Отидете към основна версия

33 318 65

Руските бои и гуми стават задължителни

  • автомобилна боя-
  • гуми-
  • русия

Руското Министерство на промишлеността и търговията готви поправки в правителственото постановление № 719 за утвърждаване на промишлената продукция на територията на РФ, с които да бъдат подпомогнати местните производители на бои. За целта всички автомобилни заводи в страната ще бъдат заставени да използват само руски бои и гуми, произведени в страните от Евразийския икономически съюз (Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Русия), съобщава "Комерсант".

Мярката ще бъде въвеждана поетапно. През 2020 г. за боядисване на леките автомобилите, сглобявани в Русия, ще трябва да бъдат използвани минимум 30% руски бояджийски материали, а за лекотоварните - поне 50%. При камионите процентът ще трябва да бъде най-малко 80, а за автобусите - 90%. Всички превозни средства, произвеждани на територията на РФ, пък ще трябва да се окомплектоват с гуми от Евразийския съюз.

Според експерти в момента в Русия не се произвеждат бояджийски материали с необходимото за автомобилната индустрия качество - дори в местните филиали на чуждестранни компании като BASF. Преходът към руски бои ще се отрази не само на качеството на автомобилите, а и на екологията и здравето на работниците в бояджийските цехове на автомобилните заводи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини