Отидете към основна версия

3 018 52

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

  • слободан милошевич-
  • сърбия-
  • косово-
  • югославия-
  • сребреница

Мисията беше предприета без разрешението на ООН и остава спорна и до днес, макар така да бе сложен край на убийствата там

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след безпрецедентни бомбардировки на НАТО срещу Сърбия. Мисията бе предприета без разрешението на ООН и остава спорна и до днес, макар така да бе сложен край на убийствата там.

На 10 юни 1999 година Косовската война приключи. В този ден Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1244, с която формално бе сложен край на бойните действия, които бяха спрели още предния ден.

Два и половина месеца по-рано, вечерта на 24 март 1999, НАТО предприе първите бомбардировки срещу цели в остатъчна Югославия (състояща се от Сърбия и Черна гора). Това бе първата бойна мисия на Северноатлантическия алианс без мандат на ООН и първата с участието на германски войници. Това бе нарушение на едно табу: за НАТО - защото липсваше мандат, а за германската общественост - защото германски войници отново участваха във война. Целта на НАТО бе да принуди югославската армия да се изтегли от Косово, за да се предотвратят геноцидът и нарушенията на човешките права на живеещите в Косово албанци.

Предисторията

Разпадът на Югославия започна през 1991 година с обявяването на независимост от страна на Словения, Хърватия и Македония. Босна ги последва през 1992. Сърбия започна войни срещу Словения, Хърватия и Босна, само Македония бе пощадена.

Признаците за ескалация в Косово също бяха факт: още през 1989-а председателят на Сръбската комунистическа партия Слободан Милошевич бе отменил автономията на провинция Косово. Изтласкването на албанците от държавната администрация и от обществения сектор (здравеопазване и образование) в Косово бе започнало още преди това и само бе разширено след отмяната на автономията. Косовските албанци дълго време оказваха мирна съпротива, водени от писателя Ибрахим Ругова, по-късен основател на държавата и пръв президент на Косово.

От средата на 1990-те години обаче нарасна активността на поддръжниците на въоръжената съпротива срещу Сърбия. Те се организираха в Армия за освобождение на Косово (АОК) - първоначално малка част, която във втората половина на 1990-те достигна мащабите на редовна армия.

Войната преди бомбардировките на НАТО

Последваха терористични нападения срещу сръбски полицейски участъци, на които Белград отвърна с несъразмерна твърдост. Въоръженият конфликт преля през 1998/1999 година в първоначално вътрешноюгославска Косовска война. А интервенцията на НАТО бе предизвикана от намирането на труповете на 40 избити косовски албанци в село Рачак през януари 1990. Международните наблюдатели заявиха, че става дума за масово убийство, което властимащите в Белград оспориха.

Рамбуйе и краят на дипломацията

В Рамбуйе край Париж през февруари 1999 под ръководството на балканската контактна група се проведоха мирни преговори. Това бяха последните дипломатически опити на европейците и САЩ да подтикнат с договор косовските албанци и сърбите към слагане на край на боевете.

Но преговорите се провалиха. Неуспешен се оказа и последният опит на специалния пратеник на САЩ Ричард Холбрук да склони Милошевич да отстъпи.

Противоречията около липсващия мандат на ООН

В навечерието на натовските въздушни удари западни политици, и особено американският президент Бил Клинтън, постоянно отправяха упреци към Сърбия, че планира геноцид в Косово. Алиансът не положи усилия да получи разрешение от ООН, защото би се натъкнал на съпротивата на Русия и Китай в Съвета за сигурност. За тогавашната германска управляваща коалиция решението за участие във войната с множество бойни самолети бе деликатно - заради противоречивите реакции на пацифисти и войнолюбци.

Т.нар. план „Подкова" на Сърбия обаче осигури на германското правителство необходимото оправдание за германското участие в Косовската война. Той предвиждал албанското население на Косово да бъде изтласкано през южната граница към Албания, но и до днес няма потвърждение, че такъв план действително е съществувал. Безспорното е, че стотици хиляди косовски албанци се впускат в бягство или са прогонени.

Милошевич отстъпва под натиска на Москва?

Продължителността на войната на НАТО - над 11 седмици, се дължи на погрешни преценки и от двете страни, както смятат днес повечето експерти. В НАТО са убедени, че след няколко дни бомбардировки Милошевич ще прояви склонност към преговори.

Очакванията в Белград пък са, че все в един момент НАТО ще отстъпи и ще предложи компромис. В крайна сметка Милошевич отстъпва, вероятно под влиянието на Москва. Русия, която по това време е в тежко икономическо състояние, има нужда от сътрудничеството със Запада.

Резолюция 1244 на ООН и споразумението от Куманово

Краят на войната е уреден от два международни правни акта. Военното споразумение от Куманово на 9 юни 1999 (на територията на днешна Северна Македония) предвижда изтеглянето на югославската армия и на сръбската полиция от Косово. Оттам нататък отговорността за сигурността в региона лежи в ръцете на НАТО. Споразумението предвижда и разоръжаването на Армията за освобождение на Косово.

Ден по-късно Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция 1244, известна и като Косовската резолюция. Тя съдържа международноправната основа за решаването на кризата в Косово. Предвидено е Косово да остане част от Федеративна република Югославия, но със значителна автономия. ООН създават и мисия за преходна администрация, а за опазването на сигурността са изпратени части от КФОР. В резолюцията обаче окончателният статут на Косово остава открит.

Независимостта на Косово

След 78 дни, 2300 въздушни удара и около 3500 жертви интервенцията на НАТО приключва. Това е краят на Косовската война, започнала година и половина по-рано.

Девет години по-късно, на 17 февруари 2008 Косово обявява независимост, която междувременно е призната от 115 от общо 192 страни членки на ООН. Русия и Китай, както и пет държави от ЕС - Гърция, Румъния, Испания, Словакия и Кипър - не са сред тях. Сърбия и до днес отхвърля съществуването на Косово като самостоятелна държава.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.

Свързани новини