8 12 Отговор
    тоЪ откача все повече, от ден на. ден!
    Коспиратор...
  • 9 Сила

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    ТОЧНО...... това е разковничето!!! Мале, мале бех забравил тоя цирк..... А словоблудството на БАНИЧАРКАТА Мадам В. по тоя повод!!! Боже, боже....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!?

    11 21 Отговор
    Папа Франциск призова Кремъл да вдигне бялото знаме след като не може да победи във варварската война на Путин в Украйна !!!?

    Коментиран от #20

  • 12 Хахаха

    35 10 Отговор
    Гришата Лилов станал по католик и от папата:) Е, за някой друг цент и аятолах ще стане:)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нищо нее си чел,тролей!

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Батето":

    Пишеш квото ти плащат.
  • 16 Суха съчка

    5 8 Отговор
    Религията е опиум за народите.Не съм комунист но съм атеист.
  • 17 Мнение

    23 3 Отговор
    Скандално е не интервюто на папата,а твоя коментар е скандален , неразумни юроде!
  • 18 Месията

    15 3 Отговор
    От кога тези езуити се правят на гръмнати, че и имат опцията да предлагат? Къде бляхте, като Борката прецака мира? Основно правило при война от древни времена е по-слабия да вдига бяло знаме и да търси мир! За какво им е на руснаците да се правят на по-слаби?? Отделно, търсещия мир плаща репарациите, а Русия тази тема не я вълнува - да се оправя Запада и Украйна. Извод - всичко е ала - бала, храна за журналистите мисирки !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Отче Ваш

    17 10 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    С кого да преговаря Русия бе кюре? Zеленски каза, че не иска да преговаря (приеха закон за забрана на преговори под натиска на клоуна), иска война до победа над Русия или до последния украинец, което скоро ще се стане факт !!!

    Коментиран от #30, #39

  • 21 6666

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Батето":

    Ти комуняга ли си?
  • 22 aйде

    16 3 Отговор
    Сега автора да развие темите за Ирак,Либия, Сърбия ...кой кого нападна ,колко са жертвите и каква демокрация им докара запада... Афганистан да не забравим. И явно автора пише от фронта...щот нали се бием за святото дело

    Коментиран от #34

  • 23 Папа Франциск

    15 6 Отговор
    Кой е тоя Григор Лилов?

    Коментиран от #27, #29, #32

  • 24 Теория на конспирацията

    3 5 Отговор
    Всички спорове за земя рано или късно стават повод за война. От много време е известна тенденцията за увеличаване на населението на планетата и по този повод има не едно изследване , публикация, изказване. Според някои от учените занимаващи се с тази допустимата численост на населението, което планетата би могла да изхранва е 12 милиарда души. Други да по- скептични, но дори при най- оптимистичните прогнози съществува максимум, след който следва неминуема ескалация на напрежението заради липса на свободни територии . Има много примери за това още от древността, но един по- пресен е геноцидът в Руанда. Това, което става по света в момента също би могло да се впиши като част от общия сценарий на "някои" правителства, които работят по въпроса не от вчера . Двете световни войни също дадоха своя принос в намаляването на числеността на населението. Но изводите от такива опустошителни войни са, че е по- изгодно и контролируемо да се поддържат много локални конфликти отколкото един всеобхващащ. Има много материали достъпни и в интернет, които потвърждават, че дори богати и влиятелни личности са поддържали идеята за ограничаване на раждаемостта и намаляване на населението.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 факуса

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Теория на конспирацията":

    само не разбирам онез гладуващите,как стват все повече и повече,нали няма какво да ядат
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Плевнелиев

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Папа Франциск":

    Някъф духач!
  • 28 Не харесват ж......

    12 3 Отговор
    Милионите католици в Латинска Америка са предимно на страната на Русия и не харесват жендърските протестанти.Папата си знае паството.
  • 29 151262

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "Папа Франциск":

    Едно изключително злобно създанийце. И добре платено, знае се от къде
  • 30 Пешо

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Отче Ваш":

    Явно руснаците ще загубят скоро!
  • 31 Дългият

    16 4 Отговор
    Лилов е посредствен журналист и още по посредствен икономист. Изпълняваше поръчки още от времето, когато работеше в " Работническо дело", после в часовите издания и телевизията на Валери Симеонов. Напоследък позаглъхна и имиджът му се срути. Реши се да ругае папата римски та дано го забележат от посолството.
  • 32 Лапацало

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Папа Франциск":

    Биографията му до 1989г. е терррра инкогнито,но все пак се е промъкнало,че е работил в "Работническо дело". Сега е Остап Бендер, специалист по всякакъв не поискан акъл.
  • 33 Божеее... мир било мръсна дума

    13 3 Отговор
    Абе казал си го е Божия наместник, кото требва да се каже и както Бог му го е нашепнал... МИР ТРЯБВА, А МИР ЦЕНА И УСЛОВИЯ НЯМА!!!!

    Оръжието е ВОЙНА(смърт), белият гълъб(знаме) е МИР!!!

    Жалостивият запад изпраща „хуманитарна“ помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси т.е. смърт и разруха, а искат да спре войната!!!
    КОЙТО ИСКА МИР – НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЕ!!!
    БЕЗБОЖНИЦИ!!!
    А най добрата и благородна миротворна помощ за Окрайна е изпращане на бели знаменца за спиране на тази братоубийствена война.

    Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня!
    През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота.
    А най добре беше тия дето му дърпат конците на зеленото ГНОМЧЕ да бяха го посъветвали за по малко жертви и разруха да направи най доброто да спре военните действия и НЕ съпротива, а да отиде на ПРЕГОВОРИ и МИР!
    Тази война или приключва със мирни преговори или със ядренна война.
    А иначе „ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО" … казва народа!!!
  • 34 Андро

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "aйде":

    Авторът пише от идеологическия фронт, където заработва каквото може. Сега се очерта задача да бъде охулен папата, защото се сближава с републиканците и Тръмп.
  • 35 По-католик и от папата

    10 3 Отговор
    Григор Лилов започна и на папата да се зъби. Доктор Гълъбова защо ли не си го прибере?
  • 36 тоз и той поредния лизач

    14 2 Отговор
    от кога призивите за мир са “скандални” ???
  • 37 защо

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Батето":

    Батее, бате,
    Той не помни, че е работил в "Работническо дело", ти искаш да помни бомбардировки и "ибрици".
  • 38 Ели

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "не съм му чел книжките,но тук е връх.":

    До сега София е унищожавана единствено от британски и американски бомбандировачи. Масови разрушения и хиляди убити невинни жени и деца. Затова хиляди семейства са разселени в провинцията за да оцелеят. Вие розовите евроатлантици е добре да прочетете поне малко преди да коментирате.
  • 39 !!!?

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Отче Ваш":

    Киев няма нужда с никой да преговаря за собствените си земи !
    А Кремъл да не се срамува да вдигне бялото знаме и да изтегли варварския си башибозук от Украйна с което войната приключва немедлено !
    После следват преговори за репарации, размяна на военнопленници и отвлечени украинци в путиновия ГУЛАГ
    Предаване на всички военнопрестъпници от варварската война в Украйна на международния Трибунал в Хага
    !!!?
  • 40 Глигорий

    5 3 Отговор
    отново се изо/а/ка
  • 41 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Какво искате от Папата, след като е казал една истина, която не се харесва на укронацистите и западните идиоти.
  • 42 Лилов Лилов

    8 2 Отговор
    направо си лилав от злоба.Нормален човек не може да напише такива глупости,направо чупиш глупомера.
  • 43 Каунь

    5 1 Отговор
    Дрън, дрън та пляс! Католиците искат примирие и мир, никой повече да не умира и справедливост за хората от Донбас. Всичко останало е дрънкане на измишльотини от военнолюбците.
  • 44 Целия тоя рев

    6 3 Отговор
    е ,че евреите не обичат католиците и папата им.Човека просто казва истината,а евреите мразят истината.
  • 45 Сотир

    5 2 Отговор
    Григор ли си Лилов ли си към си ти че да коментираш папата .малоумник
  • 46 Не разбрал

    3 0 Отговор
    Еее тоя шматарок още ли не е разбрал, че папите вече не вдъхновявят кръстоносни походи , а главното им послание е МИР.
  • 47 Григорчо

    1 0 Отговор
    Как не ги е срам Ватикана да си гледат своите интереси, вместо да се кланят на Байдън като мен! Как не го е срам папата да иска мир!!!
  • 48 Деструктивната роля на Ватикана и папите

    1 0 Отговор
    Този Пий XII на Хитлер не е ли бил преди да стане папа, нунции в Б-ия, като насърчваше Ванчо Михайлов в уличната бротоубийствена война?! След това става нунции в Цариград, където след 1934 г. избягва Ванчо Михайлов! След това става папа 1939 и урежда беглеца от БГ-правосъдие Ванчо Михайлов (със 2 задочни смъртни и 2 или 3 задочни доживотни присъди в "името на Н.Ц.В. Борис III -Цар на българите") да отиде в Полша. По време на 2.Св.В. Ванчо е уреден под крилото на католическата фашистка хърватска усташка държава на Павелич и РайхФюрера на СС Химлер, след което е подпомогнат да се укрие по католическите манастири в Алпите, за да "акустира" в Рим - първо в католически манастир и после в Рим като частно лице - без да е безпокоен от италианските власти, въртейки разни финасови далавери както с югославаската УДБА, така и с БГ-ДС!
  • 49 някой

    0 1 Отговор
    "Но не е конспиративна теорията, че сега Ватикана чрез неговите финансови институции и влияние в други такива, особено в Латинска Америка и в Африка, а в немалка степен и в Далечна Азия е като смазка за потоците руски капитали, пътуващи по света и интерфейс за руските парични операции."
    По-голяма глупост не съм чел скоро........но Лилов винаги си е бил жълт.
  • 50 Точен

    0 0 Отговор
    Лилов, че е бесен русофоб го знаем. Но не трябва да забравя, че на първо място е журналист и да пази лице е необходима поне малко обективност. Глобалният ЮГ е на страната на Русия, а там са огромният брой католици. Русия защитава семейството и традиционните ценности, както и традиционните религии. Затова и ислямът, и католиците ще я подкрепят. Има обременени в русофобията си католически страни като Полша, но и те ще бъда превъзпитани. Украйна няма дя я има, приключи. НАТО няма да го има, приключи. Глобалният хегемон САЩ приключиха. Новият НЕформален господар на Света е ВладиМир, който със своята скромност, възпитаност, дипломатичност, но и решителност скоро ще спре столетния "бал на вампирите" с техния колониализъм, роботърговство, опиумни нарко войни, световни войни, биоексперименти и извратени проекти.