Отидете към основна версия

9 726 62

Американска гаубица свали ракета с хиперзвуков снаряд

  • гаубица-
  • хиперзвуков снаряд-
  • ракета

Военновъздушните сили на САЩ проведоха успешен тест за проверка на възможностите на ново поколение хиперзвукови радиоуправляеми снаряди Hypervelocity Projectile (HVP), по време на който гаубица Palladin е успяла за първи път да свали ракета, съобщава The Air Force Magazine.

Американски бомбардировачи в ролята на вражески сили за нападение са изстреляли дронове BQM-167 Skeeter, които имитират крилати ракети. Екипажът на гаубицата е получил заповед да открие огън по летящите цели с новата оръжейна система HVP и хиперзвуковите снаряди са ги неутрализирали.

"Гаубица, която сваля крилати ракети, е забележително постижение", коментира Уил Ропър от щатските ВВС. "Това е като от видеоигра, научна фантастика. Няма как да стреляте по ракета с танк, но ако снарядът е достатъчно умен, можете".

HVP е радиоуправляем снаряд с ниско съпротивление, предназначен за изпълнение на широк спектър от задачи. Съвместим е с няколко типа оръжейни системи, сред които 155-милиметровите оръдия на американската армия. Благодарение на високоскоростната компактна конструкция отпада нуждата от ракетен двигател са увеличаване на далекобойността. Стрелбата с по-малки и точни снаряди намалява риска от косвени щети, увеличава боезапаса и повишава безопасността за екипажа, отбелязват от Пентагона.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.

Свързани новини