Отидете към основна версия

4 091 30

SpaceX показа концепцията за лунен асансьор

  • илон мъск-
  • spacex-
  • луна-
  • асансьор

Той ще служи за слизане и качване на астронавти от повърхността на Луната

Космическата надпревара сред частните компании, търсещи договор с НАСА за разработка на устройства за лунен десант, набира скорост. Решението на американската космическа агенция да възложи договор за демонстрация на пълноразмерни апарати за кацане на луната ще бъде предоставено или „през следващите няколко седмици“, или през април. В момента лидер в надпреварата сред компаниите Blue Origin, Dynetics и SpaceX е фирмата, основана от Илон Мъск, която изгради и показа прототип на лунното асансьорно оборудване, като това стана за много кратък период от време.

В момента програмата на НАСА за човешко кацане на Луната (HLS) обмисля три доставчика на лунни модули. По време на разпределението на финансирането за работа през април 2020 г. проектът SpaceX беше признат за най-рискования. Лунният модул на SpaceX е значително по-тежък и по-висок от конкурентните устройства. Именно височината (от 8 до 10 метра) на лунния асансьор, с кабината в горната част, предизвика страховете на представителите на НАСА.

В резултат SpaceX получи само 135 милиона долара по програмата HLS, докато конкурентите получиха значително по-големи суми: Dynetics - 250 милиона долара и Blue Origin - 570 милиона долара. Въпреки това, за 820 милиона долара НАСА досега е получила само хартиени дизайни и два „нискокачествени макета“ от картон, пяна и дърво.

Междувременно компанията на Мъск, за 10 месеца, след като получи 135 милиона, проведе 12 статични теста на прототипи и направи четири тестови изстрелвания на космическия кораб Starship, предназначени да доставят астронавти до Луната и обратно. Бяха построени осем пълномащабни прототипа на космическия кораб, които демонстрираха концепцията за космически асансьор Starship Moon.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Свързани новини