Отидете към основна версия

6 000 151

Полковник (о.з.) Вилис Цуров пред ФАКТИ: Москва плаши с ядрено оръжие, ако се нападне руска територия, а не го използва

  • вилис-
  • цуров-
  • военни-
  • русия-
  • украйна-
  • курск-
  • атака-
  • война

Украинците много добре работят в момента с дронове, които са тяхно производство, казва военният експерт

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Измина една седмица от зашеметяващото нахлуване на Украйна в Русия. Авантюристичният ход на Володимир Зеленски дали се отплаща… Унизени ли са руснаците, ще преместят ли част от силите си от Донбас на юг по неволя. По темата пред ФАКТИ говори о.з. полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

- Полк. Цуров, като нова фаза на войната ли можем да определим инвазията на украинските войски в Курска област?
- Абсолютно.

- Каква е целта на това украинско нападение?
- Много цели може да има. От военна гледна точка най-логично би било да се направи една санитарна зона, която да не позволява нанасяне на много удари върху Харков. Преди месец имаше много активни удари, много разрушения, много жертви и трябваше да се предприеме нещо. Украинските сили, според мен, изтърваха предния край на фронта, не очакваха по такъв начин да започне атаката срещу Харков. Така че това, което наблюдаваме, е нещо като реванш, като компенсация, че руснаците ще бъдат забавени. Украинците доста време са го подготвяли това. Предполагам, че е откакто нападнаха Харков, защото са си взели поука.

- От военна гледна точка какво постигнаха?
- С това настъпление те удариха част от тактико-оперативните резерви на руснаците, взеха някои от стратегическите обекти, за да ги неутрализират като охрана.

- Украинците спечелиха руска територия, но колко време могат да я задържат?
- Тук въпросът не е за задържане, защото всичко е относително. След като ликвидират оперативните резерви на руснаците, така украинците удължават периода, в който няма да бъдат нападани. Друга цел на украинците е да вземат пленници. Във военното дело е така - който напада, има по-голямо предимство да взима пленници, отколкото този, който се отбранява. Факт е, че до момента Украйна нямаха такова количество военнопленници, което да могат да разменят за свои. А сега, доколкото излиза информация, около 500 руски войници са пленени. Чухме Зеленски да благодари на армията, че са взели толкова военнопленници. Но тук трябва да се каже, че в тези райони действат т.н. „срочници“ – войници, които са на срочна служба, а те много лесно се предават. Те са млади момчета, не искат да воюват, а искат да ходят в Европа да учат. От друга гледна точка тези райони - Курска, Брянска и Белгородска област, са със смесено население и някога са били част от Киевската губерния. Виждаме как населението не иска да се евакуира, а Путин им дава по 10 000 рубли само и само да решат да се евакуират. Няма да се учудя, ако хората в тези области поискат да минат към Украйна, след като страната влезе в Европейския съюз. Също така в тези области нямаше и голяма мобилизация сред хората в полза на руската армия. Това принуди Путин да мобилизира хора от вътрешността. Така че от стратегическа гледна точка унищожаването на оперативните резерви ще накара руснаците да привлекат други резерви, предвидени за фронта, който е по на юг. Така практически настъпателните действия на Руската федерация ще се забавят.

- Чухме Русия да се заканва с жестоко отмъщение…
- Те – заканите, винаги са такива. И арабският свят се закани с жестоко отношение към Израел, но да сте видели да се е случило нещо такова. „Жестокото“ отмъщение опира до възможности в момента. Това е в политически аспект. Но атаката на Украйна е първото завземане на руска територия от Втората световна война насам. Това е нещо ново, странно, ако го погледнем във военно-политически аспект. И каква е руската доктрина!? Нали Москва плаши с ядрено оръжие, ако се нападне руска територия, а не го използва... Така че те вече трябваше да употребят ядрено оръжие, но не го употребяват, няма и да го употребят.

- В тази област има и голяма ядрена централа…
- Най-вероятно тя също е цел на украинците и те ще стигнат до нея. Ядрената електроцентрала е една от най-големите за трите области и ги захранва с електричество. Там консумацията на ток не е толкова голяма, колкото у нас, защото нямат много климатици и печки на ток. Но тази централа покрива трите области и ако реално се намали капацитетът ѝ, ще се получи друг ефект - както стана при Запорожката АЕЦ и кризата. На следващо място силите, които са в оперативния резерв на Русия, са много слабо подготвени, защото повечето от тях се водят като мобилизационни сборове, обучават се, има и срочно служещи при тях, които са водещи. Информацията е противоречива. Ако говорим за 1000 квадратни километра, които са под контрола на Украйна, ако слушаме какво казва Зеленски, а в този случай той няма защо да лъже. И аз мисля, че този успех на украинците няма да окаже кой знае какво влияние на преговорите, за които се говори, защото Украйна ясно декларира, че, докато не се освободи цялата територия, няма да спре.

Но аз очаквам като някакви допълнителни екстри тези републики да поискат да се присъединят към нея след време.

Ако целта сега е основно стратегическото направление към Москва, това е най-голямата битка от времето на Втората световна война. Тогава знаем, че Хитлер е спрял пред Москва, защото не е имал физическа и механизираната възможност да продължи, слязъл е надолу и е направил най-голямото сражение при Курската дъга, за да подходи към Москва от югоизток. Нали видяхме и Пригожин за колко време стигна почти до Москва с някакви 2000 човека, една, две или три бригади като количество хора. Украинците с това настъпление направиха най-големия удар срещу Русия. Виждаме от кадри как удариха една руска колона, която идваше да помага. Говорим за товари на камиони, а при атаката са убити 500 руски военнослужещи. Руснаците нямат капацитета да движат верижна техника на такива разстояния, нямат капацитет за транспорта и военните се движат по магистрали, а така стават забележими. Украинците много добре работят в момента с дронове, които са тяхно производство.

Те така удариха летището в Липецк, което е на 300 км навътре от фронтовата линия.

А това летище бе основното за атаките към Харков. Украинците добре знаят кои са точките, от които са излитали самолети и от които се стреля по тях. Една от последните сводки сочи, че украинците са унищожили 67 артилерийски руски установки. Това са всички тези установки, които от дълбочина са стреляли срещу Харков. Така украинците увеличават сигурността на втория си по големина град. Намаляването на руските оперативни резерви донякъде спомага и за намаляване ударите по Киев. Така само стратегически ракети могат да стигнат до столицата. Много добре украинците използват собственото си производство на дронове. В Украйна вече се произвеждат дронове от по-високо ниво, ако ги сравним с руските. Украинците произвеждат дронове с изкуствен интелект, които могат да изминат 1800 км. Така удариха североизточно от Москва, а Путин се чудеше откъде са минали. Минали са през Курското направление, а не през защитеното, което е западно от Москва. И интересното сега е това, че украинците атакуват само военни цели, а нямат удари по цивилни обекти. И това се случва при все, че Украйна още не е получила големите доставки на оръжие от САЩ и ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 77 гласа.

Свързани новини