Отидете към основна версия

2 546 19

Разработена е невропротеза за превръщане на човешките мисли в текстови съобщения (ВИДЕО)

  • невропротеза-
  • текст-
  • мисли

Изкуственият интерект се справя за не повече от 4 секунди, за да декодира всяка дума

Американски учени създадоха устройство, което улеснява процеса на комуникация за хора, които са претърпели инсулт или други заболявания, които са засегнали мозъка и са лишили пациента от способността да изразява мислите си.

Първият в света интерфейс мозък-компютър (невропротезиране), който позволява на пациента да изписва съобщение чрез преобразуване на мозъчните импулси в текст, е създаден от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

В експеримента за разработване на алгоритъма са участвали хора с нормална реч, но подложени на мозъчна операция, както и пациент с кодово име BRAVO 1, който след инсулт напълно е загубил способността да формулира мислите си.

Системата изследва и декодира сигналите, идващи от гласовия тракт, използвайки матрица на електрода. В същото време гласните и съгласните звукове са разделени и са създадени модели за определяне на конкретни думи.

На пациента BRAVO 1 е даден набор от 50 думи за решаване на ежедневни задачи, а в мозъчната кора е имплантиран специален електрод. В продължение на няколко месеца учените наблюдават нервната активност на мозъка на пациента, когато се опитва да произнася контролни думи. В същото време изкуствен интелект сравнява тези данни с предварително изградени модели, за да определи думите.

В резултат на това при изпълнение на контролна задача BRAVO 1, състояща се от създаване на изречения от 8 думи, е постигнат феноменален резултат, позволяващ на пациента да комуникира със скорост от 18 думи в минута, а точността на разпознаване на думите е около 74%.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини