Отидете към основна версия

2 281 8

Законите на физиката не са се променяли 8 млрд. години

  • черна дупка-
  • физика

Наблюдения на далечните квазари помогнаха на учените да потвърдят, че силите на електромагнетизма и други физични явления са работили преди 8 милиарда години, както и днес. Това пише в доклад, публикуван в месечното списание на Royal Astronomical Society.

Учените активно обсъждат отдавна дали законите на физиката са винаги едни и същи или могат да се различават от принципите на Вселената във времената на Големия взрив, както и в първите години от съществуването на Земята, когато нейните граници се разширяват по необяснимо бърз начин.

Има сериозни признаци в подкрепа на теорията. Един от тях е странното поведение на древна и сравнително скорошна Свръхнова. Тя показва, че скоростта на разширяване на Вселената и законите, регулиращи процеса, може и да са се променяли няколко пъти, но не и преди въпросните 8 милиарда години.

Според учените обаче тези процеси, ако те действително са настъпили, не може да се осъществят за по-кратко време.

Учените са наблюдавали и свръхмасивна черна дупка в центъра на далечната галактика HE 0515-4414 г. Тя се намира в съзвездието Живописец на разстояние от около 8 милиарда светлинни години от Земята. Това означава, че ние я виждаме в същото състояние, в което тя е била и преди 8 милиарда години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини