Отидете към основна версия

2 043 53

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева пред ФАКТИ: Няма увеличение на бежанците у нас

  • мариана-
  • тошева-
  • агенция-
  • бежанци-
  • насилие-
  • овча купел

Броят на осъществените трансфери за цялата 2023 г. е 590 човека, казва тя

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Побоите, които се случиха наскоро в столицата, и станаха тема за редица коментари и внушения, какво ни показват… Колко са сигурни улиците на София. Факт е, че вече има малцинство от Близкия изток - хора, които по някаква причина са попаднали в България. Пред ФАКТИ говори председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

- Г-жо Тошева, защо София се стресна от две нападения, в които участваха бежанци?
- Апелирам темата да не се използва за цели на политически формации, дезинформира и спекулиране със страховете на хората. Преди всичко нека успокоим гражданите, че няма увеличение в броя на бежанци, както и няма ескалиране на прояви на агресия от тяхна страна към българските граждани.
Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет има задължението да осъществява контрол на чужденците единствено в центровете за настаняване и няма капацитета и компетенциите да упражнява такъв извън тях – това е в компетенциите на МВР. В техните компетенции и отговорности е и спазването на обществения ред и сигурност.

- Как се охранява общежитието в кв. „Овча Купел“? Там дълго време нямаше проблеми?
- Става въпрос за битов конфликт между настанени в центъра на ДАБ при МС в кв.“Овча Купел“. В регистрационно приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет се настаняват лица, търсещи международна закрила, а не мигранти. Съгласно международното, европейското и националното законодателство тези чужденци следва да са настанени в центрове от отворен тип, каквито в са и центровете на Агенцията. Контролът и пропускателният режим в тези центрове се извършва от Агенцията. Осъществява се контрол единствено в центровете за настаняване и нямаме капацитета и компетенциите да упражняваме такъв извън тях.

- Каква част от капацитета на общежитието е запълнен?
- Към днешна дата капацитетът на центъра е запълнен на 77 %.

- Колко деца има в центровете у нас и как е обезпечена тяхната безопасност?
- Децата до 18 г., които са настанени в нашите центрове, са 411, а от тях непридружени са 233.

- Общо в страната каква е ситуацията с центровете за бежанци. Колко са пълни?
- Общият капацитет на шестте центъра към ДАБ при МС е запълнен на 43 %.

- Колко бежанци имаме върнати за миналата година и колко очакваме през тази?
- Продължаваме да прилагаме Регламент Дъблин, който България е подписала и спазва от 2007 г. През всичките тези години от заявените трансфери и реално осъществените са не повече от 20%. Всякакви предварително обявени данни (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери, нямат нищо общо с действителния брой бежанци, които в крайна сметка се приемат обратно тук. Броят на осъществените трансфери за цялата 2023 г. е 590 човека.

- А как се справяте с финансирането за повече персонал в центровете…
- Изпитваме затруднения с финансирането, защото по бюджетна прогноза за тази година бяхме разчели 22,5 млн. лв , а одобреният бюджет за Агенцията е 11,700 млн. лв. От тях малко над 7 млн. лева са за възнаграждения на персонала, а с останалата част от средствата се оперира. През миналата година изпитвахме огромни затруднения, особено при увеличен брой търсещи закрила след юни-юли. В Харманли бяхме паднали до 36 служители на близо 1600 настанени.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 20 гласа.

Свързани новини