Отидете към основна версия

20 075 27

Операторите ще заключват телефони с Android Q

  • android q-
  • смартфони

Android Q може да предложи повече методи на операторите за заключване на смартфоните

Android Q е следващият голям ъпдейт на мобилната операционна система на Google, която е настроена да донесе множество нови функции, които потребителите със сигурност ще оценят, но също така може да въведе и някои нежелани изненади. Изходният код на Android Q подсказва за нови начини, по които операторите могат да заключват смартфон и да го ограничават за собствената си мрежа. Макар че това може и да не звучи ново, операторите могат да изберат да забранят втория слот на SIM картата, ако потребителите не използват карта от партньорите им.

Най-малко четири метода в управлението на изходящия код на Android показват, че Android Q ще позволи на операторите да заключват смартфоните по повече начини. Озаглавен „подобрения за ограничения от оператора за Android Q“, методите предполагат, че операторите ще могат да създават база данни на други телекомуникационни оператори, чиято SIM карта може да функционира на смартфона. Новите ограничения за заключване ще бъдат приложими, както за устройства с една SIM карта, така и за телефони с две SIM карти.

В случай на смартфон седна SIM карта, мобилният оператор може да определи кои мрежи ще работят на конкретното устройство. Това очевидно ще бъде решено въз основа на списък, който съдържа имената на „разрешени“ и „забранени“ оператори, чиито услуги могат да бъдат активирани на смартфона. От техническа гледна точка, SIM картата ще работи само когато параметрите, като MCC съвпадат с данните, предоставени от оператора за конфигурацията на ограничението.

Когато става въпрос за смартфони с две SIM карти, функциите за ограничаване на Android Q могат да звучат ужасяващо за потребителите. С идването на Android Q, операторите ще могат да блокират втория SIM слот, освен ако не съдържа SIM карта от одобрен оператор. Това може да се случи по много начини. Първоначалният носител може да направи задължително използването на собствената си SIM карта в първия слот, за да позволи на потребителите да активират услугите на друг оператор на втория слот. Освен това, операторите могат да изградят партньорства, за да позволят селективно използване на мрежовите услуги.

От една страна, от Android Q се очаква да въведе функции, като системен режим на тъмно и по-опростени контроли за разрешения на приложенията. Но от друга страна, изглежда, че новата версия ще предостави на операторите повече правомощия за ограничаване на възможностите за избор на потребителите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини