Отидете към основна версия

18 978 13

Колко често трябва да се сменя антифризът?

  • антифриз-
  • охладителна течност-
  • водна помпа

Шофьорите рядко се замислят за ресурса на охладителната течност в колите си. Антифризът обикновено се сменя при периодичното техническо обслужване на автомобила или при ремонт. С времето обаче течността губи част от свойствата си.

Според производителите на съвременен антифриз на теория охладителната система би могла да функционира изправно в продължение 150 000 км. Именно такъв ресурс е заложен в указанията за задължителна му смяна. Различните експлоатационни условия обаче могат да повлияят на срока на годност.

Ето защо ако автомобилът се подлага на интензивни натоварвания и изминава редовно големи разстояния, се препоръчва по-честа смяна на антифриза - на не повече от 60 000 км.

Причината за това е, че отслабването на топлопроводимостта на охладителната течност може да доведе до повреди на периферни възли. Категорично не се препоръчва доливането на вода. В съвременните двигатели водната помпа се смазва от антифриза, а водата предизвиква корозия.

В много автомобили водната помпа се задвижва от ангренажния ремък и евентуална повреда в нея може да доведе до скъсването му. Това пък обикновено означава тежки повреди в газоразпределителния механизъм и основен ремонт на двигателя.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Може ли да замръзне стар антифриз?

    Както е известно свежата охладителна течност може да издържа до температури от минус 40 градуса по Целзий. Има "градски легенди", които твър ...
    21.12.2018
    32 491
    24
  • Можем ли да доливаме всякакъв антифриз?

    Към днешна дата има три основни типа охладителна течност, които са обозначени с индекси G11, G12 и G13. Всеки производител препоръчва точното използва ...
    12.10.2018
    95 318
    37