Отидете към основна версия

17 623 10

В Холандия осветиха 30 км път без ток

  • улично осветление-
  • холандия-
  • афслойтдайк

Пътят по историческата дига Афслойтдайк в Нидерландия вече не се нуждае от улични лампи. 32-километровото съоръжение, построено в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, се осветява само фаровете на преминаващите автомобили.

Идеята на проекта Gates of Light, развит от студиото Roosegaarde (негов шеф е внукът на архитекта на Афслойтдайк), е почерпена от крилата на пеперудите. Способността им да отразяват светлината е използвана за разработката на покритие с аналогични свойства, с което са третирани малки разсейващи призми. Те улавят светлината от фаровете и я разпръскват.

"Безтоковото" осветление по дигата Афслойтдайк е първият етап то мащабната програма на холандското правителство Icoon Afsluitdijk, която предвижда до 2030 г. всички пътища в страната да станат енергийно неутрални. Има идея за осветление да се използват също флуоресцентни водорасли.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Холандски агенти разбиха руски хакери

    Агенти на специалните служби на Холандия са проникнали в компютрите на руска хакерска група, като е възможно да са достигнали до информация за атаките ...
    26.01.2018
    2 483
    10