Отидете към основна версия

18 120 106

Григор Лилов: Атомна авария в Русия?

  • русия-
  • ядрена авария-
  • аец-
  • ядрена централа-
  • ростов на дон-
  • ростовска аец

Ростовската АЕЦ се намира до град Волгодонск – на около 220 км от Ростов на Дон, който е милионен град и пристанище на Черно море

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

От три дни в цяла Ростовска област на Русия са въведени ограничения за тока. Цели региони в нея и градове са без електричество.

Ситуацията започна да се нормализира тази сутрин, но в 12:20 местно време ограниченията отново бяха наложени.

Според министерството на енергетиката на Русия ограниченията са заради недостиг на 1.5 гигавата. (АЕЦ Козлодуй е 2 гигавата).

Съобщенията в социалните мрежи сочат като причина Ростовската АЕЦ.

Това коментира във "Фейсбук" Григор Лилов.

«Сега всички енергоблокове, за сметка на третия, който е в планово-предупредителен ремонт от 22 юни, са в мрежата и работят в пълно съответствие с диспечерското задание. Оборудването работи щатно. Персоналът на АЕЦ разбира каква отговорност днес се крие в енергетиката. Работим с максимална грижа”, - съобщи главният инженер на Ростовската АЕЦ Андрей Горбунов.

«Отключването на електроенергията в Ростовска област не е свързано с работата на Ростовската АЕЦ. В момента атомната електростанция работи щатно. Отключването на електричеството започна заради екстремалните температури, за да избегнат аварията в обектите на енергосистемите" - съобщи в своя телеграм-канал министърът на промишлеността и енергетиката на Ростовската област Андрей Савелев.

В местните социални мрежи вървят слухове за тежка авария в Ростовската АЕЦ (4 блока по 1000 мегавата - 4 гигавата). Говори се за изхвърлен радиационен облак. След това всички такива съобщения изчезнаха и останаха само опровержения на тях.

Прави впечатление, че според данните от губернаторството, ръководството на областта и самата АЕЦ всичко е наред и 4 реактори работят в нормален режим. Обаче според Росатом енергоблок 3 е в планов ремонт от 22 юни. Засега не открих такива съобщения от предишни дни за такъв ремонт.

РИА Новости, позовавайки се на Росатом, написа, че един от енергоблоковете на атомната електроцентрала е изключен аварийно. Агенцията съобщи, че радиационният фон е нормален.

Според данните, които събрах, днес мощността на АЕЦ-а е 2730 мегавата от нормалната 4000 мегавата. Т.е. един блок не работи, а друг е на непълна мощност - поне по официални данни. Но тогава възниква въпросът защо единната енергийна система на Русия не може да компенсира този скромен за нея недостиг от 1.5 гигавата.

.По мои данни става дума за енергоблок 1.

На 16 юли в 15:21 часа московско време е бил изключен заради аварийно сработване на защитата на генератора. Вероятно реакторът е бил разтоварен на 40% от мощността му. В 22:48 отново е бил включен в мрежата и на 17 юли сутринта в 05:45 часа е бил натоварен.

Поради паниката официалната агенция ТАСС излезе със съобщение за временна авария, която довела до режима на тока. Но агенцията твърди, че сега всичко е наред и никакъв радиационен облак не се движи към милионния руски град Саратов.

По моя информация обаче (все още не е надеждна), заради натрупването на водород с опасност от експлозия е имало изпускане на радиоактивен облак в атмосферата..

Давам единствената снимка, която намерих от района на тази АЕЦ, на която се вижда облак пара (радиоактивна?).

--------------------------------------------

Ростовската АЕЦ се намира до град Волгодонск – на около 220 км от Ростов на Дон, който е милионен град и пристанище на Черно море.

Ветровете на височина до 3 километра духат в южна посока, като посоката преминава през Ростовска област и източната част на Черно море.

Те не засяга България и достигат черноморското крайбрежие на Турция към границата в Иран.

Факт: радиационните станции по турското крайбрежие са отбелязали пик, макар и нисък в гама фонда на 17 юли – следващия ден от онзи, в който започнат проблемите в Русия. Нарастване на стойностите има и в близките станции в Украйна - например тази в Курск, Русия

На по-голяма височина ветровете са в север-североизточна посока към Волгоград и Саратов - милионни градове в централните райони на Русия.

В Агенцията на ООН по ядрена енергетика нямат данни за радиационна авария

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 84 гласа.

Свързани новини