Отидете към основна версия

2 758 60

Виетнам ще бъде домакин на Владимир Путин в знак на уважение към старите връзки, рискувайки да предизвика гнева на Запада

  • виетнам-
  • русия-
  • владимир путин

Виетнам ще бъде третата страна, която Путин посещава след Китай и Северна Корея, след като положи клетва за пети мандат през май

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виетнам се подготви да постеле днес червения килим за Владимир Путин в рамките на посещение, което се разглежда като рекламна акция на руския президент, обвинен във военни престъпления в Украйна, и, същевременно, носи ползи и рискове за комунистическите лидери на Ханой.

Очаква се Путин да пристигне късно тази вечер в Ханой, току-що завършил посещението си в Пхенян, където прегърна севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Въпреки че и Северна Корея, и Русия са изправени пред международна изолация, Виетнам е изградил предпазливи съюзи със Съединените щати и Европейския съюз. САЩ вече осъдиха Ханой за визитата на руския лидер.

Това прави особено важна за руския лидер спирката в Ханой от обиколката му, казва Александър Вувинг от базирания в Хавай Азиатско-тихоокеански център за изследвания в областта на сигурността "Инойе" (Inouye).

"Русия иска да изпрати послание, че има приятели навсякъде по света и че усилията на Запада да изолира Русия са безсмислени", каза Вувинг, добавяйки, че Ханой има свои собствени интереси отвъд общите комунистически корени на двете страни.

"Русия играе уникална и решаваща роля във външната политика на Виетнам", каза той, като отбеляза, че Москва е основен доставчик на оръжие за Ханой.

Русия беше засегната от западните санкции, начело на които са САЩ, след като през февруари 2022 г. нахлу в съседна Украйна в рамките на това, което Москва нарича "специална военна операция". През март 2023 г. базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин заради предполагаеми военни престъпления в Украйна – обвинения, които той отрича.

Нито Виетнам, нито Русия са членове на МНС.

Исторически връзки

Виетнам ще бъде третата страна, която Путин посещава след Китай и Северна Корея, след като положи клетва за пети мандат през май. Откакто е издадена заповедта на МНС, той пътува малко в чужбина.

Виетнам се подготвяше за държавно посрещане на Путин по всички правила. Това е неговата първа визита от 2017 г. насам и общо петата. Полицаи бяха разположени по десетки улици в Ханой от летището до центъра на града часове преди очакваното пристигане на Путин.

Страните имат исторически близки връзки и общи комунистически корени. Десетки хиляди кадри са учили в бившия Съветски съюз по време на Студената война, включително настоящият ръководител на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг.

"Президентът Владимир Путин е човек, който е допринесъл много за виетнамско-руските отношения. Той винаги е хранил добри чувства и загриженост към Виетнам и цени отношенията с висшите виетнамски ръководители", се казва в статия на изданието на министерството на отбраната "Куай Дон Нан Дан".

Ключовият партньор САЩ, които миналата година подобриха дипломатическите си отношения с Ханой и са най-големият търговски партньор на Виетнам, се противопоставиха на посещението на Путин.

"Никоя страна не трябва да дава на Путин трибуна, за да популяризира неговата агресивна война и да му позволява зверствата му да се приемат като нещо нормално", заяви тази седмица говорител на посолството на САЩ в Ханой.

"Бамбукова дипломация"

Все пак Виетнам си има основания да рискува да си навлече гнева на други дипломатически партньори с посещението, казва Йън Стори, старши анализатор в базирания в Сингапур институт ИСЕАС-Юсоф Ишак.

"Ханой иска Путин да дойде по няколко причини", казва Стори. "Първо, за да демонстрира, че Виетнам води балансирана външна политика, която не фаворизира никоя от големите сили."

Виетнам провежда така наречената "бамбукова дипломация", като поддържа добри отношения със световните сили, въпреки враждебността на тези сили една към друга.

Отбелязвайки, че президентът на САЩ Джо Байдън е посетил Виетнам, последван от китайския президент Си Цзинпин няколко месеца по-късно, "посещението на Путин ще завърши лидерските посещения на Голямата тройка", казва Стори.

В миналото Русия е била основен военен доставчик на Виетнам, така че съобщенията за всякакви оръжейни сделки ще бъдат внимателно следени.

Очаква се Путин да обяви и споразумения в сектори, включващи търговия, инвестиции, технологии и образование, заявиха двама служители пред Ройтерс тази седмица, въпреки че това може да се промени.

По-рано днес Виетнам обяви, че иска руската държавна петролна компания "Зарубежнефт" да инвестира в зелена енергия в страната.

превод: Пламен Йотински, БТА

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 39 гласа.

Свързани новини