Отидете към основна версия

30 732 45

Отговорът на Китай след удара на Тръмп по електромобилите

  • доналд тръмп-
  • електромобили-
  • двг-
  • китай

Въпреки че американските власти нанесоха сериозен удар върху перспективите за развитие на електрическите превозни средства, в Китай решиха да продължат да подкрепят купувачите на електромобили. Ще припомним, че администрацията на Доналд Тръмп се отказа от стандартите за пробег на автомобили, установени при Обама. Според стария план производителите трябваше да намалят средния разход на гориво на своите автомобили с около 5% годишно за 5 години. Сега, новият план говори за намаление със само 1,5%.

А това означава, че стимулът да се правят електрически автомобили става много по-малък от преди. В Китай обаче смятат, че именно електромобилите са бъдещето на превозните средства. И така беше решено да се разширят държавните субсидии и данъчни облекчения за превозни средства от т. нар. Ново енергийно производство (електрически автомобили и акумулаторни хибриди).

В Китай беше взето решение субсидиите за покупка на електромобил да бъдат удължени до края на 2022 година. Причината за финансовата подкрепа е разбираема - кризата в икономиката поради коронавируса. В същото време обаче китайците не планират да въвеждат никакви бонуси за купувачите на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, въпреки че местните производители поискаха правителството да предприеме и тази стъпка.

Решено е, че при закупуване на електромобил, който може да измине 400 км с едно зареждане, на клиентите ще бъдат платени около 3 300 евро. Но за електрическите автомобили с пробег по-малък от 250 км няма да има субсидия. По този начин Китай насърчава компаниите да преминат към производството на високотехнологични автомобили. Според плана на китайското правителство до 2025 г. електрическите автомобили и акумулаторните хибриди трябва да са 25% от пазара.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 60 гласа.

Свързани новини