Отидете към основна версия

17 923 25

GPS-стрелички слагат край на преследванията

  • star chase-
  • преследване-
  • полиция-
  • gps

Високоскоростните преследвания създават риск не само за участниците в тях, а и за напълно невинни автомобилисти и пешеходци. Американската компания Star Chase предлага технология, която предлага безопасна алтернатива за проследяване на бегълци.

Технологията изглежда позната от филмите, но за пръв път се прилага на практика. Системата за проследяване се състои от устройство, което изстрелва стрелички с GPS-предавател. "Маякът" се закрепва към каросерията на автомобила-беглец и позволява локализирането и обезвреждането му на по-безлюдно място.

Стреличките са изработени по патентована технология, в която са използвани надеждни слепващи материали. Те не позволяват лесно отстраняване на GPS-предавателя. От юридическа гледна точка устройството не нарушава закона за несанкционирано проследяване, стига, разбира се, полицаите да имат оправдана причина за подозрения.

Новата система вече се изпробва в рамките на пилотен проект към полицията в Денвър, Колорадо. Ако експериментът се окаже успешен, системата на Star Chase ще започне да се използва и в други щати.

Цената на оборудването за една патрулка е около $5 000 (€4 460), съобщава kdvr.com. Сумата включва обучението на полицаите. Според денвърската полиция през последните 9 месеца, откакто се използва новата система, проследяването и задържането на бегълци се е подобрило с 85%, а неуспехите се дължат на липсата на опит в използването на GPS-стреличките.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини