Отидете към основна версия

5 900 12

Нови спецверсии на УРАЛ ще търсят паднали ракети

  • урал-
  • роскосмос-
  • урал м-
  • урал-next

Федералната космическа агенция на Русия ("Роскосмос") е получила три нови специализирани камиона УРАЛ за издирване и евакуация на ракети и части от тях, паднали в района на космодрума "Байконур", съобщава Уралският автомобилен завод. Машините са построени в сътрудничество с компанията ГИРД - един от най-големите производители на специализирана техника и фургони в Русия.

Два от камионите са бордови. Базирани са на Урал М (4х4) и Урал-NEXT (6х6) и имат високи бордови платформи от висококачествена стомана с многоетапна антикорозионна обработка. Снабдени са с лебедки с 60-метрови въжета и тягово усилие 9 тона, подгряване на горивопроводите, горивните помпи, резервоарите, филтрите, дюзите и акумулаторите. Четириколесният УРАЛ има и кран.

Третият камион е транспортно-битова машина (ТБМ) на базата на Урал-М (4х4). Надстройката е фургон със стени от петслойни сандвич-панели, в който могат да се настанят комфортно четирима души при външна температура от -50 до +50 °C.

В модула има два отсека - домакински с пълноценна кухня (помпена станция, бойлер, фризер, климатик и печка) и битов с четири легла, шкафчета и комбинирано парно на твърдо гориво или електричество, което осигурява циркулацията на вода в четирите радиатора във фургона.

Прозорците на ТБМ имат двойни стъкла, а кабината е оборудвана с въжета за отстраняване на клони. Предвидени са също лебедка с тягово усилие 5 тона, теглич с връзка към пневматичната система на спирачките, преобразувател на напрежението, допълнителни акумулатори, бензинов генератор с мощност 7.5 кВт, прожектори по периметъра и стълба към покрива.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини