Отидете към основна версия

21 814 7

В Япония пуснаха 8K телевизия

  • 8k-
  • телевизия-
  • nhk-
  • super hi-vision

Японската национална телевизионна компания NHK започна първото в света регулярно излъчване на спътников сигнал във формат 8K. Тестовият канал Super Hi-Vision стартира на 2 август с картина с разделителна способност 7 680 на 4 320 пиксела, шестнайсет пъти повече от Full HD. Изображението се допълва от многоканална пространствена звукова система във формат 22.2.

Засега Super Hi-Vision излъчва от 10 ч. сутринта до 5 следобед. Зрителите могат да гледат шоу на японската поп звезда Киари Памю Памю, церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон и концерт под диригентството на Сейджи Одзава.

Тъй като частните собственици на приемници с такава разделителна способност са единици, NHK монтира огромни телевизори с резолюция 8K из цяла Япония. На тях всички желаещи ще могат да се насладят на церемонията по откриването на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Излъчването на телевизионен сигнал във формат 8K далеч не е първата пионерска инициатива на NHK. Каналът е първият в света, който започва разпространението на съдържание с резолюция HD още през 80-те години на миналия век, дълго преди приемниците с такава разделителна способност да навлязат масово в бита.

Кога телевизорите с резолюция 8K ще стана достъпни за масовия потребител може само да се гадае. През септември миналата година Sharp представи 85-инчов IGZO-приемник с такава разделителна способност на цена $133 000.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини