Отидете към основна версия

4 362 25

Русия ще строи нова космическа станция

  • космическа станция-
  • энергия

Руската държавна корпорация "Энергия" ще построи нова орбитална станция, която ще има по-голям обем както "Мир", така и руския отсек на Международната космическа станция, съобщава "РИА Новости". Концепцията предвижда не само научни модули, така и отделно помещение на туристи.

Вместимостта на новата станция ще надвишава 376 кубически метра (колкото бе вътрешният обем на "Мир") и ще се състои от пет модула. Освен производствен отсек, складово помещение и монтажна платформа за прием, сглобяване и изстрелване на космически апарати на борда ще има също базов и туристически модул, в който ще могат да се настанят до четирима души.

Строежът на новата станция ще протече в два етапа. В първия през 2025-2026 г. в орбита ще бъдат изведени базовият, възловият и шлюзовият модул. Общият вътрешен обем ще бъде 136 куб. м, а на борда ще могат да работят двама космонавти.

Вторият етап е планиран за 2026-2028 г. и предвижда добавянето на останалите модули, сред които и туристическият. С тях вместимостта на станцията ще бъде увеличен на 464 м3.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини