Last news in Fakti

14 Март, 2024 09:00 1 971 53

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева пред ФАКТИ: Няма увеличение на бежанците у нас

  • мариана-
  • тошева-
  • агенция-
  • бежанци-
  • насилие-
  • овча купел

Броят на осъществените трансфери за цялата 2023 г. е 590 човека, казва тя

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева пред ФАКТИ: Няма увеличение на бежанците у нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Побоите, които се случиха наскоро в столицата, и станаха тема за редица коментари и внушения, какво ни показват… Колко са сигурни улиците на София. Факт е, че вече има малцинство от Близкия изток - хора, които по някаква причина са попаднали в България. Пред ФАКТИ говори председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

- Г-жо Тошева, защо София се стресна от две нападения, в които участваха бежанци?
- Апелирам темата да не се използва за цели на политически формации, дезинформира и спекулиране със страховете на хората. Преди всичко нека успокоим гражданите, че няма увеличение в броя на бежанци, както и няма ескалиране на прояви на агресия от тяхна страна към българските граждани.
Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет има задължението да осъществява контрол на чужденците единствено в центровете за настаняване и няма капацитета и компетенциите да упражнява такъв извън тях – това е в компетенциите на МВР. В техните компетенции и отговорности е и спазването на обществения ред и сигурност.

- Как се охранява общежитието в кв. „Овча Купел“? Там дълго време нямаше проблеми?
- Става въпрос за битов конфликт между настанени в центъра на ДАБ при МС в кв.“Овча Купел“. В регистрационно приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет се настаняват лица, търсещи международна закрила, а не мигранти. Съгласно международното, европейското и националното законодателство тези чужденци следва да са настанени в центрове от отворен тип, каквито в са и центровете на Агенцията. Контролът и пропускателният режим в тези центрове се извършва от Агенцията. Осъществява се контрол единствено в центровете за настаняване и нямаме капацитета и компетенциите да упражняваме такъв извън тях.

- Каква част от капацитета на общежитието е запълнен?
- Към днешна дата капацитетът на центъра е запълнен на 77 %.

- Колко деца има в центровете у нас и как е обезпечена тяхната безопасност?
- Децата до 18 г., които са настанени в нашите центрове, са 411, а от тях непридружени са 233.

- Общо в страната каква е ситуацията с центровете за бежанци. Колко са пълни?
- Общият капацитет на шестте центъра към ДАБ при МС е запълнен на 43 %.

- Колко бежанци имаме върнати за миналата година и колко очакваме през тази?
- Продължаваме да прилагаме Регламент Дъблин, който България е подписала и спазва от 2007 г. През всичките тези години от заявените трансфери и реално осъществените са не повече от 20%. Всякакви предварително обявени данни (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери, нямат нищо общо с действителния брой бежанци, които в крайна сметка се приемат обратно тук. Броят на осъществените трансфери за цялата 2023 г. е 590 човека.

- А как се справяте с финансирането за повече персонал в центровете…
- Изпитваме затруднения с финансирането, защото по бюджетна прогноза за тази година бяхме разчели 22,5 млн. лв , а одобреният бюджет за Агенцията е 11,700 млн. лв. От тях малко над 7 млн. лева са за възнаграждения на персонала, а с останалата част от средствата се оперира. През миналата година изпитвахме огромни затруднения, особено при увеличен брой търсещи закрила след юни-юли. В Харманли бяхме паднали до 36 служители на близо 1600 настанени.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До 1 април

    57 3 Отговор
    има още време.
  • 2 ха-ха

    90 2 Отговор
    Това е само по документи и това са ти казали да говориш,защото си заминаваш от поста.

    Коментиран от #11

  • 3 Ломския

    81 1 Отговор
    Няма бежанци само в стаята ти където стоиш,я се разходи малко да прогледнеш.
  • 4 Дърта

    78 1 Отговор
    Лъжкиня
  • 5 честен ционист

    65 1 Отговор
    Мариана Мошева. По носа ще я познаете.
  • 6 Краварска медия

    63 4 Отговор
    Естествено,само крадци и убийци внасяме, по 20к на калпак прибират предателите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 докога

    75 1 Отговор
    Тези ни взеха хептен за канарчета ! Значи , тълпите от млади араби със смартфони и скъпи маратонки , каращи ЕС класи и гледащи нагло , които виждам всеки ден в идеалният център на София ... ми се привиждат , разбрах ! Значи върволиците от жени с хиджаби мъкнещи ЕН количество дечица , които се мотаят из Женският пазар ... също ми се привиждат , разбрах ! Ами тези , които се бият и колят в Овча купел , ами тумбите брадати "тийнейджъри" (за да не ги съдят) говорещи перфектно фарси и трудно български , които просават дрого около Лъвов мост и придвиждащи се на групи от по поне пет човека ... и те ли ми се привиждат ?! Лъжливи мошеници и шарлатани , за всичко - буквално за всичко - ни управляват ! Докога ?!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шефа

    64 2 Отговор
    Тази смрад е назначена от Америка за България на тази позиция и е изцяло краварска подлога която за центове ще продаде и децата си.
  • 11 Ъхъ

    54 1 Отговор

    До коментар #2 от "ха-ха":

    Даже има лек спад! Спад в доверието на поредната измислена институция! Безделници
  • 12 честен ционист

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "докога":

    Това не са бежанци, а мигранти. Повечето легални, дори и с БГ паспорти. Напрактика са ти съграждани, харесва не харесва тоя факт. Най-вероятно и твои млади сънароднички да работят за тях, защото арабин тежък физически труд не извършва.
  • 13 АРЕС

    40 1 Отговор
    Защо е толкова гнусна тая ? Защото е .....роидно ......жнение.
  • 14 Истината

    25 5 Отговор
    България за жалост е превърната в държава на лъжата, защото е дадена думата на кресливите лъжци,които да предизвикват хаос и безредици,начело на които стои копейкин. Той е непрекъснато по тв канали и медии и вече 3 години призовава към бунтове и насилие и заплашва от трибуната на Парламента в неизменна фюрерска поза и нищо не му се случва, няма прокуратура, няма органи за национална сигурност, но има ДС-КГБ политика за всяване на хаос в държавата. Непрекъснато се измислят поводи и в океана от лъжи, истината изчезва. Бежанските потоци не се управляват по закон, а по канали за печалба,центърът на София е превърнат в гето от много години, нормалните хора бягат от там и продават жилищата си на безценица, за да се спасят, не смеят да излязат навън като се стъмни, а властта бездейства, значи политиката е такава. А как стигат до София тези млади и яки мъже? Как се пребивава нелегално в страната, ако се спазват законите? Сега чуждестранни студенти станаха причина за огромен вой с политическа цел, а престъплението е криминално и полицията трябваше да си свърши работата, а не политическите кречетала да плашат пак хората с ЕС И НАТО. Стига вече тези простотии!
  • 15 гост

    35 1 Отговор
    Така наречените "Бежанци" са предимно млади мъже. Те трябва да работят за да покриват разходите си, а не да се шляят по цял ден и да ги дондуркаме . Работа има, трябва организация и надзор. Който не работи............
  • 16 има си , но как

    16 3 Отговор
    28 000 бяха от Украйна , Помагаха на 7 000 от Украйна щото другите заминали и не искат да работят на ресторанти и станции . Вчера обявиха 50 000 от Украйна и 2600 смесени - тях не ги разделят , афганистанци , пакистанци, мароканци , сириици , палестинци, иранци, иракчани . значи има сега 52 600 . Доста са . Заплахите са от 50-100 Опасни хора . Картотекирани, побойници , хулигани . Което е нищо . Сега ислямисти и мюсюлмани са , защото в ориента Мохамед го следват . Значи на 10.04 ще черпят за Памазан . В бг всички ядат и пият на Великден и на Рамазан и българите и мигрантите бежанци . Възможно е да се увеличат поради многото нови военни конфликти . 50 процента го смятат като 1300 легла . Нормално е като всяка година 300 микробуса , коли, и камьони да обикалят . Лятото си мигрират . Не може да се броят . Тайно мигрират .
  • 17 българин

    38 1 Отговор
    тази лъже като дърта ц--и--г--а--н--к--а а преди малко на магазина един мазен укра пазарува с купони кой ли му ги е дал мисля едни долни продажници

    Коментиран от #19

  • 18 сорос

    38 1 Отговор
    Мръсна,мръсна,мръсна и в червата мръсна.
  • 19 честен ционист

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "българин":

    Ти си му ги дал. Киро ви каза, да дарите заплата. Нима забравихте?

    Коментиран от #29

  • 20 Последния Софиянец

    36 2 Отговор
    В Овча купел живеят като през турско.Сама жена не може да излезе на улицата.Излизат или с мъж или със зло куче.

    Коментиран от #44

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 За протокола

    38 1 Отговор
    Всеки мигрант, независимо от статута му, който извърши закононарушение, веднага да бъде изхвърлян от страната Имаме си достатъчно родни хаймани за да си внасяме и храним и чужди.
  • 23 МВР е тежко зависими

    27 1 Отговор
    Това беше партенка на Борисов и Пеевски и МВР се н.асраха да пазят бежанци!
  • 24 дедо

    30 1 Отговор
    Частна фирма охранява центровете .Няма ли име тази фирма? Или е на наш човек?
  • 25 Ха ха ха

    29 1 Отговор
    Подавай си веднага оставката и ти НПО-шнице! Двете заедно с Петя Аврамова ще ви търсим после.
  • 26 Маринов

    31 1 Отговор
    Няма увеличение на бежанците. А на терористи, престъпници, изнасилвачи, убийци и психясали участници в бойни действия в Сирия има увеличение.
  • 27 Момчил

    31 2 Отговор
    За българските бездомници ,които само в София са 5-6000 човека ,място в центровете за настаняване няма,но за сметка на това за бежанци и всякаква друга паплач място имало...
  • 28 дадохме влаковете с произведеното

    17 3 Отговор
    в арсенал на зелиски , та да бомбандира атомната централа . браво . сега дали ще дойдат от украйна още бежанци . 40 процента бягали заради азов , окопната война и не искат и да чуват за мобилизация .
  • 29 българин

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "честен ционист":

    дал съм на баба ти фърчилото 1992г. ми е последния трудов договор сам си отговори

    Коментиран от #32

  • 30 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Няма на тези за които вие знаете......а останалите?!
  • 31 Петя

    22 1 Отговор
    Защо се наричат бежанци, след като са незаконни мигранти ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Един

    25 1 Отговор
    Мърши,продажници,помяри,крадци и лъжци,това днес са нашенските евроатлантически управници.
    Тая п@ча на държавна службичка дето лъже така най нагло да дойде в Пловдив да види на летището как всеки ден от различни страни от ЕС кацат самолети пълни с амуджи ,които ги стварват тук и същата тая да вземе вечер да се поразходи сама по центъра на града и да види за какво става въпрос.
    Мръсна продажна сг@н за пари и потупване по рамото от господарите им във Вашингтон,Брюксел и Тел Авив унищожиха Българя.
    Единственото спасение за нас българите е един нов 9 септември,да дойдат руските танкове и управляващата продажна пасмина изправена пред Народен съд.
    Само така има шанс за България!

    Коментиран от #39

  • 34 Факт

    16 1 Отговор
    Яснооо и тази е намазала от €врото на ционистите ! Подлога и слуга на ционистките злодеи ! Утре тези "инженери и доктори" от Близкия изток твоето дете ще наръгат и пребият !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Говорят

    16 1 Отговор
    ни колко били миналата година, колко били вчера, днес а никой не говори за стратегическия проблем в перспектива. Знаем, че количествените натрупвания водят до качествени изменения.
  • 37 Перо

    19 1 Отговор
    За джендърската директорка, бежанци са само тези, които са регистрирани при нея, а това са 15-20% от всички нелегални престъпници!
  • 38 И ние ви вЕрваме

    16 1 Отговор
    Абе у нас няма нищо! Помня преди време, румънците изтърваха десет тона цианид в Дунава. От румънска страна отчитат замърсяването, ама от нашата страна на Дунава, замърсяване естествено нямало. И сега така. Докарват ни ги всеки ден със самолети, ама увеличение нямало
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българин

    12 1 Отговор
    Само като и види човек клюнестия и нос и и слуша наглите лъжи и му става ясно от кое сатанистко племенце е тая хазарска 🐖🐷
  • 41 ЛЪЖИ И САМО ЛЪЖИ

    18 2 Отговор
    ПЪЛНО Е С БЕЖАНЦИ НЕ МИ Е РАБОТА ДА ВИ ВОДЯ СТАТИСТИКА НО ВИЕ ГИ НАСТАНЯВАТЕ И СЕ ГРИЖИТЕ ПО ДОБРЕ ОТКОЛКОТО ЗА БЕДСТВАЩИ БЪЛГАРИ И ДЕЦА ПОЗОР!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Азззззззз

    11 0 Отговор
    То нямало увеличение, нищо че не знаят каква е бройката на тия навлеци. Навсякъде калинки са налазили...
  • 46 Айсамани

    10 0 Отговор
    Марияно,на гости да дойдат,ти желая!
  • 47 Анонимен

    4 0 Отговор
    Значи, пристигналите със самолети наскоро не са увеличили бройката бежанци. Да разбирам ли че същата бройка са починали или избягали и сме на нула .
  • 48 Голям зор

    3 0 Отговор
    Как може кой от дето се покаже се да лъже,не говоря само за нея.Вземете пример от една бяла нормална държава.
  • 49 Капитана

    5 0 Отговор
    Няма ли юристи в парламента и в държавата? Как може да се заблуждават хората, като постоянно се повтаря "битов инцидент"? Това което се е случило са криминални деяния, а битов инцидент е ако се удариш в къщи с чука докато майсториш нещо или се изгориш на котлона!
  • 50 Тома

    5 0 Отговор
    Е тези които ни пращат от Австрия не се броят.Те са австриици
  • 51 Вихрогон

    3 0 Отговор
    Толкова просто и толкова видимо.Нямало увеличение,както няма и управление ,а само засилено полицейско присъствие,както доброволните отряди с маски,палки и удари на...голо!СТРАДА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ,ЖАЛКИ
    ИДИОТТИ!
  • 52 ако има да си ги взима в къщи

    4 0 Отговор
    Няма увеличение на бежанците у нас
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.