Отидете към основна версия

27 738 10

Автобусът на бъдещето събира прах

  • teb-1-
  • автобус-
  • teb

Китайският автобус-чудо TEB-1, който трябваше да превозва до 300 пътници през задръстванията в големите градове благодарение на тунелната си конструкция, явно никога няма да поеме на път. Футуристичният прототип е изоставен от два месеца в покрайнините на гр. Хъбей, заемайки три от платната на един от тамошните булеварди, съобщава Sina.

Възможностите на тунелния рейс, под който могат да минават возила с височина 2.1 метра, бяха демонстрирани през август. От тогава насам обаче китайски журналисти се оплакват, че така и не са успели да се свържат с авторите на проекта.

TEB-1 предизвика международен фурор с оригиналната си конструкция. Дългият 22, широк 7.8 и висок 4.8 метра автобус бе сочен като оригинално решение на транспортните проблеми в мегаполисите, тъй като преминава безпрепятствено над трафика.

Реализацията на проекта обаче явно се е оказала по-сложна от предвиденото. Тежкото превозно средство създава риск за целостта на пътните настилки, не може да взема по-остри завои, а в случай на авария пътниците трябва да се спасяват от прекалено голяма височина.

Въпреки призивите и протестите на населението в Хъбей TEB-1 явно ще остане още дълго "закотвен" в хангара си. Оказва се, че договорът за наем на 300-метровото тестово трасе е продължен до септември 2017 г. Дотогава за автобуса на бъдещето ще се грижат двама престарели охранители, които от време на време отмиват натрупалата се върху прототипа прах.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Вижте автобуса, движещ се над коли

    Преди шест години китайците решиха да направят нов вид превозно средство. Става дума за автобус, който да може да се движи над автомобилите. Сега първ ...
    03.08.2016
    7 945
    7