Отидете към основна версия

2 298 27

"Широката" коалиция на Пеевски. Как изборите събраха на едно място полиция и ъндърграунд

  • пеевски-
  • калин стоянов-
  • избори-
  • бургас-
  • дпс-ново начало

Единият е охранявал наркобос, а другият е оглавявал МВР. Сега са заедно – в предизборната кампания на една и съща партия

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Единият е охранявал наркобос, а другият е оглавявал МВР. Сега са заедно – в предизборната кампания на една и съща партия. Първият е обвиняван, че купува гласове, а вторият – че е дирижирал полицията в услуга на политик, уличен в корупция. Какви връзки прозират зад този тандем?

14 януари 2016 г. Около 23.00 часа в Поморие е пребит местен журналист и бивш кандидат за общински съветник. Той понася множество удари с метална палка по главата. Случаят предизвиква силен отзвук, включително в доклади на Държавния департамент на САЩ и Съвета на Европа. Реагират и международни журналистически организации.

Това припомня "Свободна Европа".

Веднага след побоя пострадалият казва, че нападението е свързано с негови критични статии за работата на местната община, но МВР разследва в друга посока. По-късно той е заплашен от общински съветник, известен с близките си отношения с кмета на Поморие.

По случая първоначално са арестувани двама души, но те са оправдани от съда заради липса на доказателства. А журналистът продължава да твърди, че истинските поръчители и извършители са останали скрити, защото са имали политическа протекция.

Вече са минали над 8 години. Нападението все така не е разкрито, но настоящата предизборна кампания хвърля нова светлина най-малкото върху два елемента от тази стара история:

какви са задкулисните връзки в региона;

до какво политическо ниво достигат те.

Ако се чудите каква е връзката между един побой отпреди 8 години и парламентарните избори на 27 октомври, достатъчно е да погледнете листата в Бургас на новата формация "ДПС – Ново начало" на санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски.

Една листа в Бургас

В челото на листата стои бившият вътрешен министър Калин Стоянов, чието професионално минало е свързано с разследването на организираната престъпност точно в този регион.

Човекът, който я регистрира за изборите, пък е областният координатор на "ДПС – Ново начало" в Бургас Христо Широков – Широката. Той е бивш гард на осъждания несебърски наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите.

Политическото съжителство на Стоянов и Широков е рядък пример за това как човек, олицетворявал борбата с престъпността на най-високо ниво, застава рамо до рамо с човек, чиято слава години наред го е свързвала основно с подземния свят. Това противоречие обаче не е единственият факт, който буди въпроси.

Журналистът, за когото стана дума в началото, е Стоян Тончев. Той от години прави разкрития за влиянието и интересите на Пеевски в Поморие и за връзките му с кмета на града Иван Алексиев. Друг основен герой в разследванията на Тончев е Широков, който доскоро беше общински съветник от ДПС там, а в момента се води независим член на съвета.

Именно Алексиев и Широков още през 2018 г. бяха споменати от разследващия сайт "Биволъ" като основни заподозрени за поръчката на побоя над Тончев. МВР обаче не откри такива данни. То не намери данни и за това, че Широков е заплашвал Тончев, въпреки че последното се случи през същата година буквално пред сградата на полицията в Поморие.

Макар че Широката има по-скоро стара слава на свързван с местния ъндърграунд, през последните седмици той доби национална известност. Това стана, след като кандидат-депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев включи прякора му в списък с предполагаеми купувачи на гласове за Пеевски – като отговорник за Бургас. Този списък беше предаден на МВР, но досега не е известно полицията да е предприела мерки срещу някого от него.

Кой е Христо Широков

В началото на този век Христо Широков е познат в Бургаско като бодигард на Митьо Очите. Към онзи момент никой не предполага, че той ще има политическо бъдеще, защото името му попада само в криминалните хроники.

През 2003 г. братът на Широката – Тодор Широков, е застрелян пред дискотека в Поморие. Той също има криминално минало и тогава местната полиция съобщава, че също е приближен на Митьо Очите.

В началото на 2004 г. наркобосът е задържан на Околовръстното шосе в София заедно с двама свои гардове – Христо Широков и Гочо Карагочев. Впоследствие тримата са осъдени условно за притежание на незаконно оръжие.

През 2010 г. Широката е задържан от бургаските антимафиоти по подозрения, че е рекетирал файтонджии в курорта Слънчев бряг. Делото срещу него обаче пропада в съда, след като част от свидетелите заявяват в залата, че не си спомнят нищо, а други изобщо не се явяват. Накрая се оказва, че името на Широков не се споменава и в записите от специални разузнавателни средства (СРС) по случая и той е оправдан.

През 2015 г. той се замесва в бой с руски туристи на плажа в Поморие, в който участва и неговият приятел Камен Балбузанов – Куката, пише "Флагман". Куката е известен кримигерой, осъждан за рекет, побои и изнудвания, който в миналото е бил и мишена на неуспешен опит за убийство в Плевен.

През есента на същата година Широката е избран за общински съветник от листата на ДПС в Поморие. А през следващото лято, в началото на юни 2016 г., името му се появява в медиите покрай нов криминален сюжет. При престрелка в заведение в Слънчев бряг тежко е ранен Митьо Очите, а гардът му Александър Алексиев е убит.

Това се случва при среща между Желязков и Божидар Кузманов – Божо Кравата, за която самият Кузманов впоследствие казва пред бТВ, че е била организирана по инициатива на Широков.

През 2019 г. той печели нов мандат като общински съветник от ДПС в Поморие и трайно затвърждава битността си на политик. Според източници на Свободна Европа от региона с времето Широката се дистанцира от Митьо Очите и изгражда нови дълготрайни връзки, но вече с политици.

Политически връзки

Докато тече трансформацията на Широков, Калин Стоянов пък изкачва йерархията в МВР, за да излезе накрая открито на политическата сцена. Сега той е вторият в листата на "ДПС – Ново начало" в Бургас и водач в София-област.

Стоянов започва работа като полицай през 2003 г. в Областната дирекция на МВР в морския град. През 2009 г. вече е разузнавач в бургаското звено на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), където работи до 2016 г.

През следващите две години ръководи полицията в Приморско, за да се върне в ГДБОП през 2018 г. През 2021 г. временно поема директорския пост в службата, а на 6 юни 2023 г. става вътрешен министър в кабинета на Николай Денков.

Първоначално за Стоянов се смяташе, че е предложение на ПП-ДБ, но впоследствие от самата коалиция започнаха да твърдят, че той по-скоро е свързан с ГЕРБ и ДПС. В последните му седмици на министерския пост той беше защитаван публично само от Делян Пеевски и дори получи оферта да оглави негова листа.

Междувременно Широков е изградил образ на успешен бизнесмен и политик от Поморие, чиито близки отношения с дългогодишния кмет на града Иван Алексиев са публично известни.

Алексиев е сред основателите на ГЕРБ през 2007 г. Две години по-късно е избран за депутат от партията на Бойко Борисов. През 2011 г. печели кметските избори в Поморие и оттогава неизменно е начело на общината.

Именно Алексиев е основен герой в журналистическите разследвания на пребития журналист Тончев, който многократно е описвал връзките му с ДПС и конкретно с Пеевски. В потвърждение на тези връзки идват и последните политически размествания в Поморие.

Кметът на града е и настоящ областен координатор на ГЕРБ в Бургас. Той дълго време се радваше на подкрепата на общинските съветници от ДПС в Поморие, но това се промени в момента, в който партията се разцепи между Пеевски и почетния ѝ лидер Ахмед Доган това лято.

Веднага след това групата на съветниците от ДПС, която остана лоялна на Доган, спря да подкрепя Алексиев. Широков пък стана независим общински съветник и така продължи да гласува за предложенията на кмета от ГЕРБ. Без подкрепата на останалите представители на ДПС обаче Алексиев загуби дотогавашното си мнозинство в съвета.

Друг политически покровител на Широков е доайенът на Общинския съвет в Бургас и известен бизнесмен Бенчо Бенчев, който в миналото беше представител на БСП. Близките отношения между двамата са публично известни и се потвърждават от факта, че в имуществените декларации на Широков за 2020 и 2021 г. фигурира заем от Бенчев на стойност 100 000 евро.

Преди години близкият до БСП бизнесмен беше подсъдим за това, че е укрил Митьо Очите в Турция през 2018 г., когато наркобосът отново беше обявен за издирване. Прокуратурата обаче не успя да докаже, че Бенчев е знаел за издирването, когато е извел от страната Желязков, и накрая той беше оправдан. Дори след това осъди прокуратурата да му плати обезщетение.

За влиянието на Широков в региона говори и фактът, че неговата дъщеря Натали Широкова-Кадиева е член на Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас. С други думи, докато за бащата има съмнения, че отговаря за купуването на гласове в полза на Пеевски в областта, дъщерята е сред хората, които ще разглеждат жалби за изборни нарушения и ще броят гласове.

Побоят над Стоян Тончев

На фона на политическите контакти на Широката в още по-голяма степен стои въпросът защо МВР така и не установи нито извършителите, нито поръчителите на побоя над Стоян Тончев.

Още в първото си телевизионно интервю след нападението, докато още беше в болницата, журналистът директно заяви, че е пребит заради работата си, но вместо да разследва в тази посока, полицията търси някакъв "романтичен" мотив.

Тончев от години пише за връзките между ГЕРБ и ДПС на местно ниво в Поморие, които осигуряват 4 поредни кметски мандата на Алексиев. Журналистът има множество публикации по темата в сайтовете "Зад кулисите", "Биволъ" и "Либерта".

Разследващите обаче не намират никакви данни за политически мотив в посегателството срещу него. Пред съда бяха изправени Мартин Душев – Барбарона и Веселин Кръстев – Плешивия, но двамата бяха оправдани заради липса на доказателства.

По време на процеса стана ясно, че разследващите са се насочили към Душев по показания на свидетеля Христос Янулис. Това е шуреят на Митьо Очите, който също като него многократно е задържан от полицията по различни подозрения.

Две години след побоя си, през февруари 2018 г., Тончев е вербално нападнат от Широков пред Районното управление на МВР в Поморие. В този момент журналистът излиза от полицията, след като е подал сигнал, че животът му е застрашен. Дни по-рано той е получил електронни съобщения от съпругата на Широката - Ева Горговска, която го съветва, че "не е желателно" да пише повече за мъжа ѝ.

Въпреки това версията за политическа поръчка срещу журналиста никога не става основна за разследващите. През 2020 г. двамата подсъдими за побоя му са оправдани и на втора инстанция, а по този повод той казва пред "Фрогнюз", че е провел собствено разследване и знае кои са извършителите и поръчителите.

"Преди време няколко човека се свързаха с мен и поискаха да посочат истинските извършители. Беше образувано ново досъдебно производство. То обаче не съвпадаше с политическата теза на прокуратурата и МВР. Затова беше прекратено. Там се посочват лицата Христос Янулис и Стойчо Казаков (който живее в блока на журналиста в Поморие). Става дума за политическа поръчка на лице от ДПС, за което съм информиран, включително и от честни служители на МВР", разказва Тончев.

Към днешна дата журналистът продължава да работи и живее в Поморие, а неговият случай остава в графата "неразкрити". Хората, за които той пише от години, запазват политическото си влияние и вече открито демонстрират близостта си до Пеевски. Сред тях вече е и доскорошният вътрешен министър и бивш антимафиот от Бургас Калин Стоянов.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини